De NZa, die regels opstelt voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars en toezicht houdt op de naleving daarvan, deed de afgelopen tijd onderzoek naar het wel en wee van de zorgverzekeraars.

De toezichthouder zoemde in op wat zorgverzekeraars doen om in beeld te krijgen wat de regionale zorgbehoefte is, of het zorgaanbod op peil is en welke eventuele knelpunten er zijn.

Ook is “de proactieve houding van zorgverzekeraars onderzocht als het gaat om het voldoende vervullen van hun regierol in de regio en het terugdringen van wachtlijsten en wachttijden.”

Formele maatregel

Uit dat onderzoek blijkt dat er “verbetermogelijkheden” zijn voor alle zorgverzekeraars bij het uitvoeren van hun zorgplicht. Bij twee zorgverzekeraars ziet de NZa zulke tekortkomingen dat zij een formele maatregel hebben gekregen. Dat is een soort bestraffingsinstrument. Maar wat deze precies inhoudt, is vooralsnog geheim.

De zorgverzekeraars krijgen een half jaar de tijd voor verbeteringen. Wanneer dat niet gebeurt, wordt de formele maatregel in de openbaarheid gebracht en ook bekendgemaakt om welke zorgverzekeraars het gaat. Naar verluidt gaat het om CZ en Menzis, meldt de Volkskrant (1).

“De twee zorgverzekeraars die een formele maatregel hebben gekregen scoorden onvoldoende op enkele onderdelen”, aldus de NZa. “Maar voor alle vier de zorgverzekeraars geldt dat zij de invulling van hun zorgplicht moeten verbeteren. De grootste verbeterpunten zijn het in beeld krijgen van de knelpunten in het aanbod, de acties die zij daarop nemen en het evalueren en bijstellen van deze acties.”

Kloof in de zorg

Dat het zorgstelsel onder druk staat door personeelskosten en rap stijgende kosten, is geen verrassing. Zorgverzekeraars- en aanbieders moeten zorgen voor een kwalitatieve gezondheidszorg en – ook dat is belangrijk - zorgdragen voor duurzame toegang tot de zorg. Dat betekent dat elke Nederlander de beschikking moet hebben over zorg en dat deze ook bereikbaar moet zijn. “De toegang tot zorg is geen vanzelfsprekendheid meer”, waarschuwt de NZa. “Dit is een ingewikkeld probleem waar alle partijen in het zorgstelsel verantwoordelijk voor zijn.”

Het klinkt als een echo van eenzelfde waarschuwing uit 2022. Toen bracht de NZa een rapport uit onder de naam De Stand van de Zorg, waarin dezelfde harde noten werden gekraakt over onder meer de groeiende kloof in de zorg tussen haves en de have nots (2). “De vraag naar zorg stijgt terwijl het aanbod steeds schaarser wordt. Het gevolg hiervan is dat de toegang tot zorg onder druk komt te staan. En zo stevenen we af op een harde tweedeling.”

Als we niet uitkijken, schreef de toezichthouder, staan aan de ene kant straks de mensen voor wie de zorg nog steeds beschikbaar is, omdat zij de weg kennen en over voldoende middelen beschikken en aan de andere kant de mensen die niet over voldoende middelen beschikken en de weg niet kennen. En dan zijn er ook nog grote regionale verschillen, aldus het rapport.

Met het nieuws van deze week in het achterhoofd is er, wat de toegang tot de zorg betreft, nog een lange weg te gaan.

1) https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nza-de-grote-zorgverzekeraars-houden-zich-niet-aan-hun-zorgplicht~ba3b305a/
2) https://magazines.nza.nl/nza-magazines/2022/04/1-de-zorg-heeft-een-kritisch-punt-bereikt

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat

Europese Commissie tikt Nederland op de vingers wegens vertraagde implementatie van CSRD

De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure gestart tegen Nederland vanwege het niet tijdig implementeren van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in nationale wetgeving. Deze richtlijn, die nieuwe regels introduceert voor duurzaamheidsrapportage door bedrijven, had uiterlijk op 6 juli 2024 geïmplementeerd moeten zijn. Uit de verklaring van de Commissie blijkt dat vrijwel alle lidstaten steken hebben laten vallen.

Nederlandse isolatiemarkt zoekt creatieve oplossingen voor vleermuisbescherming

De Rijksoverheid streeft naar het isoleren van 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030. Het doel: minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Dit wordt echter bemoeilijkt door de bescherming van vleermuizen onder de Habitatrichtlijn. De richtlijn stelt dat ecologisch onderzoek voorafgaand aan isolatie verplicht is. In 2023 oordeelde de Raad van State dat een isolatiebedrijf deze zorgplicht niet nakwam waardoor, nu een jaar later, de isolatieopgave spaak loopt.

Klimaat

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb