De provincie gebruikt de informatie voor het opstellen van plannen die bijdragen aan een gezonde leefomgeving en de inrichting van de ruimte in de regio.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Milieu en Gezonde leefomgeving: “De provincie vindt het belangrijk dat ieder vanuit haar rol als gezamenlijke overheid, samenleving en bedrijven zowel werkt aan gezondheidsbescherming als aan gezondheidsbevordering. Om dit te ondersteunen, hebben we het brede spectrum van een gezonde leefomgeving in kaart gebracht.”

Effecten van leefomgeving op gezondheid

De leefomgeving kan zowel positieve als negatieve effecten op onze gezondheid hebben. Een positieve invloed kan bijvoorbeeld een omgeving zijn waar het gemakkelijk is om te bewegen, gezond te eten en sociale contacten te onderhouden. Aan de andere kant kan de omgeving ook negatieve invloeden hebben, zoals door extreme hitte, luchtverontreiniging of geluidsoverlast. In een gezonde leefomgeving voelen bewoners zich prettig, worden ze aangemoedigd tot gezond gedrag en is de invloed van milieufactoren op gezondheid zo klein mogelijk. 

Gezonde leefomgeving in kaart

De analyse is in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd door het RIVM samen met de provincie Noord-Holland, GGD Hollands Noorden en de regio’s, onder andere met gemeenten, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Veiligheidsregio NHN en de Omgevingsdienst NHN. De analyse beschrijft de combinatie van bedreigende en bevorderende omgevingsindicatoren en indicatoren van de kwetsbaarheid van de bevolking in Noord-Holland Noord en per subregio Kop van Noord-Holland, Westfriesland, Alkmaar en Omstreken.

In het rapport worden samengestelde kaarten getoond van de (on)gezonde leefomgeving en kwetsbaarheid. Afzonderlijke kaarten laten zien waaruit de samengestelde kaarten zijn opgebouwd. 

Complexe informatie toegankelijk

Om op een toegankelijkere manier inzicht te geven met welke data en op welke wijze de analyse is opgebouwd, heeft de provincie Noord-Holland in samenwerking met het RIVM een 'storymap' ontwikkeld. In de storymap 'Gezonde leefomgeving en kwetsbaarheid Noord-Holland Noord' wordt het verhaal op een interactieve manier verteld door beeld, kaarten en tekst met elkaar te combineren. Ook kan op alle kaarten worden ingezoomd op wijkniveau en kan worden doorgeklikt om meer informatie te krijgen. 

Gerelateerd nieuws

Visitaties maken duidelijk: aandacht voor leefbaarheid wijken blijft hard nodig

De eerste uitgave van het Trendbeeld van de Stichting Visitaties Woningcorporaties Nederland (SVWN) legt de vinger op de zere plek: in sommige sociale huurwijken komt de leefbaarheid in het gedrang. Dit blijkt uit de ruim 50 visitaties die in 2024 bij corporaties zijn gehouden. Duidelijk is dat versnelling van nieuwbouw, woningverbetering en verduurzaming voorop staan. Logisch, gelet op de grote woningnood, maar de lokale betrokkenen die voor visitaties werden geïnterviewd geven ook een duidelijke boodschap af: vergeet de leefbaarheid van wijken niet. Wouter Beekers van de SVWN adviseert: ‘Bekommer je om de wijken en hun bewoners. En werk beter samen op het gebied van wonen en welzijn.’

Omgeving

Aanpak drinkwatertekort na 2030 vraagt om besparing en gebruik van nieuwe bronnen

Bestaande bronnen voor drinkwater zijn na 2030 mogelijk niet voldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Daarom is het belangrijk in te zetten op besparing en op nieuwe bronnen voor drinkwater. Om onnodige zuivering te voorkomen is het belangrijk om alle waterbronnen voor drinkwater zo schoon mogelijk te houden. Dit blijkt uit RIVM-onderzoek naar de ontwikkelingen die invloed hebben op de drinkwatervoorziening van de toekomst.

Omgeving

Voor de transitie naar duurzame grondstoffen is 1,4 keer meer ruimte nodig

In opdracht van de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam hebben ISPT, Deltalinqs en QuoMare de veranderingen in de raffinagesector als gevolg van de energietransitie in kaart gebracht. Het belangrijkste doel van deze studie was om te onderzoeken hoe de overstap van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare alternatieven in het Havenindustrieel Complex van Rotterdam (HIC) kan plaatsvinden, in de wetenschap dat er weinig ruimte beschikbaar is. De belangrijkste aanbeveling? Verschuif de focus van kortetermijndoelen (2030) naar langetermijndoelen (2050 en verder).

Omgeving

NVDE over onderzoek netkosten: investeringen noodzakelijk voor toekomstbestendige economie

Om de Nederlandse economie toekomstbestendig te maken, nieuwe woningen op het elektriciteitsnet aan te kunnen sluiten en energie-onafhankelijker te worden, zijn grootschalige investeringen in de netinfrastructuur noodzakelijk. “Investeringen in de netten zijn een hele verstandige keuze, want het levert de maatschappij meer op dan het kost. Daarnaast wordt Nederland met de overstap van gas naar elektriciteit onafhankelijker van fossiele energie uit dubieuze landen en gaan we klimaatverandering tegen”, reageert Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Omgeving