De belangrijkste drijfveren achter deze groeiende interesse zijn nieuwe klimaatwetenschappelijke bevindingen en de financiële prestaties van duurzame beleggingen. Opvallend is dat beleggers die denken dat hun duurzame beleggingen in 2022 minder hebben gepresteerd dan hun traditionele beleggingen, nog steeds een groeiende interesse in duurzaam beleggen rapporteren, wat suggereert dat ze een langetermijnvisie hanteren.

Hoewel de interesse groot is, heeft slechts 14 procent van de beleggers wereldwijd meer dan de helft van hun portefeuille in duurzame opties belegd. 8 procent geeft aan helemaal geen duurzame beleggingen te hebben. De verwachting is echter dat 54 procent van de beleggers het komende jaar hun portefeuilleallocatie aan duurzame beleggingen zal verhogen.

Beleggers zien duurzaamheid en financieel rendement niet als een tegenstelling. Bijna 80 procent is van mening dat het mogelijk is om financiële winsten in balans te brengen met aandacht voor duurzaamheid. Ze geloven dat sterke ESG-praktijken kunnen leiden tot hogere rendementen en betere langetermijninvesteringen. Naast concurrerende rendementen willen beleggers ook dat hun beleggingen schade minimaliseren en een positieve impact hebben.

De belangrijkste ESG-thema’s die beleggers interessant vinden, zijn wateroplossingen (74%), gezondheidszorg (74%) en circulaire economie (73%). Opvallend is dat klimaatactie, hoewel het als belangrijk thema wordt gezien, minder populair is als specifiek beleggingsdoel.

De grootste belemmeringen voor duurzaam beleggen zijn een gebrek aan transparantie en vertrouwen in gerapporteerde ESG-gegevens en zorgen over greenwashing. Meer dan 60 procent van de beleggers maakt zich zorgen over greenwashing en het gebrek aan transparantie. Dit is een verschuiving ten opzichte van 2021, toen zorgen over de prestaties van duurzame beleggingen de grootste hindernis vormden.

Beleggers geven aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning en begeleiding bij duurzaam beleggen. 52 procent geeft aan beperkte kennis te hebben over hoe te beginnen met duurzaam beleggen en 43 procent mist het nodige financiële advies. Financiële adviseurs die duurzame beleggingsmogelijkheden aanbieden, kunnen hierop inspelen, aangezien 58 procent van de beleggers aangeeft eerder voor een adviseur te kiezen op basis van hun aanbod op het gebied van duurzaam beleggen.

Het rapport concludeert dat er aanzienlijke groeikansen zijn voor vermogensbeheerders die duurzame beleggingsopties aanbieden. Transparantie, betrouwbare data en educatie zijn essentieel om het vertrouwen van beleggers te winnen en de groei van duurzame beleggingen te bevorderen.

Klik hier voor het hele rapport

Gerelateerd nieuws

Hoe kunnen we de oceaan inclusief vertegenwoordigen?

Er bestaat momenteel veel discussie over de rechten van de natuur en de vraag wie ecosystemen mag vertegenwoordigen in politiek en wetgeving. Dat geldt ook voor de oceaan. Initiatiefnemers van het project “Whose Ocean?” pleiten voor een inclusieve vertegenwoordiging van de oceaan en gaan tijdens het gelijknamige evenement op 30 januari in Den Haag op zoek naar een methode hiervoor. Dat doen ze door de teksten uit het oceaanverdrag van de VN te herschrijven vanuit niet-menselijk perspectief. Met het resultaat willen ze de deelnemers van de VN Oceaanconferentie in juni 2025 in Nice laten zien dat het ook anders kan.

Zorg & Sociaal

Een nieuwe centrale organisatie voor de aanpak van discriminatie

Het kabinet werkt aan de komst van één centrale organisatie waar mensen discriminatie kunnen melden en terecht kunnen voor ondersteuning. Hierdoor kan discriminatie beter worden aangepakt. Dat schrijft minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een hoofdlijnennotitie over het nieuwe stelsel voor de aanpak van discriminatie. Hiermee geeft zij uitvoering aan het regeerprogramma dat een daadkrachtige aanpak van discriminatie voorstaat.

Bedrijven op scherp: helft vreest impact van klimaat-, cyber- en geopolitieke risico

Een nieuw onderzoek van Rabobank toont aan dat Nederlandse bedrijven zich steeds meer bewust zijn van de groeiende risico’s die hun bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. De helft van de ondervraagde bedrijven verwacht aanzienlijke impact te ondervinden van klimaat-, cyber-, geopolitieke en sociale risico’s. Om deze risico’s te beheersen, heeft 82 procent van de bedrijven al een of meer voorzorgsmaatregelen genomen.

Utrecht deelt eerste lessen voor het ontwikkelen van klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken

Klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken: welke gemeente wil dat nu niet? Maar het blijkt vaak lastig om zulke wijken ook echt te realiseren. De provincie Utrecht heeft daarom samen met zeven gemeenten in een pilot onderzocht wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen. De eerste lessen uit deze pilot heeft de provincie gebundeld in een lessenbundel, ook om andere gemeenten te helpen.

Omgeving