Arne Weverling, gedeputeerde Haven en Industrie: ‘Met de inzichten uit dit onderzoek kunnen we strategisch beleid ontwikkelen, ruimte effectief plannen en samenwerking stimuleren om de transitie naar hernieuwbare grondstoffen in Zuid-Holland te versnellen’.

Uitdaging: transitie binnen beperkte ruimte

Het HIC is een belangrijk logistiek en industrieel knooppunt. In dit drukke centrum brengt de transitie naar hernieuwbare grondstoffen een grote ruimtelijke uitdaging met zich mee. De verwerking van hernieuwbare grondstoffen, zoals plantaardige olie, (plastic) afval of biomassa, vereist meer stappen en daarmee meer ruimte dan fossiele verwerking. In deze studie is verkend welke ruimte nodig is voor de ombouw van deze processen, en wat de invloed is als we binnen de bestaande beperkte ruimte toch stappen proberen te zetten om te verduurzamen.

Gevolgen van ruimtebeperking

Voor de overstap van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen in de raffinage- en krakerindustrie is naar verwachting 1,4 keer de huidige ruimte nodig. Hoewel een eerste analyse laat zien dat de brandstofvraag afneemt - onder andere door de opkomst van elektrisch rijden - en daardoor meer ruimte vrijkomt, blijft de uitdaging dus groot.

De studie laat ook zien dat er een dilemma ontstaat wanneer de transitie binnen de bestaande ruimte moet plaatsvinden. Hoewel dit technisch mogelijk is, leidt dit tot hogere kosten, vertragingen en een verminderde strategische autonomie door een afname in eigen productie. Omdat bestaande locaties eerst moeten worden afgebroken voordat nieuwe processen kunnen starten, ontstaan tijdelijke productiedalingen en een grotere afhankelijkheid van geïmporteerde eindproducten.

Belangrijkste aanbevelingen

Drie belangrijke aanbevelingen, waarmee Zuid-Holland zijn rol als hub voor hernieuwbare grondstoffen kan waarborgen en tegelijkertijd de regionale economie kan stimuleren, zijn:

  1. Focus op Langetermijndoelen: Kijk niet alleen naar doelen voor 2030, maar ook naar doelen voor 2050 en verder. Dit is belangrijk voor de energietransitie en de ontwikkeling van Rotterdam als centrum voor hernieuwbare grondstoffen.

  2. Strategische Ruimteplanning: Maak ruimte vrij voor hernieuwbare en circulaire verwerkingsprocessen door zorgvuldig grond toe te wijzen en samen te werken met bestaande gebruikers. Plan strategisch hoe nieuwe activiteiten kunnen passen in de lokale waardeketens.

  3. Robuuste Samenwerking: Werk samen met zowel de overheid als bedrijven om de overgang naar nieuwe grondstoffen te maken. Focus op langetermijndoelen en zoek naar voordelen voor zowel de samenleving als bedrijven. Zorg voor een stabiele omgeving waarin nieuwe ideeën kunnen groeien.

Gerelateerd nieuws

Initiatiefrapport Europees Parlement voor Water Resilience Strategy

Op 7 mei nam het Europees Parlement een initiatiefrapport aan met aanbevelingen voor de aankomende Water Resilience Strategy, die de Europese Commissie waarschijnlijk op 4 juni presenteert. Met de strategie wil de Europese Commissie een pad uitstippelen om Europa, het snelst opwarmende continent, waterweerbaar te maken. Het rapport legt veel nadruk op het belang van klimaatadaptatie, het voorkomen van afwenteling en het belang van grensoverschrijdende samenwerking.

Omgeving

Klimaatplannen steden vaak inconsistent: onderzoek toont tegenwerking bij aanpak klimaatrisico’s

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat bijna 70% van de klimaataanpassingsplannen in Europese steden enorme inconsistenties bevat. Dit beperkt de effectiviteit van de aanpak van de toenemende klimaatrisico's ernstig. "Nu Europa twee keer zo snel opwarmt als andere continenten, vormt deze 'aanpassingskloof' een steeds grotere bedreiging voor de 75% Europeanen die in steden wonen", zegt UT-onderzoeker en hoofdauteur Diana Reckien.

Klimaat

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Waarom woningbouw alleen slaagt met samenhang en visie

Ons advies aan de commissie STOER riep veel reacties op — ook bij ons. We zien opvallend veel gelijkluidende geluiden. Tijd om samen te werken. Daarom deze reactie. Vanuit onze ervaring, met oog voor de geschiedenis, en met de blik vooruit. Geen polemiek, maar perspectief. We geloven dat woningbouw alleen slaagt als we het verbinden met ruimtelijke kwaliteit en visie. Regie boven regels!