Waterweerbaarheid op Europese agenda

Na de Europese verkiezingen van juni 2024 werd relatief snel duidelijk dat waterweerbaarheid hoog op de Europese agenda staat. Zo werd commissaris Jessika Roswall opgedragen om met een Water Resilience Strategy en een klimaatadaptatieplan te komen. In dit initiatiefrapport stelt het Europees Parlement zijn positie ten aanzien van de strategie vast. Luzette Kroon, bestuurslid internationaal van de Unie van Waterschappen: “Op 7 mei is dit rapport in de plenaire zitting in ruime meerderheid vastgesteld, met 470 stemmen voor, 81 tegen en 92 onthoudingen. De waterschappen zijn blij met de aandacht vanuit het Europees Parlement voor deze urgente thematiek. We zien onze inbreng nadrukkelijk terug in het resultaat. We hadden wel meer ambitie verwacht op het gebied van waterkwaliteit en PFAS. Waterweerbaarheid gaat namelijk over kwaliteit én kwantiteit. Dit blijven we agenderen in Europa.”

Initiatiefrapport waterweerbaarheid

De waterschappen signaleren toenemende uitdagingen als gevolg van extremer weer, waaronder overstromingen en droogte. In het rapport stelt het Europees Parlement dat grensoverschrijdende samenwerking versterkt moet worden om deze waterproblemen gezamenlijk aan te pakken. Ook wordt benadrukt dat benedenstroomse gebieden afhankelijk zijn van bovenstrooms waterbeheer. Daarnaast wordt het belang van (cyber)veiligheid voor waterbedrijven en -beheerders erkend.

Meer ambitie nodig op het gebied van waterkwaliteit

Op het gebied van waterkwaliteit benoemt het Parlement de urgentie om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water uiterlijk in 2027 te realiseren. Ook wordt opgeroepen om vervuiling primair aan de bron aan te pakken. In dat kader is het teleurstellend dat het Europees Parlement oproept om de impact van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid binnen de in januari vastgestelde richtlijn stedelijk afvalwater nogmaals te beoordelen. Europese waterorganisaties hebben recent in een brief benadrukt dat de richtlijn een zorgvuldig afgewogen compromis is en dat dit van groot belang is voor de Europese waterkwaliteit. Ook op PFAS kiest het Europees Parlement volgens de waterschappen te weinig ambitie, waarbij men initieel het gebruik van PFAS in consumentenproducten wil uitfaseren en ruimte laat voor uitzonderingen. De Unie van Waterschappen pleit voor een volledig verbod op PFAS om zo mens en milieu te beschermen.

Oog voor het belang van klimaatadaptatie en grensoverschrijdende samenwerking

Het is belangrijk dat het Europees Parlement in het initiatiefrapport aandacht heeft voor klimaatadaptatie en grensoverschrijdende samenwerking. Zo benoemt men dat het onwenselijk is als overstromingsrisico en droogte afgewenteld worden op benedenstroomse gebieden, dat er meer moet gebeuren aan klimaatadaptatie en dat samenwerking over grenzen verankerd moet worden. Ook op het gebied van klimaatadaptatie worden zowel het belang van preventie als crisismanagement en het build-back-better principe benoemd. De publicatie van de Water Resilience Strategy verschijnt naar verwachting op 4 juni.

Lees hier de inbreng van de waterschappen met betrekking tot het Water Resilience Strategy

Lees hier meer over het initiatiefrapport van het Europees Parlement

Gerelateerd nieuws

Waarom grondprijzen vrijwel nooit het probleem van de woningbouw zijn

In het debat over de woningbouwopgave in Nederland gaat het vaak over geld. Over stijgende bouwkosten, over betaalbaarheid van woningen, en ook over de grondprijs. Maar wie dagelijks in de praktijk werkt aan de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties, met name in uitleggebieden, weet dat de prijs van de grond zelden de reden is waarom projecten stilvallen. Het echte knelpunt? De eindeloos durende procedures, als het al zover komt dat een gemeente van de provincie toestemming krijgt om in een agrarisch gebied woningen te realiseren.

Steeds meer dakloze mensen: een woonprobleem of een zorgvraagstuk?

De afgelopen jaren is het aantal dakloze mensen in Nederland flink gestegen. Uit een recente schatting van het CBS waren er in Nederland op 1 januari 2024 ruim 33.000 mensen dakloos – dat zijn er 2.400 duizend meer dan het jaar ervoor, en zelfs 6.400 duizend meer dan in 2022. In deze serie gaan we in gesprek met deskundigen uit verschillende velden over wat er nodig is om dakloosheid in Nederland terug te dringen. Voor het eerste artikel uit deze reeks sprak PONT met Nanda Lamme, strategisch adviseur sociaal domein bij de gemeente Utrecht.

Zorg & Sociaal

Hitte aanpak 2025: samen voorbereid op de gevolgen van hitte

Extreme hitte heeft gevolgen voor de gezondheid van mensen en voor de leefbaarheid van steden en dorpen. Daarom presenteren de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) vandaag de Hitte aanpak 2025. Hierin laten zij zien wat het Rijk en maatschappelijke partners doen om de gevolgen van aanhoudende hitte te beperken. De aanpak richt zich op concrete acties op de korte termijn die bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mensen in de gebouwde omgeving. Het doel voor de lange termijn is om het aantal mensen dat door hitte vroegtijdig overlijdt, in 2050 te halveren.

De aanpak van natuurbranden

De aanpak van natuurbranden in Nederland is afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. En, zo blijkt dit voorjaar, geheel terecht. Het aantal natuurbranden is nu al ontzettend hoog. Het aantal meldingen van een natuurbrand tot 13 mei 2025 staat op 394. Ter vergelijking: in geheel 2024 zijn er 211 meldingen van een natuurbrand gedaan. We zitten in een droog voorjaar en dat zorgt voor een kwetsbare natuur, en dat lijkt eerder regel dan uitzondering te worden. Reden voor overheden, natuurbeheerders en hulpdiensten om te investeren in natuurbrandbeheersing.