Nieuws over Cyberveiligheid

Yuri Bobbert wint prestigieuze leiderschapsprijs: ‘Europa moet innoveren, niet dereguleren’

Professor Dr. Yuri Bobbert won afgelopen maand de ISACA Leadership Award voor zijn “substantial impact as a serial entrepreneur, business executive and professor, excelling in both business and academia.” ISACA is wereldwijd de grootste gemeenschap van digitale specialisten en reikt de award jaarlijks uit aan leiders in dit digitale domein. Bobbert is de eerste Nederlander in ISACA’s 50 jarig bestaan die deze award in ontvangst mag nemen. Daarnaast is Bobbert professor aan de Antwerp Management School, waar hij studenten begeleidt om hun ideeën uit te werken naar tastbare oplossingen. PONT | Data & Privacy sprak hem over zijn nominatie, cybersecurity als maatschappelijke uitdaging en de regeldruk in Europa. Over dat laatste is de professor duidelijk, “Europa moet innoveren, niet dereguleren.”

Interviews

Matthijs van Amelsfort (NCSC) over leiderschap in een crisis

Sinds september 2024 is Matthijs van Amelsfort directeur van het Nationaal Cybersecurity Center (NCSC). Na een carrière in de opsporing van cybercrime bij de politie, verschuift zijn focus naar preventie en crisisbeheersing. Ruimte geven aan vakmensen kenmerkt zijn leiderschapsstijl. “Houd het oog op de bal en vooral op het team.”

Nieuws-persbericht

Quantumtechnologie: onderzoeken, experimenteren en integreren

Quantumtechnologie lijkt misschien toekomstmuziek, maar is dichterbij dan ooit. Van razendsnelle berekeningen tot onkraakbare communicatie: deze revolutionaire technologie biedt ongekende mogelijkheden en fundamentele uitdagingen. Wat betekent dat voor de overheid en de maatschappij? En hoe kunnen we quantumtechnologie inzetten voor maatschappelijke vraagstukken?

Nieuws-persbericht

Ransomware-aanvallen kunnen vaak voorkomen worden door invoering basis-beveiligingsmaatregelen

Criminelen hebben hun tactieken om toegang te verkrijgen van het netwerk van hun slachtoffers niet of nauwelijks aangepast. Het verkrijgen van toegang kan in veel gevallen voorkomen worden als basis-beveiligingsmaatregelen worden ingevoerd. Dat blijkt uit het Ransomware Jaarbeeld 2024.

Nieuws-persbericht

De DORA-verordening van de EU: vormt deze een basis voor bestuurdersaansprakelijkheid in Nederland?

Op 17 januari 2025 is de Digital Operational Resilience Act (DORA) in werking getreden, waarmee doorlopende verplichtingen voor financiële entiteiten zijn geïntroduceerd, zoals het bijhouden van informatie-registers, onder actief toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). DORA is een EU-verordening die van toepassing is op financiële entiteiten zoals beleggingsondernemingen, fondsen, kredietinstellingen, betaalinstellingen, elektronische-geldinstellingen, aanbieders van cryptodiensten, verzekeringsmaatschappijen, verzekeringsintermediairs en hun ICT-dienstverleners van derden. Van toepassing in alle EU-lidstaten, heeft DORA als doel de digitale operationele weerbaarheid van de financiële sector te versterken. Dit Engelstalige artikel van advocatenkantoor CMS geeft een overzicht van het nieuwe ICT-risicobeheerraamwerk dat DORA oplegt aan de bestuursorganen van financiële entiteiten en bespreekt hoe dit gevolgen kan hebben voor bestuurders in Nederland en hun potentiële aansprakelijkheidsrisico’s.

Blog

Bedrijven op scherp: helft vreest impact van klimaat-, cyber- en geopolitieke risico

Een nieuw onderzoek van Rabobank toont aan dat Nederlandse bedrijven zich steeds meer bewust zijn van de groeiende risico’s die hun bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. De helft van de ondervraagde bedrijven verwacht aanzienlijke impact te ondervinden van klimaat-, cyber-, geopolitieke en sociale risico’s. Om deze risico’s te beheersen, heeft 82 procent van de bedrijven al een of meer voorzorgsmaatregelen genomen.

Nieuws-persbericht

Gerelateerd nieuws

Hulp bij (voorbereiding op) digitale ontwrichting

Onze nieuwe handreiking helpt adviseurs crisisbeheersing van gemeenten bij de voorbereiding op digitale ontwrichting, incidenten en crises. Want ook bij een cyberincident of -crisis is de vraag: Wie doet wat, wanneer? En hoe bereid je je daarop voor?

Data & Privacy

Brief CTIVD aan Tweede Kamer over ontbreken grondslag publiek-private samenwerking van de AIVD en de MIVD

De CTIVD heeft vandaag een zorgbrief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin zij aandacht vraagt voor haar oordeel over bepaalde ontwikkelingen en activiteiten van de Algemene en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) in het kader van publiek-private samenwerkingen op het terrein van cyberveiligheid die wij als onrechtmatig hebben beoordeeld.

Data & Privacy

CSR: ‘Nieuw kabinet moet meer investeren in cybersecurity’

Het nieuwe kabinet moet meer doen om Nederland digitaal veiliger te maken. De huidige inspanningen en investeringen voor cybersecurity zijn niet genoeg om de groeiende digitale dreigingen vanuit statelijke actoren en cybercriminelen het hoofd te bieden. Dat vormt een gevaar voor de nationale veiligheid van ons land en zet onze vrijheid, democratie en welvaart steeds meer onder druk. Dat schrijft de Cyber Security Raad (CSR) in een brief aan de informateur (1).

Data & Privacy