Nieuws over Preventie en gezondheid

Meer gezondheidswinst met minder geld: kan dat wel?

Ja, maar dat vraagt om een stevige koerswijziging. Simone Onrust, Senior wetenschappelijk medewerker, is duidelijk: “Te vaak wordt er nog geïnvesteerd in preventie-activiteiten zonder enige onderbouwing, waarvan beleidsmakers dénken dat ze werken. Dat is zonde, want er is veel kennis over wat wel en niet werkt.” Met de almaar stijgende zorgkosten, is het volgens Simone nu belangrijker dan ooit om te kiezen voor een preventie-aanpak waarvan bewezen is dat die gezondheidswinst oplevert.

Blog

Toezicht op suïcide beleid: leren en verbeteren vanuit een gezamenlijke aanpak

De zorg is aan het veranderen en dat is ook nodig want verder doorgroeien op de oude voet is niet haalbaar. Personele krapte, een stijgende zorgvraag en oplopende kosten, de ecologische footprint die de zorg veroorzaakt. Het zijn allemaal problemen die je niet oplost met meer van hetzelfde.

Blog

Steeds meer aandacht in de zorg voor stoppen met roken en tegen overgewicht, maar het kan nog beter

Huisartsen, praktijkondersteuners en ziekenhuizen helpen mensen steeds vaker en beter bij stoppen met roken en tegen overgewicht. Dat doen ze samen met andere organisaties in de zorg en met lokale organisaties. Maar het kan nog beter. Niet iedereen krijgt de ondersteuning die nodig is om gezonder te leven. Er is meer aandacht voor kwetsbare mensen nodig. Daarvoor moeten zorgverleners ook beter zicht krijgen op wat er allemaal aan aanbod in hun regio is. Nog meer samenwerking tussen alle organisaties is daarvoor nodig.

Nieuws-persbericht

Voorzorgsbeginsel biedt kansen voor reguleren ongezond voedsel, maar waak voor draagvlak

Doelen om overgewicht te verminderen worden waarschijnlijk niet gehaald. Dus is het mogelijk tijd voor zwaarder geschut: het verbieden van fastfoodrestaurants. Een belangrijk argument hierbij is het voorzorgsbeginsel. Wat houdt dit in en wat kunnen gemeenten eraan hebben? Julia Vos en Tessel Kans van Schuttelaar & Partners leggen het uit in deze uitgebreide analyse.

Blog

‘Verkennend gesprek’ in basispakket: meer passende zorg, minder wachtlijsten in de ggz

Vanaf 2025 wordt het ‘verkennend gesprek’ vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering voor mensen met psychische klachten die ook andere problemen hebben, zoals schulden of eenzaamheid. Dit concludeert Zorginstituut Nederland in een standpunt. Bij twijfel over de aanpak van psychische klachten, kan de huisarts met een verkennend gesprek vroegtijdig de hulp inroepen van experts uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz), het sociaal domein en ervaringsdeskundigen. De verwachting is dat cliënten zo eerder op de juiste plek geholpen worden en dat de wachtlijsten in de ggz verminderen.

Nieuws-persbericht

De verschuiving naar het voorveld in de Jeugdhulp: hoe werkt dat?

In de Nederlandse jeugdhulp is een verschuiving gaande richting het 'voorveld'. Deze beweging, gericht op preventie en het vroegtijdig signaleren van problematiek door scholen, sportclubs, scoutinggroepen etc., belooft een proactieve aanpak waarbij duurdere zorg mogelijk vermeden kan worden.

Artikelen

Gerelateerd nieuws

Effectieve interventies voor preventie van jeugdcriminaliteit: Less is More

Recentelijk verscheen bijna onopgemerkt een rapport over het landelijk kwaliteitskader effectieve interventies voor preventie van jeugdcriminaliteit (auteurs: hoogleraren Hendriks en Stams van de UvA). Het rapport is vooral geschreven voor beleidsmakers en met name gemeenten. In het rapport wordt aangegeven dat er veel verschillende interventies zijn die in de regel maar een beperkte effectiviteit hebben en daarom vind je verspreid door het rapport ook vaak de aanbeveling ‘minder is vaak beter’ (‘less is more’).

Zorg & Sociaal

Drie adviesraden roepen nieuwe kabinet op om het tij te keren: “Zorg voor gezond bewegen”

De gezondheid en het welzijn van veel Nederlanders staan onder druk. Inmiddels heeft 50% van de volwassen Nederlanders overgewicht, met afname van de fysieke gezondheid als gevolg. Ook zijn er grote zorgen over de mentale gezondheid, met name onder jongeren. De sociale samenhang in de maatschappij neemt bovendien af terwijl gevoelens van eenzaamheid toenemen. We zien dat Nederlanders steeds minder bewegen Dat verhoogt onder andere het risico op chronische ziekten en depressie.

Zorg & Sociaal

Sport- en beweegbeleid – een dilemma tussen draagvlak en daadkracht

In onze samenleving hechten we veel waarde aan gezond leven en bewegen. Toch beweegt bijna de helft van de Nederlanders te weinig. Waarom slaagt het huidige sport- en beweegbeleid er niet in om mensen voldoende in beweging te krijgen? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelt in dit rapport dat er een opvallende eensgezindheid tussen burgers en beleidsmakers is over het achterliggende mensbeeld van het sport- en beweegbeleid. Maar deze overlap kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om als overheid daadkracht te tonen op deze maatschappelijk opgave.

Zorg & Sociaal