Nieuws geschreven door Gionata Bouché

PVV wint verkiezingen met 700 euro onlinemarketing-budget

In de laatste maand van de politieke campagnes voor de Tweede Kamer verkiezingen gaven partijen in totaal 1.688.092 euro uit aan online advertenties op Google en Meta. Dit blijkt uit een verslag van onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam gepresenteerd op hun onlineplatform 'Campagnemonitor'.

Nieuws-persbericht

Zoveel aandacht heeft Pieter Omtzigt voor digitaal beleid in zijn verkiezingsprogramma

Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt wil veel meer transparantie over hoe overheden omgaan met data van burgers. Verder is de partij fel tegen een Europese Digitale Identiteit en "massasurveillance". Dat staat in het dinsdag gepresenteerde verkiezingsprogramma.

Nieuws-persbericht

Aleid Wolfsen (AP) voor de Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening: ‘Het moet anders’

Donderdag 5 oktober verscheen de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), Aleid Wolfsen, voor de Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening van de Tweede Kamer. Wolfsen beantwoordde een aantal vragen over het overheidsfraudebeleid in het domein van sociale zekerheid en de verschillende privacyschandalen die zijn ontstaan in de laatste jaren.

Nieuws-persbericht

Onderhandelingen rondom AI Act lopen vast

De toekomst van de EU-wet op kunstmatige intelligentie, ook bekend als de 'AI Act', blijft nog onduidelijk. Het Europese Parlement (EP) en de Raad van Ministers, de twee wetgevingsinstanties van de EU, konden vorige week tijdens een technische onderhandelingsronde geen overeenkomst vinden over een aantal politiek gevoelige aspecten van de wet.

Nieuws-persbericht

Strengere EU-regels voor online diensten op komst: een interview met Europarlementariër Kim van Sparrentak

In december riep het Europees Parlement de Europese Commissie op om verslavende digitale ontwerpen aan te pakken. Bezorgd over de fysieke, mentale en materiële gezondheidsschade bij jongeren, vraagt het EP om strengere regels voor online diensten, waaronder sociale media. PONT | Data & Privacy sprak initiatiefnemer Kim van Sparrentak, Europarlementariër namens De Groenen / EFA, over haar verwachtingen. “De keuze moet uiteindelijk bij de consument liggen”.

Interviews

Ministerie gaat onderzochte moslims toch pro-actief informeren: wat betekent dit voor vertrouwen?

Vorig jaar gaf de minister voor Sociale Zaken toe dat haar ministerie persoonlijke gegevens illegaal had verwerkt in het kader van een reeks onderzoeken naar radicalisering in moslimgemeenschappen. In eerste instantie besloot het ministerie de getroffen personen over de onrechtmatige verwerking niet te informeren. Dat was in strijd met de privacywetgeving. Donderdag maakte het ministerie bekend dat deze beslissing tot niet-informeren is teruggedraaid na een advies van de Autoriteit Persoonsgegevens. Wat betekent de handelswijze van het ministerie voor het vertrouwen van de islamitische gemeenschap in de overheid

Artikelen

Hoogleraar Gabriele Jacobs: 'De overdreven focus op veiligheid moet veranderen in een gezonde focus op vrijheid‘

Nederland is relatief veilig. Toch waarschuwen politieke partijen nog vaak voor toenemende bedreigingen voor de veiligheid van burgers. We spreken met Gabriele Jacobs, hoogleraar Organisational Behaviour and Culture aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, over de maatschappelijke gevolgen van steeds meer bewakingsinfrastructuur als remedie tegen de veiligheidszorgen van Nederlanders.

Artikelen

KNVB betaalde losgeld aan cyberaanvallers - inzichten van Rosalie Brand (Kennedy Van der Laan)

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft losgeld aan LockBit-cyberaanvallers betaald. Deze bedreigden de Voetbalbond met de openbaarmaking van persoonsgegevens, die ze hadden gestolen door middel van een ransomwareaanval in mei. Rosalie Brand, partner cybersecurity bij Kennedy Van der Laan, deelt haar inzichten.

Interviews

Privacy-experts bij twee grote gemeenten: "Samenwerking op het gebied van gegevensbescherming moet beter”

Sinds de inwerkingtreding van de AVG in 2018 is het bewustzijn over de risico’s van datagedreven werken zowel bij kleinere als grotere gemeenten flink toegenomen. Privacybeleid, DPIA’s, procedures voor het omgaan met datalekken zijn ondertussen een vast onderdeel van de gemeentelijke projectroutines geworden, terwijl privacyafdelingen steeds meer nieuwe collega’s verwelkomen. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Kenneth Sleijpen (Privacy Officer gemeente Den Haag) en Nasim Ahmadi (vakgroepsmanager privacy gemeente Amsterdam) vertellen hoe ondanks de stappen voorwaarts van de afgelopen jaren gemeenten nog niet altijd hun weg vinden in het privacydoolhof.

Nieuws-persbericht

Tussen feit en fictie: wat zal AI betekenen voor de toekomst van juridisch werk?

In zijn nieuwe juridische sciencefictionverhaal 'Forever' – het eerste deel van een trilogie - schetst Daniel Gervais een wereld die niet al te ver in de toekomst ligt en waarin kunstmatige intelligentie (AI) de ultieme grens van de mens, de dood, heeft getart. Gervais is hoogleraar rechten gespecialiseerd in intellectueel eigendom en het AI recht aan de Vanderbilt University (Nashville, Tennessee) en een Distinguished Fellow aan het Institute for Information Law (IvIR), Amsterdam. Tijdens het lanceringsevent van zijn boek eerder deze maand in Amsterdam, sprak Gervais met PONT | Data & Privacy over de toekomst van de relatie tussen mens en machine en de rol van regulering en sciencefiction.

Interviews