Knot benadrukte dat technologische innovatie een cruciale motor is voor economische groei en welvaart. Hij wees op de opkomst van generatieve AI als een potentiële nieuwe technologische revolutie. Volgens onderzoeken kan AI de productiviteit in diverse sectoren, waaronder de financiële sector, gezondheidszorg en logistiek, aanzienlijk verhogen. Dit zou een welkome stimulans zijn voor de wereldwijd achterblijvende productiviteitsgroei.

De impact van AI op de arbeidsmarkt is echter nog onzeker. Hoewel AI banen kan vervangen, biedt het ook kansen om menselijk werk te complementeren. Knot waarschuwde dat vooral hooggeschoolde, goedbetaalde banen kwetsbaar zijn. Hij pleitte voor beleid en regelgeving die de overgang soepeler kunnen maken, inclusief sociale vangnetten en herziening van belastingstelsels die mogelijk de automatisering bevorderen.

Knot wees ook op de verschillende effecten van AI op economieën wereldwijd. Geavanceerde economieën lopen meer risico maar zijn beter gepositioneerd om te profiteren van AI, terwijl opkomende markten minder directe verstoringen kunnen ondervinden en ook minder voorbereid zijn om de voordelen van AI te benutten. Dit kan de digitale kloof en inkomensongelijkheid tussen landen vergroten.

Als voorzitter van de FSB benadrukte Knot de noodzaak om zowel de kansen als de risico’s van AI te beheren. Hij stelde dat we een evenwicht moeten vinden tussen het omarmen van innovatie en het beheersen van de bijbehorende risico's. De FSB werkt momenteel aan het bijwerken van een rapport over de financiële stabiliteitsimplicaties van AI, waarbij bekende risico's zoals concentratierisico en afhankelijkheid van derde partijen opnieuw worden geëvalueerd.

Knot sloot zijn speech optimistisch af door te stellen dat innovatie ons door de geschiedenis heen veel goeds heeft gebracht. Hij is ervan overtuigd dat we AI op een nuttige manier kunnen inzetten terwijl we de donkere kanten in toom houden.

Gerelateerd nieuws

Werkgever verliest zaak: werknemer niet verantwoordelijk voor fraude van collega

In een recente rechtszaak heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten dat een werknemer van een autobedrijf niet aansprakelijk is voor fraude die door een collega is gepleegd. Het gaat om een zaak waarbij een schadecentrum, wat onderdeel is van werkgever, slachtoffer werd van fraude door de financieel directeur. Werkgever probeerde vervolgens een andere werknemer, die hoofd van de administratie was, verantwoordelijk te stellen voor de schade. In dit artikel van Elke Hofman-Bijvank (advocaat bij De Haij & van der Wende Advocaten) wordt besproken waarom de rechter tot dit oordeel kwam en welke lessen werkgevers hieruit kunnen trekken.

Klokkenluiderswet twee jaar van kracht: wat werkt en wat niet?

De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), sinds 18 februari 2023 van kracht ter implementatie van de Europese Klokkenluidersrichtlijn, is recent geëvalueerd in een invoeringstoets door Stichting SEO Economisch Onderzoek. Deze toets, in combinatie met de resultaten van de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO, biedt inzicht in de werking en impact van de wet in de praktijk.

DNB roept pensioenfondsen op tot betere inventarisatie en beheersing van ESG-risico’s

Environment, social en governance (ESG) is ook voor Nederlandse pensioenfondsen een belangrijk onderwerp. Pensioenfondsen zijn een factor van belang, gezien het gezamenlijk vermogen van circa EUR 1.687 miljard. Door gebruik te maken van ESG-criteria kunnen pensioenfondsen risico’s effectiever identificeren, meten en beheren. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2024 opnieuw een sectorbreed onderzoek gedaan naar de risico’s op het gebied van milieu, social en governance binnen de pensioensector. In dit onderzoek zijn diverse kernprocessen onderzocht, namelijk strategie, governance, risicobeheer en informatievoorziening. Naar aanleiding daarvan heeft DNB aangekondigd dat de Gids voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s zal worden geactualiseerd. De geactualiseerde Gids wordt tezamen met de toezichtaanpak voor 2025 gepubliceerd.

HRIF.EU roept financiële instellingen op: herzie nú – onder DORA – de risico’s en verlaat Amerikaanse clouds

Amsterdam, 22 Februari 2025 – Human Rights in Finance.EU (HRIF.EU) publiceert vandaag een open brief en strategische briefing, waarin Nederlandse – en Europese financiële instellingen worden aangespoord hun afhankelijkheid van Amerikaanse cloudproviders zoals Microsoft en AWS te herzien onder de eisen van de Digital Operational Resilience Act (DORA).

Data & Privacy