De nieuwe Visie en Strategie op de Waterketen 2050 benadrukt de cruciale rol van gemeenten om een robuuste, duurzame en toekomstbestendige waterketen in Nederland te realiseren. Klimaatverandering, woningbouw, bodemdaling en waterkwaliteit vereisen een integrale aanpak die leidend is in gemeentelijk beleid.

De Visie en Strategie op de Waterketen 2050 (pdf, 6,9 MB) is onlangs vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water.

Waterketen als motor van duurzame ontwikkeling

De visie stimuleert gemeenten om water te zien als drijvende kracht achter duurzame ontwikkeling. Dit vraagt om strategische plannen die bijdragen aan klimaatdoelen, biodiversiteit en waterveiligheid, zoals regenwateropslag, groenere wijken en robuustere waternetwerken.

Kernopgaven voor de waterketen

Om de toekomst van de waterketen veilig te stellen, formuleren we kernachtig deze grote opgaven voor de waterketen richting 2050:

  1. Altijd voldoende gezond drinkwater blijven leveren

  2. Afvalwater hygiënisch betrouwbaar inzamelen en verwerken

  3. Emissies vanuit de waterketen (naar water, bodem en lucht) beperken

  4. Regenwater verwerken en benutten met een maximale bijdragen aan de waterketen en het bodem- en watersysteem

  5. De inrichting en het beheer van de waterketen zo duurzaam en doelmatig mogelijk maken

  6. Consequenties voor gemeenten

    • Ruimtelijke ordening: Water en bodem moeten centraal staan in alle ruimtelijke plannen. Weeg locaties voor nieuwe ontwikkelingen zorgvuldig af, rekening houdend met wateroverlast, droogte en bodemgesteldheid.

    • Woningbouwopgave: De toenemende vraag naar woningen vraagt om gescheiden afvoersystemen, klimaatadaptieve wijken en efficiënt watergebruik.

    • Landelijk gebied: Stimuleer maatregelen voor onder meer waterinfiltratie, biodiversiteit en minder vervuiling vanuit de landbouw en stedelijk gebied. Hierbij is meer capaciteit en specialistische kennis nodig op het gebied van Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH).

    • Capaciteitsontwikkeling: Investeer in kennis- en capaciteitsontwikkeling rondom waterbeheer door opleidingen, regionale samenwerking en inhuur van expertise slimmer en efficiënter in te zetten.

    Investeren in samenwerking en innovatie

    De visie focust op innovatieve oplossingen, zoals circulaire processen voor waterzuivering en energieneutraal werken. Gemeenten worden opgeroepen te experimenteren met duurzame technieken en samen te werken met waterschappen, provincies en drinkwaterbedrijven.

    Vervolgproces

    Een regieteam bestaand uit onze ketenpartners en gefaciliteerd door het ministerie van IenW, zal de komende periode werken aan de uitvoeringsagenda. Wij zullen onze leden van het Gemeentelijk Waternetwerk (GWN) op de hoogte houden en betrekken bij dit proces.

    Het rijk blijft eindverantwoordelijk voor de implementatie van de EU-Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Stichting RIONED helpt het rijk om te zorgen dat de richtlijn voor gemeenten goed te implementeren is en houdt haar leden hierover regelmatig op de hoogte.

Gerelateerd nieuws

Hoe kunnen we de oceaan inclusief vertegenwoordigen?

Er bestaat momenteel veel discussie over de rechten van de natuur en de vraag wie ecosystemen mag vertegenwoordigen in politiek en wetgeving. Dat geldt ook voor de oceaan. Initiatiefnemers van het project “Whose Ocean?” pleiten voor een inclusieve vertegenwoordiging van de oceaan en gaan tijdens het gelijknamige evenement op 30 januari in Den Haag op zoek naar een methode hiervoor. Dat doen ze door de teksten uit het oceaanverdrag van de VN te herschrijven vanuit niet-menselijk perspectief. Met het resultaat willen ze de deelnemers van de VN Oceaanconferentie in juni 2025 in Nice laten zien dat het ook anders kan.

Zorg & Sociaal

Sociaal-economische keuzes nodig voor toekomstbestendige omgang met water

De uitdagingen in Nederland rond waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en waterveiligheid vragen om een combinatie van technologische innovaties en sociaal-economische keuzes. Dat zegt de Sociaal-Economische Raad (SER) in de signalering ‘Naar een toekomstbestendige omgang met water’, die is bedoeld om het gesprek hierover verder te brengen.

Omgeving

Utrecht deelt eerste lessen voor het ontwikkelen van klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken

Klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken: welke gemeente wil dat nu niet? Maar het blijkt vaak lastig om zulke wijken ook echt te realiseren. De provincie Utrecht heeft daarom samen met zeven gemeenten in een pilot onderzocht wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen. De eerste lessen uit deze pilot heeft de provincie gebundeld in een lessenbundel, ook om andere gemeenten te helpen.

Omgeving

Permanente bewoning recreatiewoningen is lokaal maatwerk

Het wel of niet mogelijk maken van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven. De gemeente kan dat doen in samenspraak met eigenaar en bewoners van een vakantiepark. De VNG roept daarom de Tweede Kamer op tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.

Omgeving