Nieuws over Energietransitie

Tweede Kamer liet positief stikstofrapport lopen: ‘Frustrerend’

Begin dit jaar publiceerde De essentie een onderzoeksrapport over de samenhang tussen de energietransitie en stikstofuitstoot van de industrie. Met een positieve boodschap over stikstofreductie die al sneller wordt bereikt dan verwacht. De Tweede Kamer liet het echter afweten: vanwege te weinig belangstelling in de Kamercommissie EZK werd de technische briefing geschrapt. Tot ongenoegen van de onderzoekers. “We hebben een helder verhaal. Voor het eerst staat het zwart op wit.”

Artikelen

Het grote verknopen: energieopslag met lucht, ijzerpoeder en hoogovenslakken

Met de (onstuimige) groei van wind en zon en het eerste begin van elektrificatie in sectoren als mobiliteit en de gebouwde omgeving piept en kraakt ons stroomnet in zijn voegen. De files op het stroomnet bezorgen allang niet meer alleen netbeheerders hoofdbrekers. Met nog véél meer vraag naar én aanbod van hernieuwbare elektriciteit in het verschiet, is flexibiliteit van ons energiesysteem het enige antwoord. We zullen wegen moeten vinden om pieken op te vangen om de dalen mee door te komen. En om het warmtesysteem veel intensiever met het stroomnet te verknopen. We keken rond en vonden pioniers die daar al volop mee bezig zijn. Drie voorbeelden van veelbelovende technieken in praktijk.

Artikelen

Eerste Kamer maakt (dan toch) eind aan Gronings gasdrama

Na aanvankelijke aarzeling vanwege de leveringszekerheid is de Eerste Kamer maandagavond dan toch akkoord gegaan met het definitief dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Daarmee komt een eind aan een langslepend drama rond de gasvelden.

Artikelen

Netbeheerders mogen maatschappelijke prioriteren bij transportvermogen

De ACM gaat in de Netcode elektriciteit de mogelijkheid geven aan netbeheerders een maatschappelijke prioritering aan te brengen in de volgorde waarop zij verzoeken om transportvermogen inwilligen. Hiermee mogen netbeheerders afwijken van het uitgangspunt ‘first come, first serve’ in congestiegebieden. In mei 2024 wordt de wijziging van de Netcode verwacht. In aanloop hiernaartoe heeft de ACM besloten niet handhavend op te treden, wanneer de netbeheerders in het individuele geval anticiperen op deze regels en een verzoeker voorrang geven. Dit is een kans voor projecten met (groot) maatschappelijk belang om sneller aan de beurt te zijn.

Blog

Prijsbeschermingsmaatregelen tegen hoge kosten warmtenetten op komst

Naar aanleiding van recente berichtgeving over de kosten voor huurders voor warmtelevering via warmtenetten, heeft de politiek aangekondigd via een spoedwet deze kosten omlaag te willen brengen. Minister Jetten heeft in zijn kamerbrief van 25 maart 2024 verduidelijkt op welke wijze hij dat wil gaan doen. Uit deze brief blijkt dat de wetgever een gedeelte van de prijssystematiek van de (toekomstige) Wet collectieve warmte (Wcw) nu al invoeren door de huidige Warmtewet op twee punten aan te passen.

Blog

Nationale ondersteuning nodig voor decentraal klimaat- en energiebeleid

De Rijksoverheid dient beter zicht te krijgen op de voortgang van de uitvoering van de belangrijkste taken op het klimaat- en energiebeleid van gemeenten, provincies en waterschappen – de decentrale overheden. Ook moeten er instrumenten komen waarmee het Rijk op de uitvoering kan bijsturen. Om vaart te kunnen maken met het klimaat- en energiebeleid hebben decentrale overheden tijdig meerjarige financiële zekerheid nodig. Dat concludeert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in zijn advies Koersen op klimaatneutraal. Aansturing en bekostiging van het decentrale klimaat- en energiebeleid.

Nieuws-persbericht

Gerelateerd nieuws

Fictieve vergunningsaanvraag voor EnergieOpslagSysteem

In de blog hiervoor heb ik het juridisch kader voor EOS in de Omgevingswet toegelicht. In deze blog zal ik alle aspecten en aandachtspunten bespreken met betrekking tot een fictieve vergunningsaanvraag. Voor deze casus ga ik uit van een initiatiefnemer die op een industrieterrein een grootschalige EOS wil realiseren. De systemen zullen worden gekoppeld aan een hoogspanningsstation van TenneT. Op deze manier dragen zij een bijdrage aan de energietransitie.

Omgeving

EnergieOpslagSystemen (EOS) onder de Omgevingswet

Energieopslagsystemen zijn onmisbaar als het gaat om het stimuleren van de energietransitie en worden laatste jaren steeds populairder in duurzaamheidprojecten. In het kader van mijn afstudeeronderzoek[1] heb ik mij verdiept in de regelgeving voor energieopslagsystemen in de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking is getreden. In deze blog zal ik een uitleg geven over grootschalige energiesopslagsystemen en hoe het juridisch kader voor vergunningsaanvragen tot nu toe is geregeld in de Omgevingswet.

Omgeving

ACM: goedkeuring voor waterstofpilot (nieuwbouw)woningen Hoogeveen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft toestemming voor de waterstofpilot van netbeheerder RENDO in Hoogeveen. Het is de eerste pilot waarbij waterstof wordt gebruikt voor de verwarming van nieuwbouw en de derde pilot voor bestaande woningen.

Klimaat