De productie van kleding vindt plaats in internationale ketens, waarbij de vezels in land A worden geproduceerd, de vezels in land B worden verwerkt en gemengd, ze in land C worden gesponnen, waarna de garens in land D worden gebruikt voor textielproductie. In deze mondiale productieketens speelt Europa een kleine rol, door lagere productiekosten en lonen en minder strenge wetgeving elders. Bovendien bestaat tweederde van het textiel uit kunststof polyester vezels. Deze op fossiele brandstoffen gebaseerde vezels worden wereldwijd door enkele grote bedrijven gecontroleerd.

Het voortouw nemen in de transitie

Europa kan alleen marktpositie terugwinnen bij de productie van natuurlijke, duurzaam geproduceerde vezels, legt Abdulbawab uit. Daarbij doelt ze op de teelt van vezelrijke gewassen als vlas, hennep, brandnetel, wol en kunstmatige cellulosevezels. Ook zitten er in Nederland veel bedrijven die afgedankt katoen recyclen om daar opnieuw textielvezels van te maken. En ze ziet een nichemarkt voor biobased polyester, gemaakt van planten.

‘Omdat het een mondiale sector is, kunnen we de natuurlijke vezels laten spinnen en verven buiten Europa. Maar we controleren zo wel een deel van de vezels en hulpbronnen voor de kledingproductie en brengen deze zo terug op de EU-markt. Europa kan het voortouw nemen in de transitie naar de biobased textielindustrie.’

Op dit moment is de kledij van biobased vezels duurder dan het goedkope polyester textiel uit Azië. Omdat het vaak goedkoop textiel van matige kwaliteit is, gebruikt de gemiddelde Europeaan jaarlijks 26 kilo textiel, waarvan hij 16 kilo weggooit. Hiervan wordt 70% gestort of verbrand, wordt 20% geëxporteerd naar lagelonenlanden en wordt 10% gerecycled. ‘Chemische recycling van gemengd textielafval is nu niet rendabel, omdat het meeste textiel bestaat uit combinaties van verschillende vezels, waardoor het scheiden van de vezels te complex en te duur is.’

Toch zijn er bedrijven in Europa die fossiel-vrij textiel produceren of die polyester textiel hergebruiken. Abdulbawab noemt als voorbeeld het bedrijf Saxcell uit Enschede. Saxcell recyclet katoenen textielafval met een chemisch procedé en zet dat om in lyocell, een biobased cellulosevezel.

De Europese Unie kan de biobased textielsector en soortgelijke producenten ondersteunen met wetgeving en subsidies, zegt de onderzoeker. Ze ziet veel mogelijkheden. ‘Europese lidstaten kunnen subsidie geven voor de productie van vezels uit hennep, ze kunnen gebruik van PEF of hergebruik van PET in stoel- en bankbekleding aanmoedigen en ze kunnen belasting heffen op fossiele vezels, zodat de toevloed van polyester kleding afneemt.’

Gerelateerd nieuws

Kabinet: stevige impuls voor agrarisch natuurbeheer

Om boeren weer toekomstperspectief te bieden, werkt het kabinet aan diverse landelijke regelingen en gebiedsspecifieke oplossingen die ook bijdragen aan natuur-, water- en klimaatopgaven. Agrarisch natuurbeheer krijgt een stevige impuls: zo breidt het kabinet het aantal hectare agrarisch natuurbeheer uit tot circa 280.000, bekijken we of de beheercontracten verlengd kunnen worden naar maximaal 20 jaar en wil het kabinet de vergoedingen periodiek indexeren. In specifieke gebieden, zoals veenweidegebieden en beekdalen, blijven we gebiedsgericht doorwerken middels de aanpak ‘Ruimte voor Landbouw en Natuur’. Minister Femke Marije Wiersma (LVVN) schetst in 3 Kamerbrieven haar beleid voor stikstofreductie, agrarisch natuurbeheer en de gebiedsspecifieke aanpak.

Klimaat

ESG: De CSDDD voor financiële ondernemingen

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive ("CSDDD") bevat verplichtingen voor grote ondernemingen om due diligence uit te voeren binnen de onderneming, dochtermaatschappijen en bij leveranciers (upstream) en afnemers (downstream). Het doel van de CSDDD is om negatieve effecten op mensenrechten en negatieve milieueffecten tegen te gaan. De CSDDD is op 25 juli 2024 in werking getreden, waarbij lidstaten twee jaar de tijd hebben om de regel te implementeren in nationale wet- en regelgeving. Ook bepaalde grote financiële ondernemingen vallen onder het toepassingsbereik van de CSDDD. In deze Legal Update gaan wij in op de gevolgen van de inwerkingtreding van de CSDDD op deze financiële ondernemingen.

Klimaat

Geen reductiebevel voor Shell in hoger beroep: wat betekent dit?

Op 12 november 2024 heeft het Gerechtshof Den Haag het vonnis vernietigd dat Shell verplichtte om de uitstoot van CO2-emissies door de Shell-groep tegen 2030 met 45% te reduceren (ECLI:NL:GHDHA:2024:2099). In dit artikel vatten wij het oordeel samen en gaan we in op wat dit oordeel kan betekenen voor de toekomst en voor andere bedrijven.

Groen aanbesteden: een aanzwellende trend

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds meer welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat