Nieuws geschreven door Vincent Böhre

‘Big Brother-wet’ gevaarlijk recept voor reeks nieuwe toeslagenaffaires

SyRI-coalitie: Eerste Kamer moet Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden verwerpen Burgers en ondernemers zijn weerloos tegen een nieuwe Big Brother-wet die vandaag in de Eerste Kamer wordt behandeld. De nieuwe wet geeft overheden, instanties en private organisaties, zoals banken en makelaars, het recht om gegevens met elkaar te delen. Zélfs als het slechts om vermoedens gaat. Dat kan gaan om woon- en financiële gegevens maar zelfs ook seksuele geaardheid. Niet alleen van betrokkenen zelf maar ook van mensen in hun omgeving.

Artikelen

Wetsvoorstel non-profit ondermijnt maatschappelijk middenveld

Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo) hoort er niet te komen.

Artikelen

Geen carte blanche DNB en AFM voor massale dataverwerking

Het ministerie van Financiën heeft in twee internetconsultaties voorgesteld dat de financiële toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) op grote schaal persoonsgegevens van klanten mogen gaan opvragen bij financiële instellingen zoals banken. Privacy First heeft deelgenomen aan beide consultaties[*] en heeft zware kritiek op de voorstellen, nu beide toezichthouders al op grote schaal persoonsgegevens verwerken zonder dat daar publieke verantwoording over wordt afgelegd.

Artikelen

Wetsvoorstel uitwisseling gegevens: Tienduizenden burgers in persoonsgerichte aanpak

Op 2 april 2024 heeft de Tweede Kamer, onder voorbehoud, het Wetsvoorstel gegevensverwerking Persoonsgerichte Aanpak radicalisering en terroristische activiteiten aangenomen. Stichting Privacy First maakt zich daar zorgen over omdat er in Nederland naar schatting al tienduizenden Nederlanders in een Persoonsgerichte Aanpak (PGA) zitten met zeer ingrijpende gevolgen voor hun grondrechten en persoonlijke levenssfeer, zonder adequate rechtsbescherming. Daarom vindt Privacy First dat de bestaande praktijk eerst moet worden geëvalueerd alvorens tot wettelijke verankering van PGA’s wordt overgegaan. De hoop is nu op de Eerste Kamer gevestigd om dit wetsvoorstel tot die tijd tegen te houden.

Artikelen

Laadinfrastructuur stelt bescherming elektriciteitsnet én persoonsgegevens op de proef

Het laadnetwerk voor elektrische voertuigen is vitale infrastructuur. Hoe kwetsbaar zijn laadpalen voor cyberaanvallen en bij wie belanden je persoonsgegevens als je je auto oplaadt?

Artikelen