Duurzaam digitaal

Stel je een wereld voor waarin technologie niet alleen slimmer, maar ook groener wordt. Dat is precies waar de podcast ‘Duurzaam Digitaal(link naar andere website)‘ over gaat. Hoe kan IT bijdragen aan een betere wereld? Wat kunnen bedrijven doen om hun digitale voetafdruk te verkleinen? En welke innovaties liggen op de horizon? Verrassende door inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen die je helpen om zelf duurzamer digitaal te denken.

AI

Duik in de wereld van kunstmatige intelligentie! Snoek op Zolder(link naar andere website) is een tweewekelijkse wetenschapspodcast van het Nationaal Innovatie Centrum Artificial Intelligence en de Nederlandse AI Coalitie. In aflevering 38 komen actuele ontwikkelingen rondom de Europese AI-Act aan bod en het rapport Global Index on Responsible AI 2024 wordt besproken.

Interbestuurlijk samenwerken

Het leerprogramma Ambtenaar van nu komen urgente thema’s langs. In aflevering 4 worden de succesfactoren van interbestuurlijke samenwerkingen onderzocht, met een focus op het programma ‘Ruimte voor de Rivier’. Experts bespreken hoe gezamenlijke visievorming en nauwe samenwerking tussen overheden bijdragen aan effectieve uitvoering van complexe projecten. Beluister deze aflevering op Spotify(link naar andere website).

De Crowdstrike-storing

In de podcastserie Enter(link naar andere website) ontrafelt Het Nationaal Cyber Security Centrum in 5 korte afleveringen een specifieke cybercrisis. De nieuwste reeks gaat over de Crowdstrike-storing. Hier hoor je van NCSC’ers en cyberexperts hoe ze hebben gehandeld en wat ze van deze crisis hebben geleerd.

Oude systemen

In deze aflevering(link naar andere website) van de podcastserie van het Adviescollege ICT-toetsing staat de vernieuwing van ICT-systemen bij het UWV centraal. Sander van Amerongen spreekt met René Steenvoorden (UWV) en Arie van Deursen (TU Delft) over het balanceren tussen continuïteit en innovatie bij het vervangen van soms 40 jaar oude systemen. Verrassende inzichten over hoe ICT kan dienen als springplank voor toekomstbestendig beleid.

CIO Rijk

Art de Blaauw trad op 1 juni 2024 aan als directeur CIO Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij kreeg te maken met 3 grote cyberincidenten, wat de urgentie van digitale weerbaarheid binnen de Rijksoverheid benadrukte. Hoe ervaarde hij dit en wat komt eraan? Bekijk of beluister de vodcast van I-talk op YouTube.(link naar andere website)

Privacy in de moderne praktijk

Het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) maakte een podcastserie(link naar andere website) over 3 praktijkvoorbeelden van PET-toepassingen binnen de overheid. Bedoeld om privacy professionals, beleidmakers, dataspecialisten en ook bestuurders te inspireren om deze moderne technologieën zelf serieus te gaan onderzoeken.

Meer ontdekken?

Op digitaleoverheid.nl vind je in het Podcast ABC nog meer interessante podcasts rondom het thema digitalisering. Veel luisterplezier deze winterdagen!

Gerelateerd nieuws

Nieuwe hulpmiddelen voor dreiging van quantumcomputers

Het vernieuwde handboek voor quantumveilige cryptografie en de PQChoiceAssistant helpen overheden om hun beveiliging klaar te maken voor de toekomst. Het vervangen van cryptografische middelen is complex, duur en tijdrovend. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de voorbereidingen.

Data & Privacy

Van crisis naar kans: management en privacy volwassenheid

Privacy en gegevensbescherming zijn in een data gedreven samenleving geen bijzaak meer, maar een essentieel onderdeel van het fundament van elke organisatie. Waarom? Omdat persoonsgegevens de ruggengraat vormen van veel bedrijfsprocessen en overheidsdiensten. Ze zijn onmisbaar voor het behalen van organisatiedoelen, maar tegelijkertijd ook een grote verantwoordelijkheid. Het raakt direct de beleidsdoelen en het vertrouwen van het publiek.

Data & Privacy

Public cloud en de Rijksoverheid in de praktijk

We kunnen niet meer om het onderwerp heen: public cloud zoals aangeboden door onder andere Microsoft (Azure), Amazon (AWS) en Google (GCP) wordt door de Rijksoverheid steeds meer gebruikt. De komende jaren zullen we tijdens onze onderzoeken steeds vaker informatiesystemen tegenkomen die gebruik maken van de public cloud en gevraagd worden om hier iets van te vinden.

Data & Privacy

Onderzoek naar informatiebeveiliging is ‘wake up-call’

Een ADR-onderzoek naar de omgang met vertrouwelijke informatie bij de politie toont aan dat de beveiliging van die informatie onvoldoende op orde is. Het korps is te kwetsbaar voor kwaadwillenden die op zoek zijn naar politie-informatie. Naar aanleiding van het rapport heeft de politie direct maatregelen genomen.

Data & Privacy