Maatregelen voor de toekomst

De maatregelen uit de programma’s richten zich onder andere op energiebesparing, duurzame energieopwekking en -opslag. Denk aan vervanging van bestaande belichting door led-belichting, energiezuinige koeling, zonnepanelen, gebruik van aardwarmte en warmtepompen.

Ook zetten de producentenorganisaties in op het telen van nieuwe producten en rassen. De nieuwe rassen zijn bijvoorbeeld minder gevoelig voor extreme weersomstandigheden en klimaatverandering. De programma's dragen ook bij aan vernieuwing en onderzoek, zoals verbeterde teeltmethoden, verschillende gewassen en technologieën.

Subsidie komt uit SIG&F

Het subsidiebedrag komt uit de Sectorale Interventie Groenten en Fruit (SIG&F) 2025. Dit is onderdeel van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De sector levert zelf ook een bijdrage van bijna € 79 miljoen. Met de subsidie kan de sector sneller vergroenen en verbeteren.

De SIG&F draagt bij aan een groenere en betere groente- en fruitproductie. Met de volgende doelen:

  • een goede kwaliteit van land- en tuinbouw

  • een beter klimaat

  • betere kwaliteit van het water

  • gezond en beschikbaar voedsel

  • Meer weten? 

    Lees verder op Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIG&F). Hier staat ook het overzicht met alle erkende producentenorganisaties.

    Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

    Gerelateerd nieuws

    Zorgen over de activiteiten van de AIVD met betrekking tot criminele ondermijning van de democratische rechtsorde

    De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben zorgen over de activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met betrekking tot het onderwerp criminele ondermijning van de democratische rechtsorde.

    Data & Privacy

    Waterschappen alert na recorddroge maand maart

    Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

    Omgeving

    Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

    Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

    Klimaat

    Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

    Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.