Stoer staat voor Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving, een aanpak van het ministerie van VRO. Begin juni is het concept-eindrapport gepubliceerd, waarop een reactie ingestuurd kan worden. Ook Aedes heeft dat gedaan. De planning is dat het eindrapport nog voor de zomer verschijnt en aan het kabinet wordt aangeboden. De minister heeft inmiddels een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over STOER.
Aedes: heroverwegen regels nuttig
Aedes staat volledig achter de aanpak van STOER: de wooncrisis is zo groot dat versnelling op tal van fronten hard nodig is. Het is verstandig regels te heroverwegen, die op zichzelf nuttig zijn, maar vooral in combinatie leiden tot ongewenste vertraging. Tegelijk moeten we ervoor waken dat minimale normen gehandhaafd blijven. Het is goed dat de minister ook daar aandacht voor heeft en bijvoorbeeld de aanpassing toegankelijkheid (tussen woning en balkon) niét overneemt. Wat Aedes betreft mag de aanpak van regeldruk worden verbreed naar de hele volkshuisvesting. Ook mag er best een concreet doel aan gekoppeld worden, bijvoorbeeld 25% regeldrukvermindering in de volgende kabinetsperiode.
Hoofdpunten reactie Aedes
Kijk waar je eisen kunt uniformeren en standaardiseren, en procedures kunt stroomlijnen. Waar zijn andere vormen van ontwikkeling en bouwen mogelijk?
Bekijk waar een experimenteerregeling en/of hardheidsclausule uitkomst biedt.
Handhaaf de basisniveaus voor goed en gezond wonen.
Aedes steunt aanpassing van de bezwaar- en beroepsmogelijkheden.
Kijk bij parkeernormen naar de lokale situatie en doelgroep. Sociale huur vraagt in de praktijk vaak om minder parkeerplaatsen.
Standaardisering en Soorten Management Plannen (SMP’s) kunnen toepassing van regels rondom flora en fauna makkelijker maken.
Aedes onderschrijft standaardisatie en regelgeving die aansluit bij het digitale tijdperk.
De betaalbaarheidseisen voor nieuwbouw kunnen simpeler. Daarom stelde Aedes eerder, samen met VNG, IPO en Woonbond, voor om voor elke gemeente in principe 2/3 betaalbaar en 30% sociaal vast te leggen.
Grondbeleid en planbatenheffing
Aedes heeft wel zorgen over regels rondom het grondbeleid. In het STOER-rapport wordt de planbatenheffing negatief beoordeeld: die zou te ingewikkeld en te veel voor de lange termijn zijn. Maar wat Aedes betreft kan die juist helpen tegen grondspeculatie. Hoewel het inderdaad geen quick fix is, moeten we ook keuzes voor de lange termijn durven maken. Het inzetten van (hoge) private baten voor de dekking van een publiek tekort helpt om het doel van 100.000 woningen per jaar te halen. Aedes pleit ervoor goed te onderzoeken welke combinatie van instrumenten het best bijdraagt aan dit doel. Het is niet verstandig de planbatenheffing zomaar af te schrijven.
Gerelateerd nieuws
De rekenkundige ondergrens
Omgeving
Gezondheid is nog te vaak bijzaak in klimaatbeleid
Omgeving
Advies: Durf onze ruimte fundamenteel anders in te richten
Omgeving
Aanzienlijke ruimtevraag in Powerport-regio Moerdijk
Omgeving