Met de hervorming sluit de ABD aan bij de ontwikkelrichting van de rijksdienst. Minister van Binnenlandse Zaken, Judith Uitermark, schetst in een brief aan de Tweede Kamer de eerste plannen hiervoor.

De brief over de hervormingsagenda van de ABD bevat keuzes over de herinrichting van het vakmanschap en de ontwikkeling van topambtenaren en beschrijft tegelijkertijd opties voor versobering van de ABD. Zo wordt bekeken of het aantal functies dat onder de ABD valt, kan worden teruggebracht met tussen de 500 en 1250 managers. Hierdoor kan de ABD zich specifieker richten op topambtenaren met de grootste verantwoordelijkheid.

Daarbij komt meer nadruk te liggen op leiderschapskwaliteiten, inhoudelijke deskundigheid, kennis van de praktijk, rechtsstatelijk besef en directe verbinding met burgers. Het wegen van maatschappelijke perspectieven, het betrekken van de praktijk en het toetsen van uitvoerbaarheid zullen ook meer aandacht krijgen. Het kabinet zet in op een ambtelijke top met verschillende expertises en achtergronden. Daarbij wordt gestreefd naar voldoende instroom van buiten de overheid. Ook wordt gezorgd voor een nauwere aansluiting van topambtenaren met de praktijk, die ook daadwerkelijk wordt betrokken bij hun werk. Dit wordt opgenomen in een persoonlijk en toetsbaar plan.

Maatregelen die genomen worden ten behoeve van de verdere versobering van de ABD worden momenteel onderzocht en volgen halverwege dit jaar.

Gerelateerd nieuws

Bonus topmanagers vaker gekoppeld aan duurzaamheid

Uit vervolgonderzoek van KPMG blijkt dat een groeiend aantal bedrijven duurzaamheidsdoelstellingen koppelt aan de beloning van leidinggevenden. In mei 2024 bleek al dat grote bedrijven in Nederland topmanagers bonussen geven voor prestaties op sociaal vlak, milieu en verantwoord bestuur. Het nieuwe onderzoek, met 375 beursgenoteerde bedrijven uit 15 landen, toont aan dat duurzaamheid wereldwijd een steeds belangrijkere rol speelt in de beloningsstructuren van de raad van bestuur. Bij Nederlandse bedrijven blijft het percentage bedrijven dat de doelstellingen hanteert (88%) gelijk, maar het aantal gekoppelde onderwerpen is sterk toegenomen.

Werkgever verliest zaak: werknemer niet verantwoordelijk voor fraude van collega

In een recente rechtszaak heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten dat een werknemer van een autobedrijf niet aansprakelijk is voor fraude die door een collega is gepleegd. Het gaat om een zaak waarbij een schadecentrum, wat onderdeel is van werkgever, slachtoffer werd van fraude door de financieel directeur. Werkgever probeerde vervolgens een andere werknemer, die hoofd van de administratie was, verantwoordelijk te stellen voor de schade. In dit artikel van Elke Hofman-Bijvank (advocaat bij De Haij & van der Wende Advocaten) wordt besproken waarom de rechter tot dit oordeel kwam en welke lessen werkgevers hieruit kunnen trekken.

Klokkenluiderswet twee jaar van kracht: wat werkt en wat niet?

De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), sinds 18 februari 2023 van kracht ter implementatie van de Europese Klokkenluidersrichtlijn, is recent geëvalueerd in een invoeringstoets door Stichting SEO Economisch Onderzoek. Deze toets, in combinatie met de resultaten van de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO, biedt inzicht in de werking en impact van de wet in de praktijk.

DNB roept pensioenfondsen op tot betere inventarisatie en beheersing van ESG-risico’s

Environment, social en governance (ESG) is ook voor Nederlandse pensioenfondsen een belangrijk onderwerp. Pensioenfondsen zijn een factor van belang, gezien het gezamenlijk vermogen van circa EUR 1.687 miljard. Door gebruik te maken van ESG-criteria kunnen pensioenfondsen risico’s effectiever identificeren, meten en beheren. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2024 opnieuw een sectorbreed onderzoek gedaan naar de risico’s op het gebied van milieu, social en governance binnen de pensioensector. In dit onderzoek zijn diverse kernprocessen onderzocht, namelijk strategie, governance, risicobeheer en informatievoorziening. Naar aanleiding daarvan heeft DNB aangekondigd dat de Gids voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s zal worden geactualiseerd. De geactualiseerde Gids wordt tezamen met de toezichtaanpak voor 2025 gepubliceerd.