Pilot met zeven Utrechtse gemeenten

De provincie Utrecht heeft de ambitie dat iedereen in 2050 kan wonen in een gezonde, groene en klimaatbestendige buurt. In september 2023 is de provincie daarom samen met de gemeenten Amersfoort, De Bilt, Houten, Montfoort, Nieuwegein, Vijfheerenlanden en Woerden gestart met een pilotproject om wijken te transformeren tot klimaatbestendige, natuurlijke en gezonde wijken. Van september tot en met december 2023 hebben deze gemeenten visies gemaakt, ambities gesteld en die vertaald in concrete maatregelen. Waar liepen deze gemeenten tegenaan? Wat werkt wel, wat niet?

Bekijk hier een overzicht van de pilot.

Stel heldere doelen en vertaal deze naar concrete maatregelen

Het is duidelijk dat het niet zo eenvoudig is om een wijk te transformeren tot een klimaatbestendige en natuurinclusieve wijk. Het is bijvoorbeeld al lastig om duidelijke doelen te stellen over klimaatadaptatie of biodiversiteit. Zo had een van de deelnemende gemeenten moeite met het beoordelen van een nieuwbouwproject, omdat er concrete doelen ontbraken. Hoeveel procent schaduw moet er zijn? Hoeveel millimeter water moet worden opgevangen. Hetzelfde geldt voor de vertaling van doelen naar concrete maatregelen. Eén van de lessen is dan ook om de uitvoerders heel duidelijk te maken welke maatregelen waar moeten komen en waarom.

Parkeer het gesprek over de auto

Veel gemeenten lopen in de valkuil dat ze het gesprek over een wijktransformatie laten domineren door de auto. De les is om de aandacht te richten op hoe een toekomstbestendige wijk eruit kan komen te zien. Inspireer bewoners met visualisaties van hoe de wijk eruit kan zien als je met duurzame opgaven aan de slag gaat en hoe de wijk eruitziet als je de parkeerplaatsen behoudt. Vraag de bewoners ook welke thema’s zij het belangrijkst vinden voor hun buurt. Een tip is om hierbij procesbegeleiding in te schakelen.

Gemeenten blijven ook na de pilot van elkaar leren

In deze lessenbundel zijn de eerste lessen, obstakels en valkuilen uit de pilot verzameld. De lessen kunnen andere gemeenten, ook buiten Utrecht, helpen die aan wijktransformaties en nieuwbouwprojecten werken en mogelijk vastlopen in het proces. De deelnemende gemeenten gaan in 2024-2025 verder met de uitvoering van de plannen die tijdens de pilot zijn ontwikkeld. De lessen die zij dan leren, zullen in themabijeenkomsten en volgende lessenbundels gedeeld worden. Ondertussen blijft de provincie Utrecht ook andere gemeenten ondersteunen die bezig zijn met het transformeren van wijken.

Gerelateerd nieuws

Hoe kunnen we de oceaan inclusief vertegenwoordigen?

Er bestaat momenteel veel discussie over de rechten van de natuur en de vraag wie ecosystemen mag vertegenwoordigen in politiek en wetgeving. Dat geldt ook voor de oceaan. Initiatiefnemers van het project “Whose Ocean?” pleiten voor een inclusieve vertegenwoordiging van de oceaan en gaan tijdens het gelijknamige evenement op 30 januari in Den Haag op zoek naar een methode hiervoor. Dat doen ze door de teksten uit het oceaanverdrag van de VN te herschrijven vanuit niet-menselijk perspectief. Met het resultaat willen ze de deelnemers van de VN Oceaanconferentie in juni 2025 in Nice laten zien dat het ook anders kan.

Zorg & Sociaal

Permanente bewoning recreatiewoningen is lokaal maatwerk

Het wel of niet mogelijk maken van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven. De gemeente kan dat doen in samenspraak met eigenaar en bewoners van een vakantiepark. De VNG roept daarom de Tweede Kamer op tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.

Omgeving

Nieuwe plannen om dreigend drinkwatertekort aan te pakken

Exacte locaties aanwijzen waar drinkwater gewonnen kan worden. Obstakels wegnemen om drinkwaterbedrijven makkelijker een vergunning te geven om water op te pompen. Dit zijn slechts enkele acties die overheden en drinkwaterbedrijven hebben afgesproken om een drinkwatertekort in 2030 te voorkomen.

Omgeving

Inzet gemeenten cruciaal voor toekomstbestendige waterketen

De nieuwe Visie en Strategie op de Waterketen 2050 benadrukt de cruciale rol van gemeenten om een robuuste, duurzame en toekomstbestendige waterketen in Nederland te realiseren. Klimaatverandering, woningbouw, bodemdaling en waterkwaliteit vereisen een integrale aanpak die leidend is in gemeentelijk beleid.

Omgeving