Arbeidsmarktrisico’s stapelen zich op bij kwetsbare groepen

Uit eerder onderzoek van het CPB bleek al dat tegenslagen op het gebied van werk en gezondheid vaak met elkaar samengaan en zich opstapelen bij dezelfde personen. In dit vervolgonderzoek kijkt het CPB nu ook naar de kans dat de tegenslag aanhoudt. Het CPB onderzocht met behulp van machine learning in hoeverre deze zogenaamde risico-ongelijkheid, de kans op een tegenslag én de duur van deze tegenslag, verschilt tussen Nederlanders.

Risico's stapelen driedubbel

Het onderzoek laat zien dat risico’s zich op drie manieren opstapelen bij dezelfde personen. Allereerst hangen kansen op tegenslagen in verschillende domeinen, zoals ziekte en werkloosheid, met elkaar samen. De 5 procent met de hoogste kans op ziekte, heeft een meer dan twee keer zo hoge kans op werkloosheid dan gemiddeld. Daarnaast hangt de kans op een tegenslag sterk samen met de impact, oftewel de duur van de tegenslag. De 5 procent van de Nederlanders met de grootste kans op langdurige werkloosheid had vooraf een anderhalf keer zo hoge kans op baanverlies. Tot slot hangen gelijktijdige tegenslagen ook samen met de impact. Wanneer baanverlies samenvalt met ziekte stijgt de kans op langdurige werkloosheid met 15 procent. Hieruit blijkt dat er kwetsbare groepen in de samenleving zijn die op meerdere manieren tegelijkertijd vatbaarder zijn voor tegenslagen en ook minder in staat zijn hiervan terug te veren. Deze kwetsbare groep bevat relatief veel lager opgeleiden en ouderen.

Beleid bestaanszekerheid

Uit het onderzoek blijkt dat het in kaart brengen van risico-ongelijkheid kan helpen bij beter beleid rondom bestaanszekerheid. Nu is het beleid vaak gericht op herverdeling van inkomen achteraf. In plaats daarvan vraagt het bestrijden van risico-ongelijkheid om proactief beleid. Beleid kan zich specifieker richten op bepaalde groepen met een grote kans op tegenvallers, en zo mensen in een vroeg stadium helpen. Op die manier worden verdere problemen, ook op andere gebieden, voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Strategisch koersen vanuit vertrouwen

Wij geloven dat sociaal ontwikkelbedrijven een belangrijke rol kunnen blijven spelen om mensen effectief aan het werk te helpen, ook in de context van groeiende financiële uitdagingen (zie onze vorige blog hierover). Ons adagium daarvoor is strategisch(er) samenwerken in de hele keten. Hoe dat eruit kan zien, beschrijven wij met een drietal toekomstvisies voor gemeenten, ontwikkelbedrijven én ketenpartners. Deze blog bevat toekomstvisie 1: strategisch koersen vanuit vertrouwen.

Zorg & Sociaal

Weerbare rechtsstaat dankzij sociaalwetenschappelijk onderzoek naar het recht

De moorden op advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. de Vries schokten Nederland. Maar hun impact gaat verder dan persoonlijk verlies: ze raken de kern van onze democratische rechtsstaat. Toch is nog onvoldoende in kaart gebracht wat ondermijnende criminaliteit precies is, hoe het werkt en welke mechanismen hierachter schuilgaan.

Misstanden in de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen: "We constateerden talrijke vormen van geweld."

Op opvanglocaties en bij opvanggezinnen voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen vinden zeer regelmatig misstanden plaats, zo blijkt uit onderzoek van BNNVARA-programma Zembla. In dit programma trekken voormalige medewerkers van voogdij-instantie Nidos aan de alarmbel. Abdessamad Bouabid, universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law, vertelt in het programma over zijn onderzoeksbevindingen over geweld in de overheidsopvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Matthijs van Amelsfort (NCSC) over leiderschap in een crisis

Sinds september 2024 is Matthijs van Amelsfort directeur van het Nationaal Cybersecurity Center (NCSC). Na een carrière in de opsporing van cybercrime bij de politie, verschuift zijn focus naar preventie en crisisbeheersing. Ruimte geven aan vakmensen kenmerkt zijn leiderschapsstijl. “Houd het oog op de bal en vooral op het team.”

Data & Privacy