Wetsvoorstel implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering

De CSRD verplicht bedrijven van grote(re) omvang te rapporteren over hun inspanningen op het gebied van ESG (environment, social, governance): duurzaamheid met het oog op milieu, mens en degelijk bestuur. Ten grondslag aan deze rapportageplicht ligt de zogeheten dubbele materialiteitsanalyse (‘DMA’): een grondig onderzoek naar welke thema’s het meest relevant (materieel) zijn voor het bedrijf in kwestie.

Het wetsvoorstel sluit volledig aan bij het voorstel van de CSRD, met daarbij de opmerking dat waar er ruimte bestond, Nederland de richtlijn zo ‘lastenluw’ mogelijk heeft overgenomen. Dit zou tot minimale lastenverzwaring voor het bedrijfsleven moeten leiden – er is zodoende aangesloten bij bestaande wetssystematiek en wettelijke controleregels (i.e. voor de controle van o.a. de DMA, dataverzameling en rapportage door externe accountants).

Daarnaast worden door het kabinet, in samenwerking met verschillende organisaties, initiatieven ontplooid om het bedrijfsleven zo goed mogelijk te ondersteunen. In het bijzonder wordt de aandacht hier gericht op het MKB dat onderdeel is van de waardeketens van grotere, rapporterende bedrijven.

Interessant detail is dat in de bijgevoegde beslisnota bij de Kamerbrief wordt gesproken over de regelmatig terugkerende discussies in de media (het Financieele Dagblad wordt bij naam genoemd) over de mogelijkheid die de CSRD biedt om niet-accountants de wettelijke controle op te laten uitvoeren. Hierover wordt gesteld dat hier verder onderzoek naar gedaan zal worden zodra de CSRD geïmplementeerd is. Wie weet dat hier in de toekomst dus extra ruimte wordt geboden voor bedrijven in hun keuze voor de controlerende partij.

Een juridische basis 

Dit is goed nieuws in het kader van de rechtszekerheid van in Nederland opererende bedrijven, dit betekent immers dat er (eindelijk) een juridische basis wordt geboden voor het opstellen van de duurzaamheidsrapportage. De discussies die op Europees niveau spelen met betrekking tot het zogenaamde omnibus vereenvoudigingspakket doet hier verder niet aan af, een volgende update in dit kader – met als doel vereenvoudiging van het regelgevingslandschap in Europa – wordt verwacht eind februari 2025. Eventuele wijzigingen met betrekking op de CSRD zijn dus überhaupt nog ver weg, laat staan dat er al enig zicht is op wat mogelijke aanpassingen met zich mee zouden brengen.

Over de auteurs

  • Sake van der Meulen

    Sake van der Meulen is senior managing consultant bij Schuttelaar & Partners: "Met mijn juridische achtergrond weet ik de complexe wet- en regelgeving te vertalen naar concrete plannen en acties om hier actief mee aan de slag te kunnen. Hoewel (Europese) regels broodnodig zijn, blijven dit middelen – geen doel. Het doel is immers een duurzamere wereld, zowel voor nu en voor komende generaties. Daarom denk ik graag mee over hoe de regelgeving ook een strategische en/of transformatieve rol in jouw bedrijf kan spelen. Zo is duurzaamheid niet alleen een uitdaging, maar bovenal een kans."

Gerelateerd nieuws

De energietransitie: hoe moeten we batterijen gebruiken?

Om klimaatverandering tegen te gaan, vervangen steeds meer hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windmolenparken fossiel gestookte energiecentrales. Deze technologische verandering is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hernieuwbare energiebronnen produceren geen stroom wanneer mensen die nodig hebben; het aanbod is afhankelijk van het weer. Om de energietransitie te versnellen, hebben we vraagrespons en energieopslagcapaciteit nodig. Mijn onderzoek richt zich op het begrijpen van de dynamiek van energieprijzen, zodat we batterijen efficiënt kunnen opladen en mensen kunnen instrueren wanneer ze stroom moeten verbruiken en wanneer niet.

Klimaat

Het Warmtebod is overhandigd: de aanjager voor de warmtetransitie

Dit voorjaar zal de nieuwe Wet Collectieve Warmte (Wcw) in de Tweede Kamer behandeld worden. De invulling van deze nieuwe Warmtewet en de financiële middelen die het ministerie beschikbaar gaat stellen voor de uitvoering, zullen veel invloed hebben op de ontwikkeling van coöperatieve en publieke warmtenetten. Om de huidige stagnatie in de warmtetransitie te doorbreken is een Warmte Alliantie gevormd van een breed scala aan partijen in de warmtetransitie, waaronder warmtegemeenschappen. Het gezamenlijk opgestelde Warmtebod dat hieruit is voortgekomen, is vandaag overhandigd aan de minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans.

Klimaat

Mensenrechtelijke aanpak onmisbaar in strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering, forse en snelle maatregelen nodig om klimaatdoelen weer binnen bereik te brengen

Klimaatverandering vormt een serieuze bedreiging voor onze mensenrechten. Nu en in de toekomst. Het is daarom van groot belang om wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul, en dat zo snel mogelijk. In het laatste deel van de jaarlijkse rapportage 2023 over klimaatverandering en mensenrechten constateert het College dat de Nederlandse overheid al belangrijke stappen heeft gezet. Maar Nederland schiet op dit moment tekort. Er is snelle en serieuze actie nodig om een duurzame toekomst voor huidige en toekomstige generaties veilig te stellen.

Klimaat

Wereldwijde klimaatrechtszaak leidt tot herbezinning: waarom het recht nu belangrijker is dan ooit

Hoe kijkt één van de hoofdrolspelers aan tegen de lopende klimaatzaak, geïnitieerd door Vanuatu? Voor PONT | Klimaat schreef dr. Margaretha Wewerinke-Singh dit opiniestuk over de geruchtmakende adviesvraag aan het Internationaal Gerechtshof en de mogelijke implicaties ervan. Zij leidt het juridische team namens de regering van de eilandengroep in de Stille Oceaan. “Het is hoog tijd dat staten hun verantwoordelijkheid voor klimaatschade gaan nemen, juist nu we op een kantelpunt in de geschiedenis staan.”

Klimaat