De zorgen van de TIB en de CTIVD zoals beschreven in die brief zien op de volgende punten.

De TIB en de CTIVD constateren dat binnen de onderzoeken naar de dreiging die uitgaat van criminele netwerken grote risico’s op sfeervermenging bestaan tussen de terreinen van nationale veiligheid en opsporing. Door de AIVD lijken daarnaast bredere activiteiten te worden ondernomen dan de activiteiten die passen onder de taakomschrijving. De TIB en de CTIVD vinden het onrechtmatig dat personen als target worden aangemerkt als die persoon geen activiteiten verricht die daadwerkelijk aanleiding geven voor het ernstig vermoeden dat die activiteiten een dreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Ten slotte vragen de TIB en de CTIVD aandacht voor de verwerving en verwerking van vertrouwelijke informatie van geheimhouders/verschoningsgerechtigden. De TIB heeft geconstateerd dat de AIVD communicatie had onderschept die onder de bescherming van het verschoningsrecht viel zonder dat daarvoor toestemming door de rechtbank Den Haag was verleend. Ook de CTIVD heeft het afgelopen jaar in meerdere onderzoeken onrechtmatigheden geconstateerd ten aanzien van het verwerken van verschoningsgerechtigde informatie.

De TIB en de CTIVD verwachten dat deze zorgen worden geadresseerd door de AIVD. Ook vinden we het van belang dat deze punten worden meegenomen in de herziening van de Wiv 2017.

De TIB en de CTIVD hebben de zorgenbrief op 10 december 2024 verzonden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister heeft deze brief op 14 maart 2025 aan de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Gerelateerd nieuws

Strategisch koersen vanuit vertrouwen

Wij geloven dat sociaal ontwikkelbedrijven een belangrijke rol kunnen blijven spelen om mensen effectief aan het werk te helpen, ook in de context van groeiende financiële uitdagingen (zie onze vorige blog hierover). Ons adagium daarvoor is strategisch(er) samenwerken in de hele keten. Hoe dat eruit kan zien, beschrijven wij met een drietal toekomstvisies voor gemeenten, ontwikkelbedrijven én ketenpartners. Deze blog bevat toekomstvisie 1: strategisch koersen vanuit vertrouwen.

Zorg & Sociaal

Risico-ongelijkheid op het gebied van arbeid en gezondheid

Een deel van de Nederlanders loopt aanzienlijk meer kans op tegenslagen in het leven, zoals werkloosheid of ziekte. Bovendien houden deze tegenslagen het langst aan bij de mensen die er ook vooraf de grootste kans op hebben: de 5 procent van de Nederlanders met de grootste kans op langdurige werkloosheid had vooraf een anderhalf keer zo hoge kans op baanverlies. Wanneer baanverlies samenvalt met ziekte, stijgt deze kans op langdurige werkloosheid nog verder. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Zorg & Sociaal

Weerbare rechtsstaat dankzij sociaalwetenschappelijk onderzoek naar het recht

De moorden op advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. de Vries schokten Nederland. Maar hun impact gaat verder dan persoonlijk verlies: ze raken de kern van onze democratische rechtsstaat. Toch is nog onvoldoende in kaart gebracht wat ondermijnende criminaliteit precies is, hoe het werkt en welke mechanismen hierachter schuilgaan.

Misstanden in de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen: "We constateerden talrijke vormen van geweld."

Op opvanglocaties en bij opvanggezinnen voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen vinden zeer regelmatig misstanden plaats, zo blijkt uit onderzoek van BNNVARA-programma Zembla. In dit programma trekken voormalige medewerkers van voogdij-instantie Nidos aan de alarmbel. Abdessamad Bouabid, universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law, vertelt in het programma over zijn onderzoeksbevindingen over geweld in de overheidsopvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.