Nieuws over Duurzaam ondernemen

Verplichte duurzaamheidsrapportage CSRD komt snel dichterbij: dit weten we

Vanaf 2025 moeten grote Nederlandse bedrijven voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive, de verplichte duurzaamheidsrapportage. Dat betekent dat veel van die bedrijven nu al data moeten gaan verzamelen aangaande hun klimaatimpact. Maar dat gaat in een aantal gevallen nog niet helemaal goed. We zetten alle uitdagingen en ontwikkelingen op een rij.

Artikelen

Rens van Tilburg: ‘Ik ben een groeiagnost’

Deze zomer brachten de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Berenschot een studie uit over de gevolgen van de steeds hogere rente voor de duurzame energiesector. Hun pittige conclusie was dat voor duurzame technieken een 3% hogere rente betekent dat de investeringskosten tot 2030 17 miljard euro hoger uitvallen. Voor 2050 telt dat zelfs op tot 163 miljard. Per procentpunt is de duurzame sector tot 2030 6 miljard duurder uit. PONT vroeg aan Rens van Tilburg, directeur van het Sustainable Finance Lab aan de Universiteit Utrecht of Tom Poes wellicht nog een list kan verzinnen. En als we hem toch spreken: welke rol heeft de financiële sector nog meer te spelen in de energietransitie?

Interviews

Hier moeten beursgenoteerde ondernemingen op letten bij hun verslaggeving over 2023

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en Europees toezichthouder ESMA vragen beursgenoteerde ondernemingen bij het opstellen van hun verslaggeving over 2023 om extra aandacht voor een aantal belangrijke onderwerpen. Deze zijn ook relevant voor auditcommissies die toezicht houden op het verslaggevingsproces en accountantsorganisaties die de controle op de verslaggeving uitvoeren. De AFM zal in haar toezicht op de verslaggeving over 2023 hier extra op letten.

Blog

Hans Stegeman (Triodos Bank): “Soms draait de financiële sector goedwillende mensen een rad voor de ogen”

Met een delegatie van PONT zijn we in september op Springtij, het jaarlijkse evenement op Terschelling waar managers en bestuurders uit bedrijfsleven, overheid en wetenschap met elkaar in gesprek gaan over een meer duurzame toekomst. Pal naast de vuurtoren Brandaris op een regenachtig Terschelling hebben we een gesprek met Hans Stegeman, Chief Economist van duurzame bank Triodos.

Artikelen

Analyse: steun in EU-parlement voor CSRD maar spanning blijft

Vanaf 1 januari volgend jaar moeten 50.000 bedrijven in de Europese Unie voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Zo’n veertig overwegend conservatieve Europarlementariërs probeerden dat deze week te verijdelen, maar hun poging strandde in het parlement. Toch betekent dat niet het einde van de controverse rond deze vergaande verplichte duurzaamheidsrapportage.

Blog

Toekomstperspectief van werk in een duurzamere industrie

De industrie staat voor een enorme uitdaging om de CO2-uitstoot te verminderen en een duurzamere toekomst te creëren. Leven Lang Ontwikkelen (LLO) speelt een cruciale rol in deze overgang.

Nieuws-persbericht

Gerelateerd nieuws

NVDE onder de indruk van investeringsplannen netbeheerders

Vandaag publiceerden de netbeheerders hun investeringsplannen waarin zij beschrijven welke investeringen in de energie-infrastructuur zij de komende tien jaar noodzakelijk achten. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is onder de indruk. Netbeheerders investeren de komende jaren acht miljard euro per jaar, met name in het elektriciteitsnet. Denk hierbij aan meer dan 100.000 kilometer kabels en ruim 50.000 wijkstations. Deze investeringen zijn nodig om een betrouwbaar, betaalbaar, duurzaam energiesysteem te realiseren dat onafhankelijk is van autocratische regimes.

Klimaat

Duurzamere melkveebedrijven deden het ook economisch beter

Kunnen Nederlandse melkveebedrijven die duurzamer werken ook economisch goed of zelfs beter presteren dan minder duurzame melkveebedrijven? Ja, dat kan, blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research, gedaan in opdracht van de Duurzame Zuivelketen een themagroep van ZuivelNL.

Klimaat

AFM publiceert Leidraad duurzaamheidsclaims

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceert de Leidraad duurzaamheidsclaims. Met deze leidraad geeft de AFM handvatten aan financiële ondernemingen en pensioenuitvoerders voor het doen van correcte, duidelijke en niet-misleidende duurzaamheidsclaims.

Klimaat