Nieuws over Water
Aanpak drinkwatertekort na 2030 vraagt om besparing en gebruik van nieuwe bronnen
Bestaande bronnen voor drinkwater zijn na 2030 mogelijk niet voldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Daarom is het belangrijk in te zetten op besparing en op nieuwe bronnen voor drinkwater. Om onnodige zuivering te voorkomen is het belangrijk om alle waterbronnen voor drinkwater zo schoon mogelijk te houden. Dit blijkt uit RIVM-onderzoek naar de ontwikkelingen die invloed hebben op de drinkwatervoorziening van de toekomst.
Nieuws-persbericht
Brussel maakt zich op voor de Water Resilience Strategy
Na de Europese verkiezingen van juni 2024 werd relatief snel duidelijk dat waterweerbaarheid op de Europese agenda stond. Met de aanstelling van Jessika Roswall als Eurocommissaris voor Milieu, Waterweerbaarheid en een Competitieve Circulaire Economie werd er voor het eerst ook een Eurocommissaris aangesteld met waterweerbaarheid zo expliciet in haar portefeuille.
Nieuws-persbericht
Van stikstof naar water: staat de bouwsector een nieuwe crisis te wachten?
In deze blog bespreken Victoria Rakovitch en Jet van Noort de recent door de Europese Commissie gepubliceerde implementatierapporten van de Kaderrichtlijn Water en de gevolgen voor de bouwsector.
Blog
Kabinet wil met voldoende ruimte voor grote rivieren onnodige waterschade tegengaan
De grote rivieren spelen een belangrijke rol in de waterveiligheid van Nederland. De Rijn, Waal, Maas, Lek en IJssel vangen als gevolg van extremer weer steeds vaker grote hoeveelheden regenwater op. Daarvoor hebben deze rivieren wel de ruimte nodig. Omdat er in delen van het rivierbed tot nu toe nog ruimte was voor ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woonwijken, vakantieparken en zelfs ziekenhuizen, heeft minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) de Beleidslijn grote rivieren (Bgr) geactualiseerd. Hierdoor behouden we voldoende ruimte voor waterberging en afvoer, voorkomen we dat nieuwe activiteiten of objecten de toekomstige rivierverruimingen moeilijker of duurder maken en wordt onnodige schade bij bewoners en ondernemers voorkomen.
Nieuws-persbericht
Sociaal-economische keuzes nodig voor toekomstbestendige omgang met water
De uitdagingen in Nederland rond waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en waterveiligheid vragen om een combinatie van technologische innovaties en sociaal-economische keuzes. Dat zegt de Sociaal-Economische Raad (SER) in de signalering ‘Naar een toekomstbestendige omgang met water’, die is bedoeld om het gesprek hierover verder te brengen.
Blog
Nieuwe plannen om dreigend drinkwatertekort aan te pakken
Exacte locaties aanwijzen waar drinkwater gewonnen kan worden. Obstakels wegnemen om drinkwaterbedrijven makkelijker een vergunning te geven om water op te pompen. Dit zijn slechts enkele acties die overheden en drinkwaterbedrijven hebben afgesproken om een drinkwatertekort in 2030 te voorkomen.
Nieuws-persbericht
Gerelateerd nieuws
Herziening richtlijn stedelijk afvalwater is definitief
De herziening van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater is op 5 november definitief geworden, na instemming in de Raad van de Europese Unie. De herziene richtlijn omvat een pakket aan maatregelen dat moet leiden tot een betere bescherming van de waterkwaliteit en de volksgezondheid in Nederland en Europa. Zo komen er strengere kwaliteitseisen voor de inzameling en behandeling van huishoudelijk afvalwater in heel Europa. Dit betekent meer inspanningen voor gemeenten (riolering) en waterschappen (zuivering van rioolwater). De richtlijn zal de komende jaren door het Rijk in de nationale wetgeving moeten worden opgenomen. De waterschappen investeren volop om op tijd aan alle nieuwe eisen te voldoen.
Omgeving
De ladder van geschiktheid helpt bij inventariseren bestaande woningen
De stijgende behoefte aan zorggeschikte woningen voor met name ouderen, is ook voor Woonconcept een grote uitdaging de komende jaren. Er zijn ongeveer 700 extra zorggeschikte woningen nodig . De corporatie zet, naast nieuwbouw, ook in op het zorggeschikter maken van bestaand bezit.
Omgeving
Nederland voorlopig veilig voor stijgende zee, maar moet leren omgaan met verzilting
Technisch is het mogelijk om Nederland te beschermen tegen een zeespiegelstijging tot aan 3 meter. In het slechtste scenario bereiken we die stijging iets na 2100. In het beste scenario wordt die stijging in 2300 nog niet gehaald. Het stijgende zeewater dringt nu al in toenemende mate het binnenland in, wat de beschikbaarheid van zoet water onder druk zet. Daarop moet Nederland zich voorbereiden.
Klimaat