Minister Hermans “Onze industrie is belangrijk voor Nederland, die wil ik niet naar het buitenland zien vertrekken. De industrie maakt onze dagelijkse producten, zorgt voor werkgelegenheid en maakt ons minder afhankelijk van andere landen. De productie moet wel schoner en ik wil dat de verduurzaming van deze bedrijven hier gebeurt. Bedrijven geven zelf ook aan dat verduurzaming nodig is voor hun toekomst. Dit hoor ik vaak terug in gesprekken. Door bedrijven buiten de grootste uitstoters te betrekken bij onze maatwerkaanpak, laten we zien dat Nederland serieus inzet op groene groei.”

Maatwerk voor CO2-reductie en stikstofreductie binnen de industrie

Er zijn vandaag twee intentieverklaringen getekend met Alco Energy Rotterdam en Coöperatie Koninklijke Cosun waarin ambities voor CO2-reductie en verbetering van de leefomgeving worden afgesproken. De afspraken zijn gemaakt met bedrijven die, hoewel ze niet tot de grootste uitstoters behoren, toch een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van Nederland. De verwachte CO2-reductie is 0,5 megaton.

Deze bedrijven willen hun CO2-uitstoot tussen 2020 en 2030 met 70% verminderen en zetten ook in op duurzame innovaties voor hun klanten. Beide bedrijven treffen ook maatregelen om hun stikstofuitstoot te verminderen: tenminste 25% reductie bij Cosun en tenminste 10% reductie bij Alco Energy. Er wordt gezamenlijk onderzocht wat de knelpunten zijn voor verduurzaming van de bedrijven en op welke manier de overheid een rol kan spelen om deze weg te nemen.

Naast de CO2-reductieplannen heeft het kabinet twee subsidies voor het verminderen van stikstof toegekend aan de bedrijven ROCKWOOL en Yara Sluiskil. Ook wordt een subsidieregeling geopend voor installaties om ammoniak uit de lucht te filteren. Deze subsidies zijn onderdeel van de aanpak om de stikstofuitstoot door piekbelasters in de industrie te verminderen. Bedrijven werken aan innovatieve oplossingen om hun stikstofuitstoot terug te dringen en zo bij te dragen aan de verbetering van de natuur. Het kabinet trekt voor de aanpak piekbelasting nu 78 miljoen euro uit. Met deze steun kunnen bedrijven de noodzakelijke stappen zetten om te verduurzamen en hun impact op het milieu te verminderen.

Aanpak nieuwe industrie

Het kabinet wil niet alleen vervuilende industrie verduurzamen, maar ook nieuwe en groene industrie opbouwen. Dit is belangrijk voor onze groene groei: het biedt kansen voor innovatie en een concurrerende, groene economie van de toekomst. Het gaat dan om zowel bestaande bedrijven die zich richten op groene producten als nieuwe bedrijven die bezig zijn met baanbrekende innovaties. “Ik zie daar prachtige voorbeelden van. Maar voor dit soort bedrijven zijn nog veel uitdagingen, denk bijvoorbeeld aan financiering en toetreding tot de markt. Daarom werk ik aan een aanpak voor de opbouw van nieuwe industrie”, aldus minister Hermans.

Het kabinet blijft ook investeren in innovatie om de industrie toekomstbestendig te maken. Een concreet voorbeeld is de Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaatneutrale Economie (IMKE), met een totaal subsidiebudget van 148 miljoen euro.

Bedrijven kunnen bij RVO terecht om de subsidies (IMKE en Piekbelasting Industrie) aan te vragen.  

Bijlage

Download hier de kamerbrief.

Gerelateerd nieuws

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

CO2-uitstoot van huishoudens zwaarder belast dan die van bedrijven

In 2023 bedraagt de gemiddelde belasting op CO2-uitstoot in Nederland 88 euro per uitgestoten ton CO2. Er zijn grote verschillen in CO2-belasting tussen gebruikers van fossiele brandstoffen. In 2023 betalen huishoudens een 2,5 keer hogere belasting per uitgestoten ton CO2 dan bedrijven. Een aantal energie-intensieve bedrijven wordt nauwelijks belast voor hun CO2-uitstoot. Dit meldt het CBS in het onderzoek ‘Effective Carbon Rates by Manufacturing Industries and Household Consumers in the Netherlands’.

Klimaat

Vóór 1 januari 2025 moet minister beslissen over gaswinning in het Waddengebied

De minister van Klimaat en Groene Groei moet vóór 1 januari 2025 beslissen op de aanvragen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om gas te mogen winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van vandaag (10 oktober 2024). De NAM heeft in 2019 en 2020 in totaal tien aanvragen gedaan om dit project uit te voeren, maar tot nu toe is nog geen beslissing genomen op deze aanvragen.

Klimaat

Duurzame investeringen wereldwijd populair, maar er zijn zorgen over greenwashing

Volgens een nieuw rapport van het Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing is er een groeiende interesse in duurzame investeringen onder individuele beleggers wereldwijd. Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagde beleggers geeft aan geïnteresseerd te zijn in duurzaam beleggen, waarbij 57 procent aangeeft dat hun interesse de afgelopen twee jaar is toegenomen. De interesse in duurzame beleggingen is consistent in Europa (85%) en de VS (84%), terwijl Japan achterblijft met 56 procent, mogelijk vanwege een minder ontwikkelde markt.