Nieuws over Kansengelijkheid
Nederlandse leerlingen kwetsbaar in veranderende wereld
De wereld om ons heen verandert. De arbeidstekorten zijn hoog, de democratie staat wereldwijd onder druk en conflicten belanden via sociale media met grote snelheid in de klas en in de collegezaal. Dat betekent iets voor de manier waarop jongeren de maatschappij toetreden. Het is een kernfunctie van het onderwijs om de toekomstige generatie op te leiden tot actieve burgers die onze democratie zowel dragen als verdedigen. Dit kan het onderwijs natuurlijk niet alleen, maar het heeft daar wel een belangrijke rol in. Veel scholen en instellingen worstelen echter met deze opgave. Dat blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid herstelopdrachten die de Inspectie van het Onderwijs geeft op burgerschap en de beperkte burgerschapskennis van onze leerlingen. Ook op andere plekken in het onderwijs liggen kansen om leerlingen en studenten tot ontwikkeling te laten komen. Die kansen moeten we benutten, omdat het juist in tijden van verandering en onrust belangrijk is dat onze jongeren weerbaar en toekomstbestendig zijn. Docenten, schoolleiders en bestuurders verdienen steun bij deze uitdagende opgave. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2025.
Nieuws-persbericht
Startbeleid is het faciliteren van een goede start voor iedereen die zich vestigt in Nederland
Het Nederlandse inburgeringsbeleid werpt onnodig barrières op voor nieuwkomers, terwijl de essentie zou moeten zijn: het faciliteren van een goede start voor iedereen die zich in Nederland vestigt. Startbeleid vraagt om een fundamenteel andere benadering van hoe we nieuwkomers verwelkomen en ondersteunen in onze samenleving. In dit artikel verkennen we hoe een faciliterend startbeleid daadwerkelijk vorm krijgt. We belichten de spanning tussen ideaal en werkelijkheid en staan stil bij de recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie die nieuwe perspectieven voor het startbeleid biedt. Want uiteindelijk draait goed startbeleid om het faciliteren van een goede start door ondersteuning die aansluit bij zowel de behoeften van nieuwkomers als die van onze samenleving – een balans die cruciaal is voor inclusie in de samenleving.
Blog
Strategisch koersen vanuit vertrouwen
Wij geloven dat sociaal ontwikkelbedrijven een belangrijke rol kunnen blijven spelen om mensen effectief aan het werk te helpen, ook in de context van groeiende financiële uitdagingen (zie onze vorige blog hierover). Ons adagium daarvoor is strategisch(er) samenwerken in de hele keten. Hoe dat eruit kan zien, beschrijven wij met een drietal toekomstvisies voor gemeenten, ontwikkelbedrijven én ketenpartners. Deze blog bevat toekomstvisie 1: strategisch koersen vanuit vertrouwen.
Blog
Aanbevelingen voor verbetering kwaliteit jeugdhulp in gezinshuizen
Gezinshuizen bieden hulp aan kwetsbare kinderen en jongeren. Zij worden opgenomen in het gezin van gezinshuisouders, groeien op in gezinsverband en krijgen jeugdhulp. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft een aantal adviezen om de kwaliteit van de zorg in gezinshuizen te verbeteren en vast te houden.
Nieuws-persbericht
Meer dan overleven: hoe economische ongelijkheid consumptiekeuzes hervormt
Een nieuwe studie van universitair docenten Clément S. Bellet van Erasmus School of Economics en Eve Colson-Sihra van The Hebrew University of JerusalemOpent extern onthult hoe economische ongelijkheid de bestedingsprioriteiten van arme huishoudens ingrijpend verandert, vaak ten koste van primaire voedingsbehoeften
Nieuws-persbericht
College oordeelt: advertentiealgoritme Facebook discrimineert op grond van geslacht
Stichting Clara Wichmann en Global Witness vroegen het College om te beoordelen of het advertentiealgoritme van Facebook discrimineert door vacatureadvertenties voor stereotiepe mannen- en vrouwenfuncties vooral aan de desbetreffende groep te tonen.
Nieuws-persbericht
Gerelateerd nieuws
NZa mag verder met ggz-data
Om mensen die geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben zo snel mogelijk te helpen en zorgaanbieders een passende vergoeding te bieden is de gegevensuitvraag voor de zorgvraagtypering erg belangrijk. De actiegroep Vertrouwen in de ggz heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om de uitvraag en verwerking van deze data te stoppen. De rechtbank heeft vandaag gezegd dat er op dit moment onvoldoende reden is om dit te verbieden. De uitspraak van de rechtbank maakt dat we met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgprofessionals verder kunnen werken aan een toegankelijke ggz waar mensen op tijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Er loopt nog een bodemprocedure waarin de rechter de data-uitvraag verder onderzoekt.
Zorg & Sociaal
Uitvoerbaar en samenhangend asielbeleid hard nodig
Het is essentieel dat de Tweede Kamer het asielbeleid beoordeelt op uitvoerbaarheid en samenhang. Dit heeft de VNG benadrukt in aanloop naar het Kamerdebat over asiel en migratie op 19 december.
Zorg & Sociaal