Het Samen Meten-project is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een belangrijk onderdeel van deze opdracht is het onderzoek naar de waarde van burgermetingen. Juist omdat er veel verschillende partijen meedoen, kan het vertrouwen in de landelijke monitoring groeien. Door te investeren in de Samen Meten-infrastructuur werken we aan het meetnetwerk van de toekomst. 

Sensordata zijn goede aanvulling

Goedkope sensoren geven belangrijke aanvullende informatie over bijvoorbeeld plaatselijke bronnen of pieken in de concentratie. Andersom maakt de vergelijking met officiële metingen de kwaliteit van sensordata beter. De sensoren kunnen de officiële metingen nog niet vervangen. Daarvoor is de kwaliteit van de sensoren nog niet constant genoeg. 

In ongeveer 9 van de 10 Nederlandse gemeenten hangen sensoren die fijnstof meten. Samen Meten is ook mogelijk voor andere stoffen en met andere meettechnieken. Veel scholen bijvoorbeeld doen mee aan projecten waarbij leerlingen met buisjes stikstofdioxide meten, of fijnstof met een sensor op de fiets.

Samen Meten versterkt onderling begrip en vertrouwen  

Door Samen Meten ontstaat er samenwerking en gesprek tussen de overheid, burgers en kennisinstellingen. Dat kan bijdragen aan een gedeeld begrip en vertrouwen in de monitoring van de milieukwaliteit.  

Een goede infrastructuur helpt nieuwe initiatieven 

Samen Meten is uitgegroeid tot een nationale infrastructuur voor burgermetingen van de leefomgeving. Het biedt een technische oplossing voor praktische uitdagingen, zoals mogelijkheden voor de opslag, analyse en visualisatie van alle metingen. Ook heeft Samen Meten bijgedragen aan een community van lokale meetinitiatieven. Nieuwe initiatieven kunnen daardoor snel van start om bijvoorbeeld hinder rondom specifieke bronnen verder in beeld te brengen.

Gerelateerd nieuws

Waterschappen alert na recorddroge maand maart

Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.

Omgeving

Inpassing van de BOPA zonder risico?

Om een activiteit die in strijd is met de (beoordelings-)regels uit het omgevingsplan toch mogelijk te maken, kan onder de Omgevingswet gekozen worden voor een wijziging van het omgevingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna: BOPA). In de praktijk wordt momenteel veelvuldig gekozen voor het verlenen van een BOPA in plaats van het wijzigen van het omgevingsplan. Dat komt omdat bij strijd met het omgevingsplan (veelal betreft het hier een strijdigheid met de oude bestemmingsplannen) de regels uit het tijdelijk deel niet kunnen worden gewijzigd; als een wijziging van de regels uit het tijdelijke deel nodig is, moeten alle regels voor de betrokken locatie opnieuw worden vastgesteld in het nieuwe deel van het omgevingsplan. Dat is niet altijd wenselijk. Gemeenten en initiatiefnemers moeten zich er echter van bewust zijn dat er ook een keerzijde is aan het werken met BOPA’s. De BOPA’s moeten namelijk (op den duur) worden ingepast in het omgevingsplan. Dat kan voor het bevoegd gezag niet alleen een behoorlijke exercitie zijn, maar ook betekenen dat de BOPA opnieuw tegen het licht wordt gehouden en tegen de inpassing van de BOPA in rechte door derden (weer) wordt opgekomen. Wanneer en hoe verleende BOPA’s moeten worden ingepast en wat de gevolgen van de inpassing kunnen zijn, lees je in dit blog.

Omgeving

Hoe maken we steden leefbaar in tijden van groei en ongelijkheid?

In de 21e eeuw zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Globalisering, nieuwe technologieën, massamigratie en toenemende ongelijkheid – de stad van de toekomst is geen vanzelfsprekend succes. Hoe betrekken we kwetsbare groepen? Welke rol speelt slimme technologie in het besturen van een stad? En wat is er nodig wil een stad in de toekomst duurzaam en rechtvaardig kunnen zijn?

Visitaties maken duidelijk: aandacht voor leefbaarheid wijken blijft hard nodig

De eerste uitgave van het Trendbeeld van de Stichting Visitaties Woningcorporaties Nederland (SVWN) legt de vinger op de zere plek: in sommige sociale huurwijken komt de leefbaarheid in het gedrang. Dit blijkt uit de ruim 50 visitaties die in 2024 bij corporaties zijn gehouden. Duidelijk is dat versnelling van nieuwbouw, woningverbetering en verduurzaming voorop staan. Logisch, gelet op de grote woningnood, maar de lokale betrokkenen die voor visitaties werden geïnterviewd geven ook een duidelijke boodschap af: vergeet de leefbaarheid van wijken niet. Wouter Beekers van de SVWN adviseert: ‘Bekommer je om de wijken en hun bewoners. En werk beter samen op het gebied van wonen en welzijn.’

Omgeving