De belangrijkste drijfveren achter deze groeiende interesse zijn nieuwe klimaatwetenschappelijke bevindingen en de financiële prestaties van duurzame beleggingen. Opvallend is dat beleggers die denken dat hun duurzame beleggingen in 2022 minder hebben gepresteerd dan hun traditionele beleggingen, nog steeds een groeiende interesse in duurzaam beleggen rapporteren, wat suggereert dat ze een langetermijnvisie hanteren.

Hoewel de interesse groot is, heeft slechts 14 procent van de beleggers wereldwijd meer dan de helft van hun portefeuille in duurzame opties belegd. 8 procent geeft aan helemaal geen duurzame beleggingen te hebben. De verwachting is echter dat 54 procent van de beleggers het komende jaar hun portefeuilleallocatie aan duurzame beleggingen zal verhogen.

Beleggers zien duurzaamheid en financieel rendement niet als een tegenstelling. Bijna 80 procent is van mening dat het mogelijk is om financiële winsten in balans te brengen met aandacht voor duurzaamheid. Ze geloven dat sterke ESG-praktijken kunnen leiden tot hogere rendementen en betere langetermijninvesteringen. Naast concurrerende rendementen willen beleggers ook dat hun beleggingen schade minimaliseren en een positieve impact hebben.

De belangrijkste ESG-thema’s die beleggers interessant vinden, zijn wateroplossingen (74%), gezondheidszorg (74%) en circulaire economie (73%). Opvallend is dat klimaatactie, hoewel het als belangrijk thema wordt gezien, minder populair is als specifiek beleggingsdoel.

De grootste belemmeringen voor duurzaam beleggen zijn een gebrek aan transparantie en vertrouwen in gerapporteerde ESG-gegevens en zorgen over greenwashing. Meer dan 60 procent van de beleggers maakt zich zorgen over greenwashing en het gebrek aan transparantie. Dit is een verschuiving ten opzichte van 2021, toen zorgen over de prestaties van duurzame beleggingen de grootste hindernis vormden.

Beleggers geven aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning en begeleiding bij duurzaam beleggen. 52 procent geeft aan beperkte kennis te hebben over hoe te beginnen met duurzaam beleggen en 43 procent mist het nodige financiële advies. Financiële adviseurs die duurzame beleggingsmogelijkheden aanbieden, kunnen hierop inspelen, aangezien 58 procent van de beleggers aangeeft eerder voor een adviseur te kiezen op basis van hun aanbod op het gebied van duurzaam beleggen.

Het rapport concludeert dat er aanzienlijke groeikansen zijn voor vermogensbeheerders die duurzame beleggingsopties aanbieden. Transparantie, betrouwbare data en educatie zijn essentieel om het vertrouwen van beleggers te winnen en de groei van duurzame beleggingen te bevorderen.

Klik hier voor het hele rapport

Gerelateerd nieuws

Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen

Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.

Data & Privacy

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

Hoe gaan bouwwerkzaamheden en flora en fauna samen?

Verduurzamingstrajecten, herstructureringsprojecten en zelfs groot onderhoud: steeds vaker lopen dit soort werkzaamheden vertraging op door onderzoek vanwege de Flora- en Faunawet. Hoe kun je toch bouwen, verduurzamen en onderhoud plegen zonder schade toe te brengen aan de natuur? Woningcorporatie Woonopmaat zocht samen met de gemeente Heemskerk naar een oplossing.

Omgeving

Overheid en bedrijfsleven versterken samenwerking tegen criminele inmenging

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven versterken hun samenwerking in de strijd tegen criminaliteit, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten over het intensiveren van de samenwerking.