Het Samen Meten-project is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een belangrijk onderdeel van deze opdracht is het onderzoek naar de waarde van burgermetingen. Juist omdat er veel verschillende partijen meedoen, kan het vertrouwen in de landelijke monitoring groeien. Door te investeren in de Samen Meten-infrastructuur werken we aan het meetnetwerk van de toekomst. 

Sensordata zijn goede aanvulling

Goedkope sensoren geven belangrijke aanvullende informatie over bijvoorbeeld plaatselijke bronnen of pieken in de concentratie. Andersom maakt de vergelijking met officiële metingen de kwaliteit van sensordata beter. De sensoren kunnen de officiële metingen nog niet vervangen. Daarvoor is de kwaliteit van de sensoren nog niet constant genoeg. 

In ongeveer 9 van de 10 Nederlandse gemeenten hangen sensoren die fijnstof meten. Samen Meten is ook mogelijk voor andere stoffen en met andere meettechnieken. Veel scholen bijvoorbeeld doen mee aan projecten waarbij leerlingen met buisjes stikstofdioxide meten, of fijnstof met een sensor op de fiets.

Samen Meten versterkt onderling begrip en vertrouwen  

Door Samen Meten ontstaat er samenwerking en gesprek tussen de overheid, burgers en kennisinstellingen. Dat kan bijdragen aan een gedeeld begrip en vertrouwen in de monitoring van de milieukwaliteit.  

Een goede infrastructuur helpt nieuwe initiatieven 

Samen Meten is uitgegroeid tot een nationale infrastructuur voor burgermetingen van de leefomgeving. Het biedt een technische oplossing voor praktische uitdagingen, zoals mogelijkheden voor de opslag, analyse en visualisatie van alle metingen. Ook heeft Samen Meten bijgedragen aan een community van lokale meetinitiatieven. Nieuwe initiatieven kunnen daardoor snel van start om bijvoorbeeld hinder rondom specifieke bronnen verder in beeld te brengen.

Gerelateerd nieuws

Ecosysteem is minstens zo belangrijk als woning

Een zeldzame plant of dier kan in Nederland een compleet woningbouwproject jaren vertragen. Wie denkt dat natuurinclusief landschapsontwerper en medeoprichter van NL Greenlabel, Nico Wissing, staat te juichen bij dergelijke ontwikkelingen, heeft het mis. “We slaan soms volledig door en dat zet natuurinclusief bouwen in een kwaad daglicht. Natuurinclusief bouwen en economische belangen kunnen prima hand in hand gaan, als we maar tijdig de woningbouwopgave en natuurwaarden op elkaar afstemmen. We zijn tot slot te gast in het landschap.”

Omgeving

Aedes: flexibeler omgaan met regels die woningbouw vertragen

Aedes vindt het goed dat via de STOER-aanpak regels rondom de bouw van nieuwe huizen tegen het licht gehouden worden. Vooral in combinatie leiden regels vaak tot ongewenste vertraging. De enorme woningnood betekent dat we slimmer en flexibeler moeten omgaan met regels, zonder minimale normen uit het oog te verliezen, aldus Aedes in reactie op de STOER-voorstellen.

Omgeving

De rekenkundige ondergrens

Op 13 juni 2025 heeft de minister van LVVN aan de kamer laten weten dat zij de zogenoemde rekenkundige ondergrens bij stikstofdepositie in een procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wil laten toetsen. Daarover heb ik wat gedachten aan het spreekwoordelijke papier toevertrouwd. En omdat ik daarvoor wat meer woorden nodig had, is het een artikel geworden.

Omgeving

Gezondheid is nog te vaak bijzaak in klimaatbeleid

Maatregelen voor klimaatadaptatie gaan vooral over aanpassing van de fysieke ruimte, terwijl klimaatverandering ook impact heeft op de gezondheid van mensen. Het project ‘klimaatadaptatie en gezondheid’ helpt GGD’en en gemeenten om gezondheid meer te verankeren in het klimaatbeleid. “Neem vroegtijdig gezondheid mee, want dan kun je meer gezondheidswinst behalen”, zegt Moniek Zuurbier van de GGD.

Omgeving