Concrete voorbeelden die inclusiviteit vooruit helpen

Genderneutraal taalgebruik 

Genderneutraal taalgebruik kan zowel toegepast worden in de (template) arbeidsovereenkomst en een handboek, als in de interne communicatie. Vervang bijvoorbeeld 'echtgenoot'/'echtgenote' door 'partner' en verwijzingen naar 'hij'/'zij' naar 'werknemer'. 

Vrij inzetbare feestdagen (diversiteitsdag)

Geef je werknemers de flexibiliteit om feestdagen vrij in te zetten op het gewenste moment. De werknemer kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om met Chanoeka een feestdag op te nemen en met Kerst te werken. Ook kan er worden gekozen voor een 'extra' diversiteitsdag die werknemers kunnen inzetten op een voor hen belangrijke dag, bijvoorbeeld op Ketikoti, tijdens het Suikerfeest of de Pride.

Invoeren van vitaliteitsdagen

Vervang seniorendagen door vitaliteitsdagen, zodat alle werknemers ongeacht hun leeftijd deze dag kunnen inzetten voor een doel dat hen helpt vitaal te blijven.

Gebruik van objectieve beoordelingsmethodieken

Leg per functie beoordelingscriteria vast en bied richtlijnen voor gespreksvoering. Deze ondersteuning maakt het zowel voor leidinggevenden als voor werknemers transparanter wat de criteria voor beoordeling zijn en voorkomt (onbewuste) vooroordelen.

Aanstellen vertrouwenspersoon 

Stel een vertrouwenspersoon aan waar alle werknemers terechtkunnen en die zich bewust is van en actief let op de signalen die aangeven wanneer sommige werknemers een onprettige werksfeer ervaren.

Inclusief belonen 

Uiterlijk 7 juni 2026 moet de Europese Richtlijn Loontransparantie in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. Het doel van de richtlijn is om gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijk(waardige) arbeid te bevorderen. De belangrijkste gevolgen voor werkgevers zijn:

  • Rapportageverplichtingen: werkgevers met 100 of meer werknemers moeten jaarlijks rapporteren over beloningsverschillen tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers.

  • Transparantierechten: werkgevers moeten sollicitanten en werknemers informeren over het aanvangsniveau of de aanvangsschaal van de beloning en mogen geen vragen stellen over de huidige of voorgaande beloning van sollicitanten. Bovendien hebben werknemers tijdens het dienstverband recht op informatie over het gemiddelde beloningsniveau van werknemers die gelijke of gelijkwaardige arbeid verrichten en moeten werkgevers hun werknemers informeren over de objectieve en genderneutrale criteria die worden gebruikt om de beloning te bepalen.

  • Bij niet-naleving van bepaalde beloningstransparantieverplichtingen wordt de bewijslast omgekeerd en moet de werkgever kunnen aantonen dat er geen sprake is van (in)directe discriminatie.

Werkgevers kunnen nu vast onderzoeken hoe deze onderwerpen binnen de onderneming zijn geregeld en een stappenplan opstellen met actiepunten om een eventueel gat te dichten.

Rol voor de ondernemingsraad (OR)

De OR kan ook invloed uitoefenen door de dialoog te openen over diversiteit en inclusie. De OR heeft op grond van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) de taak om discriminatie binnen de onderneming te voorkomen en gelijke behandeling van mannen en vrouwen en de integratie van gehandicapten en minderheden te bevorderen. De OR kan informatie opvragen over deze onderwerpen en vervolgens in de overlegvergadering bespreken. Verder kan de OR op grond van zijn initiatiefrecht voorstellen doen aan het bestuur om aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie in de onderneming. Tot slot kan de OR bij zijn instemmingsrecht bij vaststelling, wijziging of intrekking van een functiewaarderings- of beloningssysteem aandacht schenken aan deze elementen.

Met een paar tweaks in de arbeidsvoorwaarden van de werknemers kan een werkgever al meer doen om te zorgen dat iedereen zich op zijn plek voelt op de werkvloer. Het Arbeidsrecht team van Houthoff helpt u graag bij aanpassingen die bijdragen aan diversiteit en inclusie in de arbeidsvoorwaarden(regelingen).

Over de auteurs

  • Jet Stolk

    Jet Stolk is specialist arbeidsrecht bij Houthoff: "Naast individuele werknemers (met name bestuurders) adviseert Jet Nederlandse en internationale ondernemingen met betrekking tot alle aspecten van het arbeidsrecht. Jet heeft veel ervaring met zowel het individueel als collectief ontslagrecht, medezeggenschap en reorganisaties in alle vormen. Haar adviezen met betrekking tot deze onderwerpen vinden ook plaats als onderdeel van of na een M&A en/of (her)financieringstraject, waarbij overgang van onderneming (TUPE) ook een rol kan spelen. Jet heeft bijzondere expertise op het gebied van de Wet Normering Topinkomens (WNT) en de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo). Zij procedeert maar staat ook cliënten bij tijdens mediations. Jet is lid van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en bestuurslid van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Amsterdam (VAAA). Ook is zij bestuurslid van de Stichting Florijn, die onder andere lezingen verzorgt op het gebied van (beperkingen rondom) beloningen. Daarnaast maakt zij onderdeel uit van een groep arbeidsrecht advocaten die de podcast 9 tot 5 maakt. Ten slotte geeft zij regelmatig cursussen en publiceert zij over de positie van bestuurders, het corporate arbeidsrecht, reorganisaties en de Wet Normering Topinkomens. Legal 500 heeft Jet uitgeroepen tot Next Generation Partner op het gebied van Employment."

  • Yillis Smit

    Yillis Smit is advocaat bij Houthoff en gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Yillis: "adviseert, onderhandelt en procedeert voor een breed scala aan nationale en multinationale ondernemingen over diverse arbeidsrechtelijke onderwerpen. Yillis richt zich hoofzakelijk op arbeidsrechtelijke geschillenbeslechting en complexe arbeidsrechtelijke vraagstukken, onder meer ten aanzien van medezeggenschapstrajecten, collectief en individueel ontslagrecht, ontslag van statutair bestuurders, beperkende bedingen, arbeidsvoorwaarden en ontslag op staande voet. Yillis publiceert regelmatig in wetenschappelijke vakbladen en is tevens eindredacteur en redactiesecretaris bij het vakblad ArbeidsRecht. Verder is zij lid van de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA) en de Vereniging Jonge Arbeidsrecht Advocaten (VJAA)."

Gerelateerd nieuws

Onvoldoende aandacht voor gendergelijkheid in due diligence

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), op 25 juli 2024 door de EU gepubliceerd, verplicht de grootste bedrijven hun negatieve impact op mensenrechten en het milieu te beperken. Nederland moet deze richtlijn nu omzetten naar nationale wetgeving. WO=MEN Dutch Gender Platform, een netwerk voor gendergelijkheid en vrouwenrechten, grijpt de implementatie van de CSDDD aan om te pleiten voor Gender Responsive Due Diligence.

"Onderzoek naar welzijn helpt om te begrijpen wat jongeren gelukkig maakt"

Mentale gezondheid van jongeren ligt, zeker sinds de pandemie, onder een vergrootglas. Promovenda Kayla Green (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) kijkt liever naar het welzijn van jongeren. Samen met jongeren ontwikkelde ze een aanpak om welzijn beter te kunnen meten. Jongeren ervaren onder meer veel schoolgerelateerde stress en ook blijkt dat financiële stress een voorspeller is van verminderd welzijn.

Zorg & Sociaal

Gelijke carrières: meer dan alleen loon

Bij een van mijn vorige werkgevers was het expliciet verboden om je collega’s te vertellen hoe veel je verdient. Ergens vond ik dat wel prettig, want stel je voor dat je erachter komt je de slechtst betaalde medewerker bent. Dat zal toch niet bijdragen aan je werkplezier. Als alle salarissen geheim zijn, kan iedereen de illusie koesteren dat ze minstens net zo veel verdienen als collega’s met dezelfde functie en ervaring. Iedereen tevreden.

Zorg & Sociaal

Rapport aan VN-comité: ‘Rechten van mensen met een beperking worden niet volledig beschermd’

Hoe staat het met de uitvoering van het VN-verdrag handicap? Vandaag moet Nederland hier verantwoording over afleggen bij het VN-comité handicap in Genève. Als toezichthouder op de uitvoering van het verdrag leverde het College een rapport aan bij het comité. Ook is het College vandaag aanwezig bij de dialoog van Nederland met het comité.

Zorg & Sociaal