Nieuws over Duurzaam ondernemen

Uiteindelijk is de CSDDD toch here to stay; ondanks de nodige (politieke) onzekerheden op het laatste moment heeft de Europese Raad een akkoord bereikt over de CSDDD

De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over de corporate sustainable due dilligence directive (CSDDD). Even leek het erop dat de CSDDD van tafel was door de beslissing van Duitsland om zich te onthouden van stemming binnen de Europese Raad inzake de CSDDD en het last-minute voorstel van Frankrijk inzake de voorgestelde threshold van in-scope ondernemingen die onder de CSDDD vallen. Het Belgische voorzitterschap van de Europese Raad verspreidde echter een aangepast voorstel van de CSDDD als laatste poging om (alsnog) een akkoord te bereiken tussen de lidstaten binnen de Europese Raad en daarmee de CSDDD te ‘redden’. Dit, met succes: op 15 maart 2024 werd de vereiste (gekwalificeerde) meerderheid bereikt binnen de Europese Raad.

Blog

KLM doet aan greenwashing, oordeelt rechter

De rechtbank Amsterdam besluit in de rechtszaak tussen Fossielvrij en KLM dat een aantal in het verleden gevoerde reclame-uitingen van de luchtvaartmaatschappij misleidend en onrechtmatig is. Fossielvrij haalt woensdag haar gelijk, vijftien reclames van KLM worden als greenwashing gezien.

Nieuws-persbericht

Bouwstenenrapport: fiscale beleidsaanbevelingen voor de energiesector

In ons eerdere nieuwsbericht brachten wij het recent gepubliceerde fiscale bouwstenenrapport onder de aandacht. Dit rapport besteedt uitgebreid aandacht aan mogelijke verbeteringen van het Nederlandse belastingstelsel, waaronder maatregelen met oog op de uitdagingen aangaande klimaat en milieu. In deze update staan wij stil bij deze beleidsaanbevelingen.

Blog

Onzekere toekomst voor de CSDDD

De Corporate Sustainablity Due Diligence Directive (CSDDD) stelt regels vast voor grote bedrijven met betrekking tot het aanpakken van daadwerkelijke en potentiële negatieve effecten op het milieu en mensenrechten. Dit omvat zowel de effecten van eigen bedrijfsactiviteiten, als de activiteiten in de keten zoals die van zakelijke partners upstream en (gedeeltelijk) downstream. De CSDDD stelt ook regels vast over boetes en civiele aansprakelijkheid voor het schenden van die verplichtingen. De grootste bedrijven moeten daarnaast een plan maken om ervoor te zorgen dat hun bedrijfsmodel en strategie in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs

Blog

Anticipeer op impact CSDDD: ‘Goede voorbereiding is het halve werk’

Environment, Social and Governance (ESG) staat prominent in de belangstelling. Voor- en tegenstanders roeren zich in de discussie ten aanzien van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor de voorstanders kan de verduurzaming niet snel genoeg worden doorgevoerd, tegenstanders ageren juist tegen het meewegen van ESG-factoren bij het doen van investeringen. Een bespiegeling van Maarten Appels en Vanessa Liem (Van Doorne) over CSRD, CSDDD, morele dilemma’s, 5 procent boete over de omzet en de RvC als klankbord.

Nieuws-persbericht

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), wat betekent dit voor de (toekomstige) praktijk?

De Europese Green Deal is in december 2019 door de Europese Commissie gelanceerd en omvat een pakket beleidsinitiatieven dat de Europese Unie moet helpen met de groene transitie, met als einddoel klimaatneutraliteit in 2050. Met de Europese Green Deal worden bedrijven stapsgewijs verplicht om de negatieve effecten van hun bedrijfsvoering op het milieu en de maatschappij te voorkomen, verminderen en beëindigen.

Nieuws-persbericht

Gerelateerd nieuws

Eneco stopt met claim ‘sneller klimaatneutraal’ na actie ACM

Na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stopt energieleverancier Eneco met het gebruik van de slogan “Sneller klimaatneutraal” in hun reclames. Het gebruik van deze algemene claim kan voor onduidelijkheid zorgen bij consumenten over de specifieke duurzaamheidsvoordelen van producten van Eneco. De ACM ziet deze duurzaamheidsclaim als mogelijk misleidend. Ook is het niet duidelijk dat het gaat om een ambitie voor het jaar 2035. Eneco zal deze claim niet meer gebruiken in uitingen richting consumenten.

Klimaat

Duurzaamheidsclaims liggen onder een vergrootglas, ook in de reisbranche

Aanbieder van cruise maakt onvoldoende duidelijk wat wordt verstaan onder “duurzaam”.

Klimaat

ACM en Europese consumententoezichthouders: luchtvaart moet stoppen met greenwashing

De Europese consumententoezichthouders roepen 20 Europese luchtvaartmaatschappijen op hun misleidende duurzaamheidsclaims aan te passen. De luchtvaartmaatschappijen moeten binnen 30 dagen de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen. Deze gezamenlijke actie is gestart na een klacht van de Europese consumentenorganisatie BEUC, waar de Consumentenbond deel van uitmaakt. De Autoriteit Consument & Markt is een van de leidende toezichthouders bij deze actie.

Klimaat