Nieuws over Woonklimaat

‘De klassieke aanpak met technische maatregelen in het watersysteem begint te knellen’

“De klassieke aanpak met technische maatregelen in het watersysteem begint te knellen. We moeten ons land zo gaan inrichten dat we de extremen beter kunnen opvangen”, reageert Deltacommissaris Co Verdaas op vier nieuwe Deltascenario’s. Die laten zien waar we in het waterbeleid en ruimtelijk beleid rekening mee moeten houden tot het eind van deze eeuw. Voor alle vier de scenario’s geldt dat de wateropgaven flink groter worden.

Nieuws-persbericht

Bruin goud? Brownfields bieden veel ruimte voor verdozing, toont onderzoek

Het verdichtingspotentieel op oudere logistieke locaties is groot, blijkt uit onderzoek door Stec Groep en DENC. Ze bieden ruimte aan zo’n tien procent van de totale ruimtevraag tot 2030. De brownfields kunnen zo een uitkomst bieden in de strijd om de schaarse ruimte in Nederland.

Artikelen

Hoe kunnen gemeenten met groen bijdragen aan gezondheidspreventie?

Het wordt steeds duidelijker dat groen een positief effect heeft op gezondheid en welzijn. Groen zou daarom een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij preventie in de gezondheidszorg. Hoe kunnen gemeenten er voor zorgen dat groen hiervoor benut wordt? Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) verkenden in twee gemeenten die hierin voorlopen op welke manieren zij hierop sturen.

Nieuws-persbericht

De Jonge roept Zuid-Holland op matje: saboteer woningbouw niet met te streng beleid

Zuid-Holland moet hoge woningbouwambities niet saboteren met te streng provinciaal beleid. Dat waarschuwt woonminister Hugo de Jonge in een brief aan Gedeputeerde Staten. Als een gesprek niks oplevert zal de minister de regie pakken, dreigt hij.

Artikelen

Kabinet: funderingsproblemen niet alleen verantwoordelijkheid overheden

Zes ministeries gaan aan de slag met een nationale aanpak voor funderingsproblematiek. Maar dit is niet enkel een taak voor overheden, vindt het kabinet. “Zeker ook” gebouweigenaren, de financiële sector en de bouwsector hebben een verantwoordelijkheid.

Nieuws-persbericht

Na jaren verwaarlozing moet Nederland nu snel een funderingscrisis afwenden

Een decennia sluimerend en grotendeels genegeerd probleem dreigt de komende jaren als een boemerang terug te slaan: zonder preventieve maatregelen krijgen honderdduizenden gebouwen te maken met verzakkingsschade. De kosten kunnen oplopen tot tientallen miljarden euro’s. Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur is snel een systeemverandering nodig. “Overwaarde op overwaarde op overwaarde vonden we normaal, investeren in funderingen niet.”

Artikelen

Gerelateerd nieuws

Onderzoek: groennormen steden schieten tekort, miljarden extra nodig

De huidige normen voor groen schieten tekort en bieden geen antwoord op uitdagingen voor het klimaat, de biodiversiteit en gezondheid. Ook is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het groen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, ANWB en Staatsbosbeheer naar de tien groennormen die op dit moment gebruikt worden door de steden.

Omgeving

'We willen allemaal een veilige en gezonde omgeving voor onze kinderen en ouderen'

De gemeente Houten start een partnership met PONT | Zorg & Sociaal. Teammanager Denise Calje vertelt onder andere over de grootste uitdagingen in het sociaal domein. ''De gemeente Houten staat voor de uitdaging de kwaliteit van onze voorzieningen van theater en sportveld tot aan zorg hoog te houden. ''

Zorg & Sociaal

Gemeente Houten wil ‘betaalbaar, duurzaam en bereikbaar' zijn en zoekt dus nieuwe talenten

De gemeente Houten start een employer branding partnership met PONT | Omgeving. Mark Koning, teammanager Ruimtelijke Ontwikkeling, vertelt over actuele ruimtelijke opgaven in de gemeente. “We willen betaalbaar, duurzaam, groen, extensief en bereikbaar zijn.”

Omgeving