Onze volgende stop: gamificatie. Onder de term gamificatie verstaan we:

het toepassen van spelelementen in een niet-spelcontext

in dit geval online leeromgevingen, met als doel de leerervaring te verbeteren, de betrokkenheid te vergroten en de leerresultaten te optimaliseren. Maar hoe transformeert deze benadering het leren precies?

In het huidige digitale tijdperk is de aandachtsspanne van leerlingen van alle leeftijden wellicht de grootste uitdaging waar het educatieve landschap mee te maken heeft. Terwijl traditionele lesmethoden worstelen om studenten geboeid te houden, biedt gamificatie in e-learning een veelbelovende oplossing. Maar hoe werkt deze spelgebaseerde aanpak precies?

Bij gamificatie worden typische game-elementen gebruikt zoals punten, badges, levels, ranglijsten en virtuele beloningen. Maar je kunt ook denken aan interactieve content, quizzen, puzzels of simulaties. Ook het visueel weergeven van de leervoortgang, bijvoorbeeld in de vorm van een voortgangsbalk of een dashboard, is een beproefde gamificatie-methode. En denk ook eens aan een scorelijst, om een beetje gezonde competitie tussen leerlingen onderling te stimuleren.

Makkelijk zat, zou je denken, maar gamificatie gaat verder dan het simpelweg toepassen van allerlei spelprincipes. Het is een diepgaande strategie die zich richt op het verbeteren van de leerervaring door middel van interactie, betrokkenheid en motivatie. Leren wordt op deze manier een actieve in plaats van een passieve ervaring.

Een ander belangrijk voordeel is dat de spelgestuurde leerstrategie helpt bij het verbeteren van de retentie van informatie. Studies hebben uitgewezen dat gamificatie leidt tot hogere scores op kennistests en bijdraagt aan een verhoogde retentiegraad.

Het helpt ook bij het opbouwen van gewoontes en het stimuleren van gedragsverandering. De herhalende aard van spellen, gecombineerd met beloningssystemen, kan helpen om positieve leergewoontes te ontwikkelen. Een bekende app die dit principe uitstekend toepast is de taalapp Duolingo. Gebruikers van de app verdienen badges en andere beloningen door het afronden van bepaalde activiteiten of lessen, via scoreboards kun je concurreren met je vrienden, je wordt beloond als je een bepaalde tijd hebt doorgebracht op de app, of als je een aantal dagen achter elkaar netjes je lessen hebt gemaakt. Op social media zijn verschillende filmpjes te vinden van mensen die op de gekste plekken hun dagelijkse taalles nog even snel doen (bijvoorbeeld tijdens concerten of hun eigen huwelijk), om zo de voor hun zo waardevolle learning-streak niet te verliezen.

Let echter wel op: gamificatie is geen wondermiddel. Het moet zorgvuldig worden ontworpen en getest om daadwerkelijk waarde toe te voegen aan het onderwijs en niet alleen te dienen als een oppervlakkige, vermakelijke afleiding. Wanneer goed uitgevoerd, biedt het echter een krachtige methode om betrokkenheid en leerresultaten te optimaliseren.

Over de auteur

Dagmar Lodders

Dagmar houdt zich als Contentbeheerder bij Berghauser Pont Mediagroep bezig met de (door)ontwikkeling van online leeractiviteiten.