De provincie gebruikt de informatie voor het opstellen van plannen die bijdragen aan een gezonde leefomgeving en de inrichting van de ruimte in de regio.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Milieu en Gezonde leefomgeving: “De provincie vindt het belangrijk dat ieder vanuit haar rol als gezamenlijke overheid, samenleving en bedrijven zowel werkt aan gezondheidsbescherming als aan gezondheidsbevordering. Om dit te ondersteunen, hebben we het brede spectrum van een gezonde leefomgeving in kaart gebracht.”

Effecten van leefomgeving op gezondheid

De leefomgeving kan zowel positieve als negatieve effecten op onze gezondheid hebben. Een positieve invloed kan bijvoorbeeld een omgeving zijn waar het gemakkelijk is om te bewegen, gezond te eten en sociale contacten te onderhouden. Aan de andere kant kan de omgeving ook negatieve invloeden hebben, zoals door extreme hitte, luchtverontreiniging of geluidsoverlast. In een gezonde leefomgeving voelen bewoners zich prettig, worden ze aangemoedigd tot gezond gedrag en is de invloed van milieufactoren op gezondheid zo klein mogelijk. 

Gezonde leefomgeving in kaart

De analyse is in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd door het RIVM samen met de provincie Noord-Holland, GGD Hollands Noorden en de regio’s, onder andere met gemeenten, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Veiligheidsregio NHN en de Omgevingsdienst NHN. De analyse beschrijft de combinatie van bedreigende en bevorderende omgevingsindicatoren en indicatoren van de kwetsbaarheid van de bevolking in Noord-Holland Noord en per subregio Kop van Noord-Holland, Westfriesland, Alkmaar en Omstreken.

In het rapport worden samengestelde kaarten getoond van de (on)gezonde leefomgeving en kwetsbaarheid. Afzonderlijke kaarten laten zien waaruit de samengestelde kaarten zijn opgebouwd. 

Complexe informatie toegankelijk

Om op een toegankelijkere manier inzicht te geven met welke data en op welke wijze de analyse is opgebouwd, heeft de provincie Noord-Holland in samenwerking met het RIVM een 'storymap' ontwikkeld. In de storymap 'Gezonde leefomgeving en kwetsbaarheid Noord-Holland Noord' wordt het verhaal op een interactieve manier verteld door beeld, kaarten en tekst met elkaar te combineren. Ook kan op alle kaarten worden ingezoomd op wijkniveau en kan worden doorgeklikt om meer informatie te krijgen. 

Gerelateerd nieuws

'Nonchalant omgaan met regels ondermijnt kwaliteit lokale democratie'

Het gemeenterecht, is dat saai? Zeker niet, zo toont mr. Olaf Schuwer aan in zijn nieuwe boek Gemeenterecht in en om de raadszaal. Met aanstekelijk enthousiasme behandelt de expert in het gemeenterecht 50 praktijksituaties, die elk een verhelderend beeld geven van het (correct) functioneren van de gemeenteraad en alles daaromheen. PONT | Omgeving voelde Schuwer aan de tand over het gemeenterecht, het functioneren van de raad en de stand van de democratie. “Ik strijd ervoor dat het gemeentebestuur zuiver handelt. Dat is belangrijker dan vaak gedacht wordt, want er gaat ontzettend veel mis.”

Omgeving

Regie boven regels: de missende visie van adviesgroep STOER

Vereniging Deltametropool onderzoekt ruimtelijke vraagstukken altijd vanuit de vragen erachter: vanuit welke visie, ideeën en paradigma’s wordt ruimtelijke ordening vormgegeven? Vanuit die invalshoek geeft de Vereniging een reactie op het conceptadvies van STOER.

Omgeving

BNA over STOER: kwaliteit versnelt woningbouw

Op 2 april werd het conceptadvies STOER gepresenteerd door minister Mona Keijzer. Dit advies, opgesteld door een externe adviesgroep, bevat voorstellen om overbodige regelgeving te verminderen, met als doel de woningbouw te versnellen. Momenteel werkt een team aan een uitgebreide, inhoudelijke reactie op het STOER-conceptadvies. Met input van leden en in afstemming met andere partijen uit de ontwerpwereld en de bouwkolom, brengen we een eigenstandige visie in. Hiermee maken we ons sterk voor de rol en positie van de architect. Want juist bij versnelling van processen is kwaliteitsborging van het allergrootse belang!

Omgeving

Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Op dit moment zijn er te veel conflicterende richtlijnen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving vertragen en kostenverhogend werken. BouwendNederland pleit bij het ministerie van VRO voor een versnelde hervorming van het MPG-stelsel tot één Europees afgestemd systeem met als uitgangspunt de CO2-uitstoot van materiaal tot en met gebruiksfase. Woensdag vond het Kamerdebat over het klimaatakkoord en de verduurzaming van de gebouwde omgeving plaats.

Omgeving