Nieuws over Gezonde leefomgeving
Voor de transitie naar duurzame grondstoffen is 1,4 keer meer ruimte nodig
In opdracht van de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam hebben ISPT, Deltalinqs en QuoMare de veranderingen in de raffinagesector als gevolg van de energietransitie in kaart gebracht. Het belangrijkste doel van deze studie was om te onderzoeken hoe de overstap van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare alternatieven in het Havenindustrieel Complex van Rotterdam (HIC) kan plaatsvinden, in de wetenschap dat er weinig ruimte beschikbaar is. De belangrijkste aanbeveling? Verschuif de focus van kortetermijndoelen (2030) naar langetermijndoelen (2050 en verder).
Nieuws-persbericht
De opbrengst van acht jaar Samen Meten: 4000 sensoren en 7 miljard metingen
Steeds meer mensen en organisaties in Nederland doen zelf metingen in hun leefomgeving. Het project Samen Meten van het RIVM heeft deze burgerwetenschap de afgelopen acht jaar mede mogelijk gemaakt. Inmiddels zijn er tientallen meetinitiatieven en ongeveer 4000 sensoren. Al vijf miljard metingen van luchtkwaliteit en twee miljard geluidmetingen zijn beschikbaar op samenmeten.rivm.nl. Naast veel extra data brengen de metingen een gesprek op gang tussen burger, wetenschap en overheid. Ook zijn er technische mogelijkheden voor het aanleveren, analyseren en visualiseren van data. Dit en meer staat in het rapport ‘Data, dialoog en infrastructuur: de opbrengst van acht jaar Samen Meten’.
Provincie geeft inzicht in gezonde leefomgeving Noord-Holland Noord
De provincie Noord-Holland heeft een ruimtelijke analyse laten maken over de gezonde leefomgeving in de regio Noord-Holland Noord.
Nieuws-persbericht
Utrecht deelt eerste lessen voor het ontwikkelen van klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken
Klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken: welke gemeente wil dat nu niet? Maar het blijkt vaak lastig om zulke wijken ook echt te realiseren. De provincie Utrecht heeft daarom samen met zeven gemeenten in een pilot onderzocht wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen. De eerste lessen uit deze pilot heeft de provincie gebundeld in een lessenbundel, ook om andere gemeenten te helpen.
Blog
Betere bescherming mens en milieu tegen industriële vervuiling mogelijk
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft, met medewerking van verschillende omgevingsdiensten, de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de vergunningen van 5 industriële bedrijven waaronder Tata Steel en Chemours. Ze hebben verkend wat er beter kan in de vergunningen om de gezondheid van omwonenden meer te beschermen. Uit de verkenning blijkt dat het verlagen van de uitstoot van schadelijke stoffen traag gaat, onder meer omdat vergunningen niet vaak genoeg vernieuwd worden.
Blog
Wereldbodemdag: hoe is het met onze bodem gesteld?
Hoe is het gesteld met onze bodem? Die vraag stellen we op Wereldbodemdag aan twee archeologen, Tom Hos en Jeroen van Rooij. Zij zitten immers letterlijk met hun handen in de grond. Wat zien ze daar en wat zijn de bedreigingen?
Blog
Gerelateerd nieuws
Programma Gezonde Leefomgeving van start
Een gezonde leefomgeving voor iedereen. Dat is het doel van het Programma Gezonde Leefomgeving (PGLO). Een gezonde omgeving is schoon en veilig, beschermt tegen gezondheidsrisico’s en stimuleert beweging en ontmoeting. Het RIVM en ZonMw(Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) werken in opdracht van het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) samen aan het PGLO.
Zorg & Sociaal
Onderzoek: groennormen steden schieten tekort, miljarden extra nodig
De huidige normen voor groen schieten tekort en bieden geen antwoord op uitdagingen voor het klimaat, de biodiversiteit en gezondheid. Ook is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het groen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, ANWB en Staatsbosbeheer naar de tien groennormen die op dit moment gebruikt worden door de steden.
Omgeving
Groen licht EU-steun voor duurzame groente- en fruitsector
RVO heeft de programma’s van 11 producentenorganisaties in de groente- en fruitsector goedgekeurd. De organisaties ontvangen ongeveer € 165 miljoen Europese subsidie. Zij krijgen dit geld om de Nederlandse groente- en fruitteelt te vergroenen en verbeteren.
Klimaat