Tijdens de coronacrisis is nog eens extra duidelijk geworden dat e-learning geen tijdelijke trend is, maar hard op weg is om een integraal onderdeel te worden van het moderne onderwijs. Hoogste tijd dus om je eens wat meer te verdiepen in online leren. In deze reeks zullen we elke maand een ander begrip uit de wereld van het online leren kiezen om te bespreken, om je zo beetje bij beetje wegwijs te maken.

We trappen deze reeks af met de basis: het begrip e-learning zelf. Een snelle google search brengt ons de volgende definitie:

“learning conducted via electronic media, typically on the internet”

Google

E-learning is dus een parapluterm, waar alle vormen van digitaal leren (meestal via het internet) onder vallen. Denk bijvoorbeeld aan online cursussen, microlearnings (ons volgende onderwerp!), webinars en mobiel leren.

Maar waarom zou je het klaslokaal inruilen voor je laptop? Een van de belangrijkste voordelen van e-learning is flexibiliteit. Afhankelijk van de vorm van e-learning die je kiest, kun je leren wanneer je maar wilt, waar je maar wilt, en hoe je maar wilt, zolang je maar toegang hebt tot een computer met internet. Je bent niet meer gebonden aan een vast schema, je hebt geen reistijd meer en je kunt de lesstof in je eigen tempo doorlopen.

Naast dat je zelf het tempo bepaalt, ben je ook flexibel in wat je leert, ook wel adaptief leren genoemd. In tegenstelling tot traditioneel onderwijs, biedt e-learning gepersonaliseerd leren. Je kunt je eigen leertraject kiezen en je kunt je leerervaring aanpassen aan je behoeften. Bij sommige onderwerpen wil je misschien wat langer stilstaan, of kunnen herhalen, en andere onderwerpen fiets je zo doorheen.

Er is dus veel voor te zeggen, maar dat betekent niet dat we het traditionele onderwijs definitief gedag moeten zeggen. Zo vereist e-learning een zekere mate van motivatie en discipline en kan de afwezigheid van een fysieke leeromgeving sociale interactie verminderen. Ten slotte kan e-learning beperkt zijn in termen van hands-on praktijkervaring. Sommige vaardigheden, zoals het werken met machines of het omgaan met complexe situaties, zijn moeilijker te leren via een online platform en vereisen meer praktische ervaring.

Denk dus goed na welke vorm van leren het beste bij jou past. Of combineer digitaal leren met traditioneel leren en kies voor blended learning.

Over de auteur

Dagmar Lodders

Dagmar houdt zich als Contentbeheerder bij Berghauser Pont Mediagroep bezig met de (door)ontwikkeling van online leeractiviteiten.