Nieuws over Woonklimaat
Voor de transitie naar duurzame grondstoffen is 1,4 keer meer ruimte nodig
In opdracht van de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam hebben ISPT, Deltalinqs en QuoMare de veranderingen in de raffinagesector als gevolg van de energietransitie in kaart gebracht. Het belangrijkste doel van deze studie was om te onderzoeken hoe de overstap van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare alternatieven in het Havenindustrieel Complex van Rotterdam (HIC) kan plaatsvinden, in de wetenschap dat er weinig ruimte beschikbaar is. De belangrijkste aanbeveling? Verschuif de focus van kortetermijndoelen (2030) naar langetermijndoelen (2050 en verder).
Nieuws-persbericht
Provincie geeft inzicht in gezonde leefomgeving Noord-Holland Noord
De provincie Noord-Holland heeft een ruimtelijke analyse laten maken over de gezonde leefomgeving in de regio Noord-Holland Noord.
Nieuws-persbericht
Voorontwerp Nota Ruimte onder de loep
Eind juni 2024 publiceerde Hugo de Jonge (voormalig Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) het voorontwerp van de Nota Ruimte. Dit voorontwerp is één van de tussenstappen in de totstandkoming van een definitieve Nota Ruimte. De Nota Ruimte bevat de inhoudelijke richtingen voor de toekomstige ruimtelijke ordening van ons land. Met het credo ‘sterker maken wat sterk moet zijn’ beoogt de Nota Ruimte het ruimtelijk beeld in 2050 meer in balans te brengen dan dat het nu is. Wat staat er allemaal in het voorontwerp? U leest het in onderstaande blog!
Blog
Rli: Economische groei moet niet langer heilig zijn in beleidsvorming
“Wat goed is voor het bbp, is niet per se ook goed voor de inwoners van Nederland.” Overheden moeten fundamenteel heroverwegen hoe hun beleid tot stand komt, waarbij geld niet de enige of belangrijkste afweging is. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving in hun nieuwste advies. Brede welvaart moet daarom in de gehele beleidscyclus centraal staan om goede politieke- en beleidskeuzes te maken.
Artikelen
Funderingsproblematiek: juridisch een wereld te winnen
In februari 2024 heeft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (hierna: de Raad) het advies ‘Goed gefundeerd; Advies om te komen tot een nationale aanpak van funderingsproblematiek’ uitgebracht over de funderingsproblematiek en de grondverzakkingen die daardoor mogelijk volgen. Veel woningen in Nederland hebben schade aan de fundering en dit zullen er de aankomende jaren, door onder andere klimaatverandering, alleen maar meer worden. Voor degene die geïnteresseerd is in de bestuursrechtelijke aspecten van dit advies en enkele voorbeelden uit de jurisprudentie, is bij deze blog aan het goede adres!
Blog
‘De klassieke aanpak met technische maatregelen in het watersysteem begint te knellen’
“De klassieke aanpak met technische maatregelen in het watersysteem begint te knellen. We moeten ons land zo gaan inrichten dat we de extremen beter kunnen opvangen”, reageert Deltacommissaris Co Verdaas op vier nieuwe Deltascenario’s. Die laten zien waar we in het waterbeleid en ruimtelijk beleid rekening mee moeten houden tot het eind van deze eeuw. Voor alle vier de scenario’s geldt dat de wateropgaven flink groter worden.
Nieuws-persbericht
Gerelateerd nieuws
Onderzoek: groennormen steden schieten tekort, miljarden extra nodig
De huidige normen voor groen schieten tekort en bieden geen antwoord op uitdagingen voor het klimaat, de biodiversiteit en gezondheid. Ook is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het groen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, ANWB en Staatsbosbeheer naar de tien groennormen die op dit moment gebruikt worden door de steden.
Omgeving
Groen licht EU-steun voor duurzame groente- en fruitsector
RVO heeft de programma’s van 11 producentenorganisaties in de groente- en fruitsector goedgekeurd. De organisaties ontvangen ongeveer € 165 miljoen Europese subsidie. Zij krijgen dit geld om de Nederlandse groente- en fruitteelt te vergroenen en verbeteren.
Klimaat
Europese rechter wijst nietigheidsactie over EU contentblokkade voor ISP’s af
In 2014 valt Rusland het oosten van Oekraïne binnen. In februari 2022 doet Rusland een poging Kiev te veroveren en probeert zij het hele land in te nemen. Het is het begin van de grootste oorlog op Europees grondgebied sinds 1945.
Data & Privacy