Namens de drie brancheverenigingen Koninklijke Bouwend Nederland, WoningBouwersNL en NEPROM is onderstaande brief verstuurd aan minister Mona Keijzer van VRO.

 

Geachte mevrouw Keijzer,

De afgelopen jaren heeft uw ministerie, met volle medewerking van o.a. de brancheverenigingen Bouwend Nederland, WoningBouwersNL en NEPROM, gewerkt aan een aanpassing van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Het betreft de opname van specifieke voorschriften om nestgelegenheden voor vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen in nieuwbouw te verplichten. Wij wachten al langere tijd op de inwerkingtreding van deze regelgeving.

Wij ondersteunen uw streven om overbodige regelgeving te voorkomen en waar mogelijk regels te schrappen. En we begrijpen dat u, in dit licht, wellicht twijfelt om deze specifieke regelgeving over nestvoorzieningen ingang te doen vinden. Toch willen wij u vragen om dit zo snel mogelijk in te laten gaan. Wij hebben hiervoor de volgende redenen:

  • Als er op rijksniveau geen gestandaardiseerde regelgeving rond nestvoorzieningen komt, hebben we te maken met maximaal 342 gemeenten die elk hun eigen regels, aantallen en afmetingen rond nestgelegenheden voorschrijven.

  • Sinds 2020 zijn wij initiatiefnemer van het KAN Bouwen Platform. KAN staat voor: Klimaatadaptief Bouwen mèt de Natuur. In dit platform faciliteren wij de koplopers binnen onze lidbedrijven van onze gezamenlijke brancheverenigingen. Onderbouwd door vogeltellingen en vleermuistellingen van de afgelopen 40 jaar, is ons duidelijk dat het realiseren van nestgelegenheden in nieuwbouw een noodzakelijke maatregel is om de grote afname van biodiversiteit in onze steden en dorpen te keren.

  • De kosten van deze nestvoorzieningen zijn gering, hooguit enkele tientjes per voorziening. Dit weegt niet op tegen de proceskosten om per gemeente te moeten doorgronden wat de gemeentelijke regelgeving hierover schrijft en om dit per woningproject te moeten ontwikkelen en in te moeten bouwen.

  • Een aantal ontwikkelaars en bouwbedrijven zijn bezig met conceptwoningen, industrieel vervaardigde woningen die efficiënt en vaak met ‘biobased’ materialen geproduceerd kunnen worden. Door deze prefabricage kunnen we snel en efficiënt hoogwaardige woningen realiseren die we in het kader van de woningbouwopgave nodig hebben. In deze woningen kunnen zonder probleem de standaard voorzieningen worden opgenomen. Maar dan moeten deze eisen wèl gestandaardiseerd zijn. De betreffende conceptontwikkelaars en -bouwers wachten met smart op deze standaarden.

De brancheverenigingen achter het KAN platform, zijnde Bouwend Nederland, WoningbouwersNL en NEPROM vragen u om zo spoedig de opname van specifieke voorschriften om nestgelegenheden voor vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen in nieuwbouw in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, goed te keuren.

Hoogachtend,

Jelmer Alberts, directeur belangenbehartiging Bouwend Nederland

Coen van Rooyen, directeur WoningbouwersNL

Fahid Minhas, directeur NEPROM

Gerelateerd nieuws

Regeringscommissaris bewaakt ontwikkeling Omgevingswet

Kars de Graaf is hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast regeringscommissaris voor de Omgevingswet. Op 28 november is hij een van de sprekers tijdens de Schakel Special in Heerenveen.

Omgeving

Nul-emissiezone bedrijfs- en vrachtauto´s Amsterdam 2025

Het instellen van de nul-emissiezone is onderdeel van het Actieplan Schone Lucht Amsterdam. Hierin zijn meerdere verschillende maatregelen opgenomen met als doel een uitstootvrij Amsterdam in 2030. Zo gelden er ook regels voor pleziervaart, motor- en bromfietsen en tourbussen vanaf 2025. Op 1 januari 2025 treedt het Definitieve verkeersbesluit nul-emissiezone bedrijfs- en vrachtauto’s Amsterdam 2025 (hierna: “Definitieve verkeersbesluit”) in werking. Dit betekent dat geen vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s de binnenstad meer mogen inrijden. In dit artikel lees je wat dit betekent voor ondernemers, of zij een ontheffing kunnen verkrijgen en hoe wordt gehandhaafd. Het Definitieve Verkeersbesluit draagt niet alleen bij aan de algehele gezondheid van Amsterdam, maar het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam (hierna: “College”) verwacht dat ook de verkeersdrukte zal afnemen.

Omgeving

Het landelijk gebied omvat veel meer dan landbouw

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw waarschuwden Wiersma in juli al voor de grote consequenties van het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) (NRC, 16 oktober 2024). De aandacht van minister Wiersma voor de landbouw is terecht, maar er speelt veel meer in het landelijk gebied. Natuur, landschap, water, bodem en leefbaarheid staan onder druk. Daarbij komt de vraag om extra ruimte voor militaire oefenterreinen, wonen, opwek van duurzame energie, bos, infrastructuur, drinkwater etc. Alle opgaven komen uiteindelijk samen in een gebied en liggen daarmee op het bordje van de plattelandsgemeenten. Nu minister Wiersma het NPLG en het transitiefonds heeft geschrapt, staan die voor een onmogelijke opgave.

Omgeving

Eerste sectordeal netcongestie tussen Rijk, waterschappen en netbeheerders

Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei ondertekende op dinsdag 5 november de eerste sectordeal netcongestie met waterschappen en netbeheerders. Ze maken hiermee afspraken om te zorgen dat zowel waterschappen als netbeheerders hun werk kunnen blijven uitvoeren, ondanks een groeiende elektriciteitsvraag. De waterschappen hebben steeds meer energie, netaansluitingen en transportcapaciteit nodig voor het drooghouden van Nederland en het zuiveren van rioolwater. Netbeheerders kampen met beperkingen door netcongestie. Met de gemaakte afspraken zetten zij beiden stappen om tot oplossingen te komen.

Klimaat