Inleiding
In de wereld van Handhaving, Toezicht en Vergunningverlening gaat het nodige veranderen. Niet alleen de komst van de nieuwe Omgevingswet brengt verandering, ook de rol van de Handhaving gaat veranderen. Zo komen er minder voorschriften in een vergunning, meer algemene regels en moet er vaker gehandhaafd worden op zorgplicht. Dit vergt een andere denkwijze en rol binnen toezicht en handhaving. De nieuwe rol zal naar verwachting voor meer werk leiden voor gekwalificeerde mensen Handhaving Milieu.
Inhoud en resultaat
Deze opleiding is een brede basisopleiding zodat je voldoende kennis en vaardigheden opdoet. Zowel de achterliggende wetgeving, als ook de praktische toepassing in een voorbeeldbedrijf, een gemeentelijke milieustraat, komt uitgebreid aan de orde. Alles dat bij een bedrijfscontrole speelt, wordt systematisch behandeld, en je krijgt ook een goed inzicht in hoe in het Bal en het omgevingsplan diverse milieuaspecten terugkomen. Ook zal er aandacht zijn hoe om te gaan met nieuwe innovatieve ontwikkelingen zoals waterstof en bodemenergie, aspecten van milieucriminaliteit en de communicatie tussen gemeente en Omgevingsdiensten. De opleiding is gericht op het ontwikkelen en uitdiepen van de basis op een praktische manier.
Doelgroep
Deze opleiding is primair bestemd voor mensen, die aan de slag willen als handhaver of toezichthouder milieu bij gemeenten of Omgevingsdiensten. Zowel starters als instromers zijn welkom, bij voorkeur met een milieutechnische vooropleiding.
Daarnaast kan de cursus ook interessant zijn voor medewerkers die veel met handhaving te maken hebben bij adviesbureaus, advocatenkantoren, rechtsbijstandsverzekeraars of overheden.
Opzet en studiebelasting
De opleiding vindt plaats op 14 fysieke lesdagen van 9.30 tot 16.45 uur. Je volgt daarnaast 2 E-cursussen in eigen tijd en tempo. Het mondeling examen is op de 15e dag. Voor deze opleiding kun je totaal 105 studie-uren rekenen, waarvan 84 contacturen en 9 uur e-cursussen, met daarnaast extra nog 12 uur thuisstudie en examen.
Kwaliteitseisen
Na het goed afronden van het mondeling examen ontvangt de deelnemer een diploma, waarmee je voldoet aan de kwaliteitscriteria 2.3. Met deze opleiding kun je als handhaver/toezichthouder milieu aan de slag bij gemeenten of omgevingsdiensten.
Materiaal
- Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
- Toegang tot de gehele digitale kennisbank van PONT | Omgeving tot een maand na de cursus
Hiermee krijg je toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom jouw cursus. Zo kun je voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.
Verder krijg je met PONT | Omgeving gratis toegang tot tientallen dossiers, 40 digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.
Programma
De fysieke cursusdagen vinden plaats van 09:30 – 16:30.
- Omgevingsrecht systeem
- Milieurecht algemeen
- Begrip Milieubelastende Activiteit (MBA)
- Zorgplichten
- Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
- Omgevingsvergunning milieubelastende activiteit
- Milieuregels in het omgevingsplan
- Introductie rode draad praktijkcasus Milieustraat met diverse activiteiten
- Introductie E-cursus Milieu in de Omgevingswet (6 uur)
Rode draad praktijkcasus
Om de stof tot leven te laten komen zal er gedurende de hele opleiding voor elk aspect gekeken worden hoe dit kan worden toegepast in een voorbeeldbedrijf, een gemeentelijke milieustraat waarin meerdere activiteiten plaats vinden. Deze praktijkcasus loopt als een rode draad door de opleiding. De praktijkcasus is een locatie waar een gemeente allerlei activiteiten verricht zoals een milieustraat waar (grove) huishoudelijke worden ingezameld, maar ook bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen, de veegauto’s van de gemeente staan daar opgesteld, het vuil van de veegauto’s wordt opgeslagen, de veegauto’s en de vuilnisauto’s worden schoongemaakt op een wasplaats, er is een eigen tankinstallatie op de locatie aanwezig, omdat ook een aantal auto’s op waterstof rijden is er ook een opslag van waterstof, er is een eigen horecagelegenheid aanwezig, voor de verwarming van de kantoorpanden is er bodemenergiesysteem, 4 keer per jaar houdt de brandweer een oefening waarbij autowrakken uit elkaar geknipt wordt, etc.
Bij een aantal van bovenstaande activiteiten zijn er verschillende overtredingen zoals geen goed acceptatiebeleid bij het innemen van afval, de vrachtauto’s worden gewassen op een vloeistofdichte voorziening, maar als het druk is ook ernaast, de horecagelegenheid geeft geuroverlast in de buurt, er is geen voorafgaand bodemonderzoek gedaan voordat er in de boden gegraven wordt. Al deze overtredingen komen ook aan bod bij de diverse milieuthema’s.
Via deze uitgebreide rode draad praktijkcasus krijgen de deelnemers goed inzicht in het Bal, het proces, het omgevingsplan en welke vaardigheden ze nodig hebben.
- Dag 2: Bodem – (milieukunde, technische aspecten en recht)
- Dag 3: Water – (milieukunde, technische aspecten en recht)
- Dag 4: Luchtkwaliteit/geur – (milieukunde, technische aspecten en recht)
- Dag 5: Geluid, trillingen en externe veiligheid – (milieukunde, technische aspecten en recht)
- Dag 6 en 7: Afvalstoffen – (met aandacht hierbij voor milieucriminaliteit en ketentoezicht), en Zeer Zorgwekkende Stoffen
- Dag 8: Milieumeting en analyses
- Systematiek
- Bevoegdheden
- Wanneer handhavend optreden
- Overtreder
- Beginselplicht handhaving
- Gedogen
- Procedure
- Bestuursdwang
- Dwangsom
- Bestuurlijke boete
- Handhavingsbeleid en LHS Omgevingswet
- Handhaving zorgplicht
- Relatie met strafrechtelijke handhaving
- Handhaving in de Omgevingswet
- Introductie E-cursus Handhaving Omgevingswet (3 uur)
- Algemeen proces
- Relatie met omgevingsdienst, opdrachtgever – opdrachtnemer
- Administratief toezicht
- Ondermijning en milieucriminaliteit
- Communicatiestijlen
- Luisteren en bestuurlijke sensitiviteit
- Probleemanalyse
- Onderhandelen
- Overtuigen
- Weerstand
- Afspraken helder maken
- Bedrijfsbezoek
- Presentatie: overtreding, gedrag, milieu-impact, welke vaardigheden gebruik je hierbij
Aan de hand van de praktijkcasus wordt door de cursusleider een mondeling examen afgenomen om te zien of de geboden stof voldoende geland is. In overleg worden de deelnemers ingepland voor een examenmoment die dag.
Examen en diploma
Na het goed afronden van het mondeling examen ontvangt de deelnemer een diploma, waarmee je voldoet aan de kwaliteitscriteria 2.3. Met deze opleiding kun je als handhaver/toezichthouder milieu aan de slag bij gemeenten of omgevingsdiensten.
Vragen?
Ronald Koppers
Contact
"*" geeft vereiste velden aan
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.
Docenten
De docenten die voor deze opleiding worden ingeschakeld zijn zeer ervaren in de handhaving van milieuregelgeving. Hielke Praamstra is de cursusleider.
Hielke Praamstra
Docent
Hielke Praamstra is een ervaren docent met een sterke achtergrond in milieurecht, strafrecht en milieukunde, waarbij hij sinds 1995 lesgeeft en vanaf 2022 fulltime. Hij heeft een lange carrière bij de regiopolitie Groningen als milieucoördinator, projectleider strategische analyse en operationeel specialist in ondermijning en cybercrime. Hier ontwikkelde hij opsporingsmethoden en coördineerde hij complexe milieuprojecten. Hielke staat bekend om zijn didactische vaardigheden, waarbij hij cursisten coachend en interactief begeleidt. Hij ontwikkelt op maat gemaakt lesmateriaal en behoudt onderwijsdoelen met een persoonlijke, humorvolle aanpak, wat hem tot een gewaardeerde docent maakt.
Hans Fischer
Communicatietrainer, Systemisch Teamcoach, coach en trainingsacteur
Hans is Communicatietrainer, Systemisch Teamcoach, coach en trainingsacteur. Daarnaast is hij auteur van het boek “Omgaan met trainingsacteurs” en opleider bij LIFO benelux. Hij verhoogt het werkplezier, de onderlinge waardering en autonomie binnen teams.
Algemene informatie
Prijs is inclusief complimentary lunch, koffie en thee op de fysieke cursusdagen en Expert Lidmaatschap vanaf 2 weken voor aanvang van de opleiding zodat je al kunt starten met de genoemde opties vooraf, zoals de bijbehorende e-cursussen.
Genoemd bedrag is exclusief 21% btw.
Vragen?
Ronald Koppers
Contact
"*" geeft vereiste velden aan
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.
Meer opleidingen Leefomgeving
Voorjaar 2025
AWB1 Omgevingswet (Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht)
Deze opleiding biedt kennis over de juridische systematiek van ruimtelijke ordening en bouwen, de bouwtechnische aspecten.
Voorjaar 2025
Stikstofexpert voor plannen, programma’s en projecten
Deze 8-daagse opleiding geeft een breed inzicht in de stikstofmaterie, zowel inhoudelijk, juridisch als beleidsmatig.
Voorjaar 2025
Kwaliteitsborging Bouwen
De Opleiding Kwaliteitsborging bouwen stoomt je klaar om als coördinator/plantoetser, maar ook als controleur op de bouwplaats, bij een kwaliteitsborger te gaan werken.