In het kort

  • 78% van de 375 onderzochte bedrijven gebruikt duurzaamheidsmaatregelen bij het berekenen van de beloning van top managers.

  • In Nederland hanteert 88% van de 25 onderzochte bedrijven dit beleid. Het aantal duurzaamheidsonderwerpen waarmee de koppeling wordt gemaakt, is toegenomen. Vooral langetermijndoelstellingen worden belangrijker.

  • De meest voorkomende duurzaamheidsdoelstellingen richten zich op klimaatverandering, specifiek broeikasgasemissies, en het personeelsbestand van bedrijven, met de nadruk op vrouwelijk leiderschap en letselcijfers.

  • 88% van de bedrijven die duurzaamheidsdoelstellingen integreren in de beloning van de raad van bestuur, stemmen deze af op relevante duurzaamheidsonderwerpen voor hun bedrijf.

  • Er zijn significante regionale verschillen. EU-landen laten een hogere gemiddelde adoptie van duurzaamheid-gerelateerde beloning zien in vergelijking met niet-EU-landen.

Koppeling duurzaamheidsprestaties

In Nederland koppelt 88% van de bedrijven duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden, wat hoger is dan het wereldwijde gemiddelde van 78%. Dit benadrukt de sterke focus op duurzaamheid binnen Nederlandse bedrijven. 88% hiervan stemt deze beloningen af op relevante duurzaamheidsonderwerpen voor het bedrijf. De meest wijdverbreide duurzaamheidsdoelstellingen hebben betrekking op klimaatverandering en het eigen personeelsbestand, vaak in lijn met ESG-onderwerpen die voor het bedrijf van belang zijn. De opname van onderwerpen als water, vervuiling en biodiversiteit blijven nog achter, zowel in Nederland als in de andere landen.

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheid aan langetermijnstimulansen en aan een breder palet aan onderwerpen. Eerder werd vooral gekeken naar eigen personeel en klimaat. Vera Moll, Director Duurzaamheidsrapportage en Strategie, zegt: “Er is een grote groei te zien bij de Nederlandse bedrijven die meer op langetermijnstimulans inzetten. Dat is een goede ontwikkeling omdat duurzaamheidstransformaties een langetermijnvisie en inzet van het management vragen. Toch is er daar nog veel winst te behalen; van de 25 bedrijven hebben 8 nog helemaal geen koppeling met de langetermijnstimulans.”

Regionale verschillen

Bedrijven in de EU gebruiken duurzaamheidsmaatregelen vaker dan bedrijven buiten de EU. Opvallend is dat het Verenigd Koninkrijk en Australië respectievelijk op de tweede en derde plaats in de top 25 bedrijven staan. Dit toont aan dat ook bedrijven buiten de EU-regelgevingsvereisten een ambitieuze benadering hanteren om duurzaamheid stevig te verankeren in hun organisatie. Ondanks de koppeling met materiële duurzaamheidsonderwerpen door zowel Japan als het VK, zijn landen buiten de EU gemiddeld minder afgestemd dan die binnen de EU. Gemiddeld stemmen 7,5 bedrijven in niet-EU-landen de materiële duurzaamheidsonderwerpen en beloningsmaatregelen van de raad van bestuur volledig op elkaar af, vergeleken met 8,7 bedrijven in EU-lidstaten.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe kabinetsplannen: topambtenaren moeten nauwer verbonden zijn met de maatschappij

Topambtenaren die samen de Algemene Bestuursdienst (ABD) vormen, spelen een cruciale rol in de dagelijkse sturing van de belangrijke uitdagingen waar Nederland voor staat. In het regeerprogramma is aangegeven dat er een hervormingsagenda voor versobering van het ABD-stelsel zal worden opgesteld. In het werk van topambtenaren zal het constant betrekken van het burgerperspectief en dat van de uitvoering meer centraal komen te staan. Ook wordt het rechtsstatelijk besef en ambtelijk vakmanschap vergroot.

Werkgever verliest zaak: werknemer niet verantwoordelijk voor fraude van collega

In een recente rechtszaak heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten dat een werknemer van een autobedrijf niet aansprakelijk is voor fraude die door een collega is gepleegd. Het gaat om een zaak waarbij een schadecentrum, wat onderdeel is van werkgever, slachtoffer werd van fraude door de financieel directeur. Werkgever probeerde vervolgens een andere werknemer, die hoofd van de administratie was, verantwoordelijk te stellen voor de schade. In dit artikel van Elke Hofman-Bijvank (advocaat bij De Haij & van der Wende Advocaten) wordt besproken waarom de rechter tot dit oordeel kwam en welke lessen werkgevers hieruit kunnen trekken.

Klokkenluiderswet twee jaar van kracht: wat werkt en wat niet?

De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), sinds 18 februari 2023 van kracht ter implementatie van de Europese Klokkenluidersrichtlijn, is recent geëvalueerd in een invoeringstoets door Stichting SEO Economisch Onderzoek. Deze toets, in combinatie met de resultaten van de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO, biedt inzicht in de werking en impact van de wet in de praktijk.

DNB roept pensioenfondsen op tot betere inventarisatie en beheersing van ESG-risico’s

Environment, social en governance (ESG) is ook voor Nederlandse pensioenfondsen een belangrijk onderwerp. Pensioenfondsen zijn een factor van belang, gezien het gezamenlijk vermogen van circa EUR 1.687 miljard. Door gebruik te maken van ESG-criteria kunnen pensioenfondsen risico’s effectiever identificeren, meten en beheren. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2024 opnieuw een sectorbreed onderzoek gedaan naar de risico’s op het gebied van milieu, social en governance binnen de pensioensector. In dit onderzoek zijn diverse kernprocessen onderzocht, namelijk strategie, governance, risicobeheer en informatievoorziening. Naar aanleiding daarvan heeft DNB aangekondigd dat de Gids voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s zal worden geactualiseerd. De geactualiseerde Gids wordt tezamen met de toezichtaanpak voor 2025 gepubliceerd.