De provincie gebruikt de informatie voor het opstellen van plannen die bijdragen aan een gezonde leefomgeving en de inrichting van de ruimte in de regio.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Milieu en Gezonde leefomgeving: “De provincie vindt het belangrijk dat ieder vanuit haar rol als gezamenlijke overheid, samenleving en bedrijven zowel werkt aan gezondheidsbescherming als aan gezondheidsbevordering. Om dit te ondersteunen, hebben we het brede spectrum van een gezonde leefomgeving in kaart gebracht.”

Effecten van leefomgeving op gezondheid

De leefomgeving kan zowel positieve als negatieve effecten op onze gezondheid hebben. Een positieve invloed kan bijvoorbeeld een omgeving zijn waar het gemakkelijk is om te bewegen, gezond te eten en sociale contacten te onderhouden. Aan de andere kant kan de omgeving ook negatieve invloeden hebben, zoals door extreme hitte, luchtverontreiniging of geluidsoverlast. In een gezonde leefomgeving voelen bewoners zich prettig, worden ze aangemoedigd tot gezond gedrag en is de invloed van milieufactoren op gezondheid zo klein mogelijk. 

Gezonde leefomgeving in kaart

De analyse is in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd door het RIVM samen met de provincie Noord-Holland, GGD Hollands Noorden en de regio’s, onder andere met gemeenten, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Veiligheidsregio NHN en de Omgevingsdienst NHN. De analyse beschrijft de combinatie van bedreigende en bevorderende omgevingsindicatoren en indicatoren van de kwetsbaarheid van de bevolking in Noord-Holland Noord en per subregio Kop van Noord-Holland, Westfriesland, Alkmaar en Omstreken.

In het rapport worden samengestelde kaarten getoond van de (on)gezonde leefomgeving en kwetsbaarheid. Afzonderlijke kaarten laten zien waaruit de samengestelde kaarten zijn opgebouwd. 

Complexe informatie toegankelijk

Om op een toegankelijkere manier inzicht te geven met welke data en op welke wijze de analyse is opgebouwd, heeft de provincie Noord-Holland in samenwerking met het RIVM een 'storymap' ontwikkeld. In de storymap 'Gezonde leefomgeving en kwetsbaarheid Noord-Holland Noord' wordt het verhaal op een interactieve manier verteld door beeld, kaarten en tekst met elkaar te combineren. Ook kan op alle kaarten worden ingezoomd op wijkniveau en kan worden doorgeklikt om meer informatie te krijgen. 

Gerelateerd nieuws

Waarom woningbouw alleen slaagt met samenhang en visie

Ons advies aan de commissie STOER riep veel reacties op — ook bij ons. We zien opvallend veel gelijkluidende geluiden. Tijd om samen te werken. Daarom deze reactie. Vanuit onze ervaring, met oog voor de geschiedenis, en met de blik vooruit. Geen polemiek, maar perspectief. We geloven dat woningbouw alleen slaagt als we het verbinden met ruimtelijke kwaliteit en visie. Regie boven regels!

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

Samenwerken vereist om duurzame oplossingen te bereiken De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

STOER tegen woningnood: minder regels, meer ruimte om te bouwen

De woningnood in Nederland is groot; in 2024 ontbraken er naar schatting 401.000 woningen. De adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) zal op verzoek van de minister van VROM voorstellen doen voor het aanpassen, schrappen en uniformeren van regelgeving om woningbouw te versnellen, kosten te verlagen en meer woningen te realiseren. Op 24 april 2025 heeft de adviesgroep hun eerste rapport aangeboden aan de minister. Het rapport bevat aanbevelingen om de woningbouw te verstellen, hieronder een overzicht.

Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?

Beschik jij al over de vaardigheid van ‘prompten’? In deze blog legt Alexandra Boot uit waarom ‘prompt engineering’ niet langer mag ontbreken op je cv. Ontdek hoe AI de sector transformeert en welke risico’s en kansen daarbij horen.

Omgeving