Het rapport werd vandaag overhandigd aan demissionair ministers Hugo de Jonge van BZK en Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. De organisaties pleiten in het rapport voor één integrale groennorm, die landelijk wordt ingevoerd.
Daarnaast moet de overheid geld reserveren, vinden de organisaties. Het realiseren van extra groen in bestaand bebouwd gebied om te voldoen aan een norm, zou tussen de 1 en 2 miljard euro per jaar kosten voor alle gemeenten.
“Groen in stedelijke gebieden biedt niet alleen een esthetische waarde, maar het is ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit, het verbeteren van de gezondheid van mensen en het aanpassen aan de veranderende klimaatomstandigheden zoals verdroging, wateroverlast en hittestress. Een duidelijke groennorm is dus van groot belang”, aldus Natuur & Milieu in een persbericht.
In de huidige normen ligt de nadruk vaak op de hoeveelheid groen (75 vierkante meter per woning), terwijl de kwaliteit ervan voor biodiversiteit en recreatie vaak onderbelicht blijft, staat in het rapport. De ‘integrale norm’ zou niet alleen uitgaan van de hoeveelheid groen, maar ook kijken naar de positieve effecten op de leefomgeving en op de biodiversiteit.
Bijvoorbeeld door te zorgen voor goede verbindingen tussen land en water: parken, oevers en plantsoenen die op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn. “Dat is goed voor de vogels, maar geeft bijvoorbeeld ook een impuls aan recreatie”, illustreert de Vogelbescherming.
Over de auteurs
Gerelateerd nieuws
Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog
Data & Privacy
Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?
Zorg & Sociaal
Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden
Klimaat
Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie
Zorg & Sociaal