Nieuws over Woningbouw

Vergroten bestaanszekerheid: stop met dweilen met de kraan open

Bestaanszekerheid wordt door mensen uit de ruimtelijke ordening vaak gezien als iets van het sociaal domein. “Daar hoeven wij niets mee”, klinkt het. Elanda de Wit en Frans Wittenberg betogen dat het tegendeel waar is. Juist vanuit de ruimtelijke ordening kan een groot verschil worden gemaakt met het vergroten van bestaanszekerheid. Dit in combinatie met maatregelen vanuit het sociaal domein. Anders gezegd: een domeinoverstijgende aanpak is nodig, langs drie lijnen.

Opinie

Witte rook voor regulering middenhuur: Tweede Kamer stemt voor Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer stemde donderdag met grote meerderheid voor de Wet betaalbare huur. Pogingen van de VVD en BBB om stemming uit te stellen, waren tevergeefs.

Artikelen

PVV bekent kleur: Kamermeerderheid voor regulering middenhuur

Er is een Kamermeerderheid voor de regulering van middenhuren. Dat werd maandagmiddag bekend nadat Kamerlid Barry Madlener van de PVV mededeelde wat zijn partij met de wet wil: “Ik denk dat wij deze gaan steunen.”

Artikelen

Raad van State wil voorrang geven aan hoger beroep woningbouwprojecten

De Raad van State worstelt met capaciteitstekorten, terwijl het aantal complexe zaken groeit. De hoogste bestuursrechter van het land zal daarom tijdelijk voorrang verlenen aan grote woningbouwprojecten.

Nieuws-persbericht

Hugo de Jonge: ‘Een wijk zonder sociale woningbouw is niet compleet'

Renovatie, sloop-nieuwbouw en de Rotterdamwet zijn nodig voor een goede balans tussen "dragers en vrager" in kwetsbare wijken, zegt BZK-minister Hugo de Jonge. Maar ook rijkere buurgemeenten hebben een taak, vindt hij. Zij moeten meer sociale huur bouwen. “Volkshuisvesting is gemeenschappen bouwen. En een gemeenschap is pas compleet als íédereen er een plekje kan vinden.”

Artikelen

Rijke en arme Nederlanders ontmoeten elkaar minder, sociale huur in rijke gemeenten is deel oplossing

Rijke Nederlanders komen steeds minder in aanraking met mensen met een gemiddelde of lage welvaart, blijkt uit onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het is een complex probleem zonder zilveren kogels, maar een betere spreiding van betaalbare woningen is in ieder geval een deel van de oplossing.

Artikelen

Gerelateerd nieuws

Johan Conijn: ‘Stijging bouwvergunningen woningcorporaties lichtpuntje op woningbouwmarkt’

Het aantal bouwvergunningen voor woningcorporaties neemt toe, in afwijking van de neergaande lijn van het totaal aantal bouwvergunningen. Bijna één van de 4 vergunningen (23%) is nu een huurwoning van een corporatie. Daarmee voorkomen woningcorporaties een verdere terugval van de woningbouw. Dat schrijft Johan Conijn, directeur woningcorporaties bij Finance Ideas.

Omgeving

Voorlopig “Nee tenzij”, voor zonnepanelen op landbouw- en natuurgronden: op welke manier zijn zonneparken nog realiseerbaar?

Nederland staat voor een grote uitdaging: hoe kunnen we voldoen aan de eisen van landbouw, woningbouw, infrastructuur, natuurbehoud en economische groei, terwijl we tegelijkertijd streven naar duurzame energieopwekking en dit juist om meer ruimte vraagt? Daarom moeten we zorgvuldig kiezen waar en hoe we ruimte bieden aan grootschalige opwek van duurzame energie. Centraal staat de voorkeursvolgorde voor de plaatsing van zonnepanelen, met als mantra: ‘Nee tenzij’ voor zonnepanelen op landbouw- en natuurgronden.

Omgeving

Onderzoek: doorbouwfaciliteit helpt tegen dip woningbouw

Via een doorbouwfaciliteit kunnen vastgelopen nieuwbouwprojecten in veel gevallen toch van start, blijkt uit onderzoek van Capital Value. Zo’n faciliteit verstrekt kortlopende leningen waarmee ontwikkelaars de bouwkosten voor nog niet verkochte woningen kunnen financieren. Hierdoor wordt vertraging van woningbouwprojecten beperkt.

Omgeving