Nieuws

Dossiers

  • Digitale rechten burgers

    Digitale rechten van burgers zijn de fundamentele rechten en vrijheden die betrekking hebben op het gebruik van digitale technologieën en het internet. Dit behelst onder meer recht op toegang tot informatie, recht op privacy, digitale inclusie en vrijheid van meningsuiting.
  • Hervorming van de zorg

    Met de stijgende kosten staat de zorg in Nederland onder druk. Is het huidige stelsel in deze vorm nog wel houdbaar en toekomstbestendig? Er gaan stemmen op die vinden dat de marktwerking in de gezondheidszorg moet worden teruggedrongen. Het doel is zowel voor beleidsmakers als managers en bestuurders in de zorg om deze sector toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief te houden.
  • Gezonde leefomgeving

    Een gezonde leefomgeving is een omgeving waarin mensen veilig kunnen leven, met aandacht voor schone lucht, bodem en water. Het streven is een omgeving vrij van schadelijke stoffen zoals PFAS, die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden.
  • Burgerbetrokkenheid

    Betrokken burgers staan voor de positie die zij innemen in de maatschappij, aan de hand van de sociale, economische, politieke of culturele status die deze persoon als burger heeft. Afhankelijk van de context waarin de burger leeft is sprake van bepaalde rechten, zoals bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting of vrijheid van godsdienst, maar ook verantwoordelijkheden, zoals het naleven van wetten.
  • Preventie en gezondheid

    Preventie omvat proactieve maatregelen om ziekte, letsel en gezondheidsproblemen te voorkomen, met als doel het bevorderen van gezond gedrag, het beheersen van risicofactoren en het verminderen van zorgkosten.
  • Kansengelijkheid

    Kansengelijkheid verwijst naar een situatie waarin iedereen de mogelijkheid heeft om in gelijke mate te participeren in de samenleving en zich te ontwikkelen. Hierbij staat aandacht voor de potentie van mensen centraal. Bij kansenongelijkheid is de erkenning van structurele ongelijkheden belangrijk om vervolgens ervoor te kunnen zorgen dat iedereen, ongeacht socio-economische of culturele achtergrond, dezelfde startpositie en daarmee toekomstperspectief krijgt.
  • Ouderen

    In een tijd van vergrijzing worden ouderen geconfronteerd met diverse sociale en gezondheid gerelateerde uitdagingen. Kwesties als sociale cohesie, huisvesting, digitale inclusie, bestaanszekerheid, eigenaarschap en langdurige zorg, zijn voorbeelden van de levensterreinen waar ouderen dagelijks mee te maken krijgen en die een integrale aanpak vergen.

    Tools en bouwstenen

    Whitepaper

    Een tarief zonder onderbouwing blijft een discussie

    Goede zorg en een onderbouwd tarief gaan hand in hand. Naast de wettelijke verplichting, hebben alle partijen belang bij transparantie over de opbouw van de kostprijs.

    Cursus

    Basiscursus Wmo 2015

    Tijdens deze cursus krijgt u van twee experts in deze materie een helder en compleet overzicht van de Wmo 2015 met de nadruk op het verlenen van (maatwerk)voorzieningen door de gemeente.

    Jurisprudentie

    Bezorgt Deliveroo de zorg problemen?

    Vrijdag 24 maart 2023 deed de Hoge Raad een belangrijke uitspraak over de positie van de zelfstandigen zonder personeel (‘zzp’er’). Wat betekent dit voor de zorg?

    E-cursus

    Afbakening zorgspecifieke wetgeving

    Tijdens deze e-cursus krijgt u een totaaloverzicht van de aanspraken op grond van de Zvw, Wlz, Wmo 2015 en Jeugdwet en de specifieke afbakeningsregels tussen de verschillende zorgwetten.

    Francel Vos

    Francel Vos is managing consultant bij Berenschot: “Ik help klanten bij arbeidsmarktvraagstukken die te maken hebben met de personele bezetting. Hoe zorg je voor voldoende competente vakmensen, nu en in de toekomst?”

    Kim Putters

    prof. dr. Kim Putters is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad: “Kim Putters was van 2013 tot 2022 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In die rol gaf hij leiding aan het SCP en adviseerde hij kabinet en parlement over de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd, en duidde hij deze voor de bredere samenleving. Daarnaast is hij per 16 september 2022 benoemd als universiteitshoogleraar ‘Brede Welvaart’ aan Tilburg University voor één dag in de week. Tot 1 september 2022 was hij hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat bij Erasmus School of Health Policy & Management, van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van 2008 tot 2013 was hij daar ook hoogleraar Management van zorginstellingen. Hij promoveerde op vraagstukken van beleid en bestuur in een publiek-private omgeving, zoals de zorg. Hij verrichte onderzoek naar innovaties, maatschappelijk ondernemerschap, wijk- en buurtgericht werken, en het bredere sociaal domein. Kim Putters ontving in 2024 de Comeniusprijs vanwege zijn vermogen om helder te duiden wat er gaande is in de samenleving en perspectief te bieden. In 2022 heeft de Open Universiteit Kim Putters een eredoctoraat toegekend vanwege de aansprekende wijze waarop hij wetenschappelijk onderbouwd, complexe maatschappelijke kwesties toegankelijk maakt voor een breed publiek. Kim Putters is sinds 2019 bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, vanaf januari 2017 kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en sinds oktober 2016 vice-voorzitter in het bestuur van het Oranje Fonds. Daarnaast is hij lid van de Raad van Advies van de Nationale Jeugdraad en van de Raad van Toezicht van Museum Catharijneconvent. Ook neemt hij deel aan enkele curatoria van leerstoelen op het terrein van sociaal-economische en culturele kwesties aan de Nederlandse universiteiten, en de Scientific Committee van de European Health Management Association. Als SCP-directeur was hij ook adviserend lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en lid van het curatorium van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Van 2003 tot 2013 was Putters lid van de Eerste Kamer en vanaf 2011 ook als Eerste Ondervoorzitter. Hij was tevens vice-fractievoorzitter van de PvdA-fractie in de Senaat. Van 2011 tot 2013 was hij eveneens voorzitter van de Nederlandse Eerste en Tweede Kamerleden in de Interparlementaire Unie (IPU). In de gemeente Hardinxveld-Giessendam was hij tussen 2002 tot 2012 gemeenteraadslid, fractievoorzitter en formateur. ” Fotografie gemaakt door Jerry Lampen. sinds april 2022

    Jolien Dopmeijer

    Jolien Dopmeijer is projectleider studenten van het Trimbos-instituut en houdt zich onder meer bezig met de mentale gezondheid van studenten en jongvolwassen op het mbo, hbo en wo.

    Verdiepende dossiers

    Zorg & Sociaal

    Value-Based Healthcare

    De kosten van de zorg binnen het sociaal domein zijn enorm en alsmaar stijgende. Een fundamentele verandering van het systeem lijkt nodig, dat is gebaseerd op zorg en hulp bieden waar nodig is en welke de meeste waarde biedt voor de cliënt.

    Omgeving

    Wonen en zorg

    De zorg in Nederland ondergaat een ingrijpende transformatie. Gedwongen door het scheiden van wonen en zorg kiezen zorginstellingen steeds vaker voor het verhuren van zorgvastgoed aan zorgvragers en het aanbieden van extramurale zorg.

    Klimaat

    Voedseltransitie

    Ons huidige voedselsysteem heeft grote impact op klimaatverandering. Welke veranderingen moet het ondergaan om houdbaar te blijven?

    Data & Privacy

    Biometrische gegevens

    Biometrische gegevens zijn het resultaat van specifieke technische verwerking van fysieke, fysiologische of gedrag gerelateerde kenmerken van een persoon, zoals gezichtsafbeeldingen of vingerafdrukken.

    Zorg & Sociaal

    Chronisch-progressieve ziekten

    Chronische aandoeningen zijn er in veel vormen en maten. Chronisch-progressieve ziektes zoals ALS, Parkinson, MS, kanker, de ziekte van Lyme en reuma hebben niet alleen een grote impact op het lichaam, maar op alle aspecten van het mens-zijn.

    Zorg & Sociaal

    Ouderen langer zelfstandig thuis

    De overheid wil dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Gemeenten, woningcorporaties, thuiszorg en andere spelen een belangrijke rol om kwetsbare ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

    Zorg & Sociaal

    Beschermd wonen

    Beschermd wonen is wonen in een beschermde leefomgeving voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Dit is een accommodatie of instelling waar begeleiding en toezicht 24 uur per dag aanwezig of oproepbaar is.

    Zorg & Sociaal

    Wijkteams

    Wijkteams beogen een samenhangende aanpak van welzijn, ondersteuning, jeugd- en gezondheidszorg en arbeidsintegratie. Maar er leven nog wel veel vragen over inrichting, aansturing en bekostiging van de wijkteams.