Nieuws over Gezonde leefomgeving

Staatssecretaris bezorgd over afname milieucontroles door personeelstekorten bij omgevingsdiensten

Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen (PVV), heeft zijn zorgen geuit over de afname van milieucontroles bij omgevingsdiensten in Nederland. Door personeelstekorten kunnen omgevingsdiensten niet voldoen aan de opdrachten die ze van regionale overheden krijgen. Kamerleden Van Kent (SP) en Kostić (PvdD) stelde Kamervragen hierover, maar de staatssecretaris lijkt geen overzicht te hebben van het aantal milieucontroles dat is blijven liggen of onvolledig is uitgevoerd.

Nieuws-persbericht

Voorontwerp Nota Ruimte onder de loep

Eind juni 2024 publiceerde Hugo de Jonge (voormalig Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) het voorontwerp van de Nota Ruimte. Dit voorontwerp is één van de tussenstappen in de totstandkoming van een definitieve Nota Ruimte. De Nota Ruimte bevat de inhoudelijke richtingen voor de toekomstige ruimtelijke ordening van ons land. Met het credo ‘sterker maken wat sterk moet zijn’ beoogt de Nota Ruimte het ruimtelijk beeld in 2050 meer in balans te brengen dan dat het nu is. Wat staat er allemaal in het voorontwerp? U leest het in onderstaande blog!

Blog

Rli: Economische groei moet niet langer heilig zijn in beleidsvorming

“Wat goed is voor het bbp, is niet per se ook goed voor de inwoners van Nederland.” Overheden moeten fundamenteel heroverwegen hoe hun beleid tot stand komt, waarbij geld niet de enige of belangrijkste afweging is. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving in hun nieuwste advies. Brede welvaart moet daarom in de gehele beleidscyclus centraal staan om goede politieke- en beleidskeuzes te maken.

Artikelen

Funderingsproblematiek: juridisch een wereld te winnen

In februari 2024 heeft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (hierna: de Raad) het advies ‘Goed gefundeerd; Advies om te komen tot een nationale aanpak van funderingsproblematiek’ uitgebracht over de funderingsproblematiek en de grondverzakkingen die daardoor mogelijk volgen. Veel woningen in Nederland hebben schade aan de fundering en dit zullen er de aankomende jaren, door onder andere klimaatverandering, alleen maar meer worden. Voor degene die geïnteresseerd is in de bestuursrechtelijke aspecten van dit advies en enkele voorbeelden uit de jurisprudentie, is bij deze blog aan het goede adres!

Blog

Pesticiden of woningbouw? Oplossen hoofdpijndossier ‘spuitzones’ wordt met plannen nieuwe coalitie nog urgenter

Hoeveel ruimte moet er zijn tussen woningen en landbouwgrond waar gewasbescherming wordt gebruikt? Die vraag bezorgt gemeenten kopzorgen. Heldere kaders ontbreken, terwijl de nieuwe coalitie meer naar uitleglocaties kijkt voor woningbouw en tegelijk niet wil tornen aan landbouwgronden.

Artikelen

‘De klassieke aanpak met technische maatregelen in het watersysteem begint te knellen’

“De klassieke aanpak met technische maatregelen in het watersysteem begint te knellen. We moeten ons land zo gaan inrichten dat we de extremen beter kunnen opvangen”, reageert Deltacommissaris Co Verdaas op vier nieuwe Deltascenario’s. Die laten zien waar we in het waterbeleid en ruimtelijk beleid rekening mee moeten houden tot het eind van deze eeuw. Voor alle vier de scenario’s geldt dat de wateropgaven flink groter worden.

Nieuws-persbericht

Gerelateerd nieuws

Programma Gezonde Leefomgeving van start

Een gezonde leefomgeving voor iedereen. Dat is het doel van het Programma Gezonde Leefomgeving (PGLO). Een gezonde omgeving is schoon en veilig, beschermt tegen gezondheidsrisico’s en stimuleert beweging en ontmoeting. Het RIVM en ZonMw(Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) werken in opdracht van het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) samen aan het PGLO.

Zorg & Sociaal

Onderzoek: groennormen steden schieten tekort, miljarden extra nodig

De huidige normen voor groen schieten tekort en bieden geen antwoord op uitdagingen voor het klimaat, de biodiversiteit en gezondheid. Ook is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het groen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, ANWB en Staatsbosbeheer naar de tien groennormen die op dit moment gebruikt worden door de steden.

Omgeving

Klimaatadaptief bouwen; samen toekomstbestendig!

Het klimaat verandert en we krijgen daardoor steeds vaker te maken met (onder andere) periodes van langdurige droogte en hitte, hevige regenbuien en overstromingen. Dit raakt onze kwaliteit van leven en onze veiligheid. Lucht- en waterkwaliteit nemen af en er is een toename van infectieziekten en allergieën. De urgentie om onze leefomgeving aan te passen aan het veranderende klimaat neemt toe. Voor een gezonde en duurzame samenleving zijn daarom klimaatadaptieve maatregelen nodig.

Omgeving