Opzet of bewuste roekeloosheid nodig

Volgens de wet kan een werknemer alleen aansprakelijk worden gesteld voor schade die hij of zij aan de werkgever toebrengt als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Dit betekent dat de werknemer de schade bewust heeft veroorzaakt of willens en wetens een groot risico heeft genomen.

De rechter oordeelde dat er in deze zaak onvoldoende bewijs was om aan te tonen dat het hoofd van de administratie opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld. Hoewel ze als hoofd administratie misschien niet altijd even alert was, is dat niet genoeg om haar verantwoordelijk te houden voor de fraude van de financieel directeur. De rechter keek ook naar het feit dat zij niet strafrechtelijk is vervolgd en dat de financieel directeur zelf heeft verklaard dat zij niets met de fraude te maken had.

Interne procedures en controles

Een belangrijk punt in deze zaak was de manier waarop de interne procedures en controles bij werkgever waren ingericht. De rechter vond dat deze niet goed genoeg waren, waardoor de kans op fraude groter was. Zo was de financieel directeur als enige gemachtigd om betalingen te doen, en er was geen goed systeem van controle.

Conclusie: hoge eisen aan aansprakelijkheid werknemer

Deze uitspraak laat zien dat er hoge eisen worden gesteld aan de aansprakelijkheid van een werknemer voor schade die door een collega is veroorzaakt. Er moet sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid, en de werkgever moet dit bewijzen. Ook de manier waarop de interne procedures en controles zijn ingericht, speelt een belangrijke rol. Als deze niet goed zijn, kan dit de aansprakelijkheid van de werknemer in de weg staan.

Wat kunnen werkgevers van deze uitspraak leren?

Werkgevers kunnen een aantal belangrijke lessen trekken uit deze uitspraak:

  • Zorg voor duidelijke taakomschrijvingen: Maak duidelijk wat de taken en verantwoordelijkheden van werknemers zijn, vooral in leidinggevende functies.

  • Goede interne controles: Investeer in een goed systeem van checks and balances om fraude te voorkomen.

  • Schrijf procedures op: Leg de procedures voor betalingen en andere belangrijke financiële processen schriftelijk vast.

  • Kijk naar de risico's: Evalueer regelmatig de risico's binnen het bedrijf en pas de procedures en controles hierop aan.

Wees voorzichtig met het aansprakelijk stellen van werknemers: Besef dat het moeilijk is om een werknemer aansprakelijk te stellen en dat het belangrijker is om schade te voorkomen door goede interne maatregelen te nemen. Door deze lessen toe te passen, kunnen werkgevers de kans op fraude verkleinen en de positie van werknemers beschermen.

Lees hier de originele versie op de website van De Haij & van der Wende Advocaten

Over de auteurs

  • Elke Hofman-Bijvank

    Met veel enthousiasme voor het vakgebied heeft Elke in 2020 de master Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam volbracht, waarna zij vrijwel direct bij De Haij & Van der Wende aan de slag is gegaan. Al van jongs af aan wist Elke dat zij het mooie beroep van advocaat wilde uitoefenen. Haar doorzettingsvermogen bracht dat zij in 2022 tot advocaat is beëdigd, waarmee zij de jongste advocaat bij ons op kantoor is. Haar toewijding en enthousiasme ziet u ook terug bij de behandeling van uw dossier. Elke is voornamelijk werkzaam in de algemene civiele ondernemingsrechtelijke praktijk, met de nadruk op het Arbeidsrecht.

Gerelateerd nieuws

Belangenverstrengeling van een bestuurder

Een bestuurder moet zich bij het vervullen van zijn/haar taak richten naar het belang van de vennootschap. In een recent gepubliceerde uitspraak oordeelde de rechter dat de bestuurder in die zaak zijn privébelang voor heeft laten gaan op het belang van de onderneming. De bestuurder had, zoals dat heet, een tegenstrijdig belang. In dit blog laat Evert-Karel Ditvoorst, partner/advocaat bij Kneppelhout, zien welke risico’s een tegenstrijdig belang met zich meebrengt voor bestuurders.

AIVD waarschuwt voor geavanceerde cyberaanvallen via 'zwakke' plekken

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in zijn jaarverslag over 2024 voor een toename van geavanceerde cyberdreigingen tegen Nederland. Zowel statelijke actoren als criminele netwerken vormen een groeiend risico voor de nationale veiligheid, economie en democratie.

ACM roept levensmiddelenbedrijven op tot controle duurzaamheidsclaims

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een dringende oproep gedaan aan levensmiddelenbedrijven om hun duurzaamheidsclaims te controleren en waar nodig aan te passen. In een recentelijk verzonden brief benadrukt de ACM het belang van eerlijke, specifieke, meetbare en onderbouwde claims, zodat consumenten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken.

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.