Nieuws geschreven door Marije van Mannekes

Versnelde (vergunning)procedures voor hernieuwbare energie

Nationale initiatieven en ook Europese regels kunnen uitkomst bieden bij het versneld realiseren van energieprojecten, zowel bij de vergunningverlening als in de beroepsfase.

Blog

Uitspraak Brits Hooggerechtshof: milieu impact-analyse die geen rekening hield met scope 3-emissies onwettig

In een richtinggevende uitspraak van 20 juni 2024 oordeelt het Britse Hooggerechtshof dat de zogenoemde ‘scope 3-emissies’ die in de toekomst zullen ontstaan bij de verbranding van geraffineerde olieproducten, hadden moeten worden meegenomen in de environmental impact assessment (EIA) van een onderliggend olieproductieproject. Na de uitspraak Milieudefensie tegen Shell waarin de rechtbank Den Haag oliemaatschappij Shell een aanzienlijke inspanningsverplichting oplegde om scope 3-emissies terug te dringen, laat deze Britse uitspraak nu zien dat het ter verantwoording roepen van bedrijven voor dit type emissies wereldwijd toch niet meer zo uniek is als voorheen aangenomen.

Nieuws-persbericht

Gemeente overtreder bij lozingen van afvalwater op oppervlaktewater?

Was de gemeente Westland overtreder in geval van lozingen van verontreinigd afvalwater, afkomstig van de centrale afvoer drainagewater, en had het hoogheemraadschap van Delfland de gemeente daarvoor terecht een last onder dwangsom opgelegd? De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag geeft, met toepassing van de Drijfmest-criteria op basis waarvan functioneel daderschap van rechtspersonen in het bestuursrecht vorm krijgt, haar voorlopig oordeel.

Blog