Tijdens de Woontop op 11 december zijn afspraken gemaakt om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. NEPROM werkt samen met overheden en partners om het woningtekort doelgericht aan te pakken.
Tijdens de Woontop op 11 december, onder leiding van het ministerie van VRO, zijn afspraken gemaakt over het versnellen van de woningbouw naar 100.000 woningen per jaar. NEPROM neemt samen met overheden en samenwerkingspartners verantwoordelijkheid om het woningtekort terug te dringen, zodat iedereen kan leven in een prettige, gezonde en duurzame omgeving.
“De tijd van achterover leunen en wachten tot problemen zich vanzelf oplossen is echt voorbij," zegt NEPROM-voorzitter Ronald Huikeshoven. “Alle partijen hebben moeilijke stappen gezet om elkaar tegemoet te komen en te kijken hoe het wel kan. Het is knap dat het ministerie van VRO erin geslaagd is om met de nodige realiteitszin alle partijen bij elkaar te brengen.“
Doorbraaklocaties en uniforme bouwregels bieden perspectief
NEPROM is positief dat er nu doorbraken komen op bouwlocaties waar al jarenlang geen overeenstemming werd bereikt tussen marktpartijen en overheden. In het komende kwartaal ontwikkelen we een gezamenlijke werkwijze om snel te kunnen starten met de woningbouw op twintig locaties in Nederland. Dat is volgens ons noodzakelijk om op jaarbasis 100.000 woningen te realiseren. Landelijke uniformering van regels, het schrappen van overbodige en tegenstrijdige regels via het programma STOER en het verkorten van bezwaar- en beroepsprocedures dragen daar ook aan bij.
Monitoring en innovatie zorgen voor versnelling
De afspraken over het gezamenlijk sturen op voortgang via een publiek private monitor (PPM) helpen om knelpunten sneller te adresseren en op te lossen of – als dat niet lukt – andere maatregelen te nemen om de afgesproken woningaantallen te behalen. Ook innovaties, zoals parallel plannen en datagedreven gebiedsontwikkeling, sluiten aan bij de ambitie om sneller, goedkoper en duurzamer te bouwen.
Financiële dekking blijft uitdagend
Het blijft volgens ontwikkelaars hoe dan ook een grote uitdaging om tweederde van de afgesproken woningaantallen in het betaalbare segment te realiseren naast alles wat er verder nodig is om toekomstbestendige wijken en buurten te realiseren. Er zijn immers nog de nodige onzekerheden over de beschikbare financiële dekking en zorgen over het investeringsklimaat. Huikeshoven: “We hopen dat de gemaakte afspraken en uitgesproken intenties in de praktijk voldoende aanknopingspunten bieden voor onze leden om bedrijfseconomisch verantwoord te kunnen investeren in de woningbouw."
Vooruitgang vraagt samenwerking én daadkracht
De Woontop heeft opnieuw laten zien dat de aanpak van de woningbouwopgave vraagt om intensieve samenwerking en daadkracht. Partijen zoals IPO, VNG, Unie van Waterschappen, Aedes, IVBN, Bouwend Nederland, NVM, Vereniging Eigen Huis, WoningBouwersNL, Woonbond, Vastgoed Belang, VNO-NCW/MKB Nederland, Techniek Nederland en NEPROM werken hierin samen met het Rijk.
“Het is goed om te zien hoe de minister met deze Woontop de urgentie van de opgave kracht bijzet," zegt Huikeshoven. “De komende maanden gaan wij met volle energie, samen met alle betrokken partijen, de afspraken verder uitwerken om deze zo snel mogelijk uit te voeren. Daarbij staan de woningzoekenden en hun behoefte aan een fijn thuis centraal."
Gerelateerd nieuws
De omgevingswet: één jaar na dato
Omgeving
Het voorkeursrecht onder de Omgevingswet: wat zijn de belangrijke aandachtspunten voor gemeenten
Omgeving
Woontop: concrete afspraken voor 100.000 nieuwe woningen per jaar
Omgeving
Onteigening nieuwe stijl: zelfrealisatie
Omgeving