Nieuws

Dossiers

  • Toekomstbestendige zorg

    Toekomstbestendige zorg houdt rekening met veranderende behoeften van patiënten, beperkte middelen en maatschappelijke ontwikkelingen. Duurzaamheid en technologie spelen hierbij een cruciale rol, bijvoorbeeld met aandacht voor herbruikbaarheid van materialen en efficiënt beheer van patiëntendossiers.
  • Preventie en gezondheid

    Preventie omvat proactieve maatregelen om ziekte, letsel en gezondheidsproblemen te voorkomen, met als doel het bevorderen van gezond gedrag, het beheersen van risicofactoren en het verminderen van zorgkosten.
  • Gezonde leefomgeving

    Een gezonde leefomgeving omvat een omgeving waarin mensen kunnen veilig kunnen leven, met aandacht voor schone lucht, bodem en water. Het streven is naar een omgeving vrij van schadelijke stoffen zoals PFAS, die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden.
  • Wonen en zorg

    Door vergrijzing verandert niet alleen de zorgvraag, maar ook het landschap van wonen en zorg. Er zijn nieuwe benaderingen nodig voor samenleven en huisvesting die aansluiten bij de veranderende behoeften van onze samenleving.

    Tools en bouwstenen

    Whitepaper

    Een tarief zonder onderbouwing blijft een discussie

    Goede zorg en een onderbouwd tarief gaan hand in hand. Naast de wettelijke verplichting, hebben alle partijen belang bij transparantie over de opbouw van de kostprijs.

    Cursus

    Basiscursus Wmo 2015

    Tijdens deze cursus krijgt u van twee experts in deze materie een helder en compleet overzicht van de Wmo 2015 met de nadruk op het verlenen van (maatwerk)voorzieningen door de gemeente.

    Jurisprudentie

    Bezorgt Deliveroo de zorg problemen?

    Vrijdag 24 maart 2023 deed de Hoge Raad een belangrijke uitspraak over de positie van de zelfstandigen zonder personeel (‘zzp’er’). Wat betekent dit voor de zorg?

    E-cursus

    Afbakening zorgspecifieke wetgeving

    Tijdens deze e-cursus krijgt u een totaaloverzicht van de aanspraken op grond van de Zvw, Wlz, Wmo 2015 en Jeugdwet en de specifieke afbakeningsregels tussen de verschillende zorgwetten.

    Anja Machielse

    Anja Machielse is hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid aan de Universiteit voor Humanistiek.

    Sanne Groenwold

    Sanne Groenwold is gespecialiseerd in het bouw- en aanbestedingsrecht. Zij adviseert en procedeert over uiteenlopende aanbestedingsrechtelijke onderwerpen en heeft veel ervaring met het opzetten en begeleiden van (complexe) inkoop- en aanbestedingsprocedures, waaronder in de zorg en het sociaal domein. Ook behandelt Sanne bouwrechtelijke en contractenrechtelijke zaken en adviseert zij opdrachtgevers bij de beoordeling van wijzigingen en (potentiele) conflicten gedurende de realisatie van grote (infrastructurele) bouwprojecten.

    Dennis van Tilborg

    Dennis van Tilborg is advocaat en partner bij AKD. De focus van zijn praktijk ligt op het sociaal domein (o.a. huisvesting, maatschappelijke ondersteuning en zorg).

    Verdiepende dossiers

    Zorg & Sociaal

    Value-Based Healthcare

    De kosten van de zorg binnen het sociaal domein zijn enorm en alsmaar stijgende. Een fundamentele verandering van het systeem lijkt nodig, dat is gebaseerd op zorg en hulp bieden waar nodig is en welke de meeste waarde biedt voor de cliënt.

    Omgeving

    Wonen en zorg

    De zorg in Nederland ondergaat een ingrijpende transformatie. Gedwongen door het scheiden van wonen en zorg kiezen zorginstellingen steeds vaker voor het verhuren van zorgvastgoed aan zorgvragers en het aanbieden van extramurale zorg.

    Klimaat

    Voedseltransitie

    Ons huidige voedselsysteem heeft grote impact op klimaatverandering. Welke veranderingen moet het ondergaan om houdbaar te blijven?

    Data & Privacy

    Biometrische gegevens

    Biometrische gegevens zijn het resultaat van specifieke technische verwerking van fysieke, fysiologische of gedrag gerelateerde kenmerken van een persoon, zoals gezichtsafbeeldingen of vingerafdrukken.

    Zorg & Sociaal

    Chronisch-progressieve ziekten

    Chronische aandoeningen zijn er in veel vormen en maten. Chronisch-progressieve ziektes zoals ALS, Parkinson, MS, kanker, de ziekte van Lyme en reuma hebben niet alleen een grote impact op het lichaam, maar op alle aspecten van het mens-zijn.

    Zorg & Sociaal

    Ouderen langer zelfstandig thuis

    De overheid wil dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Gemeenten, woningcorporaties, thuiszorg en andere spelen een belangrijke rol om kwetsbare ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

    Zorg & Sociaal

    Beschermd wonen

    Beschermd wonen is wonen in een beschermde leefomgeving voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Dit is een accommodatie of instelling waar begeleiding en toezicht 24 uur per dag aanwezig of oproepbaar is.

    Zorg & Sociaal

    Wijkteams

    Wijkteams beogen een samenhangende aanpak van welzijn, ondersteuning, jeugd- en gezondheidszorg en arbeidsintegratie. Maar er leven nog wel veel vragen over inrichting, aansturing en bekostiging van de wijkteams.