Nieuws geschreven door Sophie Hendriks

Deel II - De Digital Service Act: Transparantie en algoritmes

De Digital Services Act (“DSA”) beoogt, samen met de Digital Markets Act (“DMA”), een veilige, voorspelbare en betrouwbare online omgeving te creëren. De DSA heeft een brede reikwijdte en is van toepassing op meer dan 10.000 tussenhandelsdiensten die actief zijn binnen de Europese Unie (“EU”). Voorbeelden van tussenhandelsdiensten zijn hostingdiensten, online marktplaatsen, sociale netwerken, appstores, contentdeelplatforms en online reisplatforms. Daarnaast valt de inzet van Artificial Intelligence (“AI”) in bepaalde gevallen binnen de kaders van de DSA. In geval van AI kan aanvullende regelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”) en de AI Act een rol spelen.

Blog

Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) - deel 2: welke waarborgen regelt de Wgs?

Bij zowel publieke als private organisaties bestaat er behoefte om gegevens uit te wisselen, . bijvoorbeeld om fraude en ondermijning aan te pakken. Op basis van de privacyregelgeving (AVG) mag dat niet zomaar. De Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) gaat, in bepaalde gevallen, een mogelijkheid bieden voor gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden die het doel hebben fraude, criminaliteit en/of ondermijning tegen te gaan. In het vorige deel van de blogreeks gingen wij in op wat de Wgs regelt. In dit blog gaan wij verder in op de waarborgen die de Wgs geeft om te voorkomen dat er een onbeperkte gegevensuitwisseling plaatsvindt.

Blog

Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) – deel 1: Wat maakt de Wgs voor samenwerkingsverbanden mogelijk?

Bij zowel publieke als private organisaties bestaat er behoefte om gegevens uit te wisselen. Bijvoorbeeld om fraude en ondermijning aan te pakken. Op basis van de privacyregelgeving (bijvoorbeeld de AVG) mag dat niet zomaar. De Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) gaat een basis bieden voor gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden die het doel hebben fraude, criminaliteit en/of ondermijning tegen te gaan.

Blog

De Digital Service Act: Basisregels voor een transparanter en veiliger digitaal ecosysteem

De digitale wereld is de afgelopen decennia drastisch veranderd, terwijl de wetgeving die het internet reguleert lange tijd achterbleef. Dit veranderde op 4 oktober 2022, toen de Europese Raad de definitieve versie van de Digital Services Act (“DSA”) aannam. Samen met de Digital Markets Act (“DMA”) reguleert de DSA onder andere social media platforms, zoekmachines, online marktplaatsen, internetproviders en webhostingdiensten die actief zijn binnen de Europese Unie (“EU”). De DSA beoogt de verspreiding van illegale online inhoud (of ‘informatie’) via dergelijke ‘tussenhandelsdiensten’ effectiever aan te pakken. De DMA ziet met name op het waarborgen van eerlijke concurrentie in de onlinedienstenmarkt.

Blog