Nieuws over Energietransitie

'Een beetje netcongestie is gezond.'

Ben Voorhorst besteedde bij Tennet een heel werkzaam bestaan aan het Nederlandse stroomnet. Toch heeft de kersverse gepensioneerde (‘ik doe alleen nog klussen waarbij ik niet te veel moet’) een verrassend frisse en optimistische kijk op de ogenschijnlijk grootste plaag van de energietransitie: het op gezette tijden vollopen van het stroomnet (netcongestie). ‘Ik zeg niet dat er geen problemen zijn, maar lang niet altijd en overal. Bovendien zijn de meeste van de knelpunten echt oplosbaar.’

Blog

Wet collectieve warmte naar parlement: dit springt in het oog

Op 18 juni 2024 is het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw) voor de parlementaire behandeling aan de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel regelt dat warmtebedrijven, zoals de stadsverwarming en grote warmtetransportnetten, voortaan in handen van gemeenten zijn. Het regelt ook de bescherming van de consumenten, de prijs van warmte voor de huishoudens en andere verbruikers en de verantwoordelijkheid voor de productie en levering van warmte en koude. Bovendien geeft het wetsvoorstel regels voor zowel grote als kleine collectieve warmtesystemen. Wij behandelen enkele in het oog springende onderwerpen.

Blog

Versnelde (vergunning)procedures voor hernieuwbare energie

Nationale initiatieven en ook Europese regels kunnen uitkomst bieden bij het versneld realiseren van energieprojecten, zowel bij de vergunningverlening als in de beroepsfase.

Blog

Afgelopen kwartaal minder gas bespaard door afschakelen wind en zon

Het afgelopen kwartaal had Nederland 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De niet gerealiseerde besparing wordt de komende tijd waarschijnlijk groter.

Nieuws-persbericht

Helpt energiedelen de transitie verder?

De Europese Unie wil dat energiedelen makkelijker wordt. Het zou zorgen voor een eerlijker energiesysteem en netcongestie kunnen verlichten. Maar de meningen hierover lijken verdeeld. Energiespecialist Laetitia Ouillet pleit voor terughoudendheid vanwege mogelijke negatieve effecten, zoals belastingontduiking. De VNG vindt juist dat de nieuwe Energiewet op het gebied van energiedelen niet ver genoeg gaat.

Artikelen

ONE-Dyas mag beginnen met installeren productieplatform in Noordzee boven Schiermonnikoog

Gasbedrijf ONE-Dyas mag een productieplatform installeren en gebruiken twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog om vanaf eind 2024 gas te kunnen winnen uit de Noordzee. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft in een voorlopige uitspraak van vandaag (21 juni 2024) de schorsing opgeheven van de zogenoemde ordemaatregel die hij twee weken geleden had opgelegd. ONE-Dyas mag voorlopig gebruikmaken van de vergunning en de toestemmingen die de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft verleend voor dit gasproject. De Afdeling bestuursrechtspraak doet later in de bodemprocedure nog een definitieve uitspraak over de bezwaren van diverse natuurorganisaties tegen het gasproject.

Nieuws-persbericht

Gerelateerd nieuws

Mobiel inzetbare batterijen: de oplossing voor het overbelaste elektriciteitsnet in Utrecht

Skoon Energy, in samenwerking met Withthegrid en ACC, kondigt met trots de lancering aan van het project “Netgebonden Inzet Mobiele Batterijcapaciteit” (NIMB), deels ondersteund door een subsidie van de provincie Utrecht.

Klimaat

Versnelde (vergunning)procedures voor hernieuwbare energie

Nationale initiatieven en ook Europese regels kunnen uitkomst bieden bij het versneld realiseren van energieprojecten, zowel bij de vergunningverlening als in de beroepsfase.

Omgeving

NVDE: snelle realisatie Delta Rhine Corridor cruciaal voor groene groei

De NVDE vindt het zeer teleurstellend dat de aanleg van de Delta Rhine Corridor forse vertraging oploopt. Demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie) meldde aan de Kamer dat de realisatie van buisleidingen en kabels voor de belangrijke industrieclusters pas in 2032 in plaats van 2028 plaats kan vinden. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor verduurzaming van de industrie en voor investeringsbesluiten door het bedrijfsleven, en maakt het behalen van doelen uit de Europese richtlijnen voor onder meer groene waterstof heel lastig, zo niet onmogelijk.

Klimaat