De belangrijkste drijfveren achter deze groeiende interesse zijn nieuwe klimaatwetenschappelijke bevindingen en de financiële prestaties van duurzame beleggingen. Opvallend is dat beleggers die denken dat hun duurzame beleggingen in 2022 minder hebben gepresteerd dan hun traditionele beleggingen, nog steeds een groeiende interesse in duurzaam beleggen rapporteren, wat suggereert dat ze een langetermijnvisie hanteren.

Hoewel de interesse groot is, heeft slechts 14 procent van de beleggers wereldwijd meer dan de helft van hun portefeuille in duurzame opties belegd. 8 procent geeft aan helemaal geen duurzame beleggingen te hebben. De verwachting is echter dat 54 procent van de beleggers het komende jaar hun portefeuilleallocatie aan duurzame beleggingen zal verhogen.

Beleggers zien duurzaamheid en financieel rendement niet als een tegenstelling. Bijna 80 procent is van mening dat het mogelijk is om financiële winsten in balans te brengen met aandacht voor duurzaamheid. Ze geloven dat sterke ESG-praktijken kunnen leiden tot hogere rendementen en betere langetermijninvesteringen. Naast concurrerende rendementen willen beleggers ook dat hun beleggingen schade minimaliseren en een positieve impact hebben.

De belangrijkste ESG-thema’s die beleggers interessant vinden, zijn wateroplossingen (74%), gezondheidszorg (74%) en circulaire economie (73%). Opvallend is dat klimaatactie, hoewel het als belangrijk thema wordt gezien, minder populair is als specifiek beleggingsdoel.

De grootste belemmeringen voor duurzaam beleggen zijn een gebrek aan transparantie en vertrouwen in gerapporteerde ESG-gegevens en zorgen over greenwashing. Meer dan 60 procent van de beleggers maakt zich zorgen over greenwashing en het gebrek aan transparantie. Dit is een verschuiving ten opzichte van 2021, toen zorgen over de prestaties van duurzame beleggingen de grootste hindernis vormden.

Beleggers geven aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning en begeleiding bij duurzaam beleggen. 52 procent geeft aan beperkte kennis te hebben over hoe te beginnen met duurzaam beleggen en 43 procent mist het nodige financiële advies. Financiële adviseurs die duurzame beleggingsmogelijkheden aanbieden, kunnen hierop inspelen, aangezien 58 procent van de beleggers aangeeft eerder voor een adviseur te kiezen op basis van hun aanbod op het gebied van duurzaam beleggen.

Het rapport concludeert dat er aanzienlijke groeikansen zijn voor vermogensbeheerders die duurzame beleggingsopties aanbieden. Transparantie, betrouwbare data en educatie zijn essentieel om het vertrouwen van beleggers te winnen en de groei van duurzame beleggingen te bevorderen.

Klik hier voor het hele rapport

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.