Om een duurzame oplossing voor de opwarming van de aarde te creëren, spelen CO2-neutrale wijken of aaneengesloten gebouwen in een stedelijke omgeving  een belangrijke rol. Voor de bouw van deze zogeheten Positive Energy Districts (PED’s)  heb je technologische innovatie nodig, én een sociale impuls: burgers moeten zich betrokken voelen bij de opzet van zo’n wijk en samenwerken met heel veel andere partijen. Denk aan gemeenten, netbeheerders, maatschappelijke organisaties, energiecollectieven en woningbouwverenigingen.

In het transdisciplinaire project EmPowerEd kijken onderzoekers vanuit allerlei instituten en vakgebieden samen naar technologische oplossingen voor PED’s, én naar de beste samenwerkingsvormen tussen partijen. ‘EmPowerEd is een socio-technisch project’, vertelt Margaret Gold van het Citizen Science Lab in Leiden. ‘Het gaat over de implementatie van technische innovatie, maar zet daarbij juist de mens, de inwoner, in het hart.’

Vijf levende labs

Het project heeft een looptijd van vijf jaar, en wordt door NWO gefinancierd met zeven miljoen euro. Vijf gemeenten fungeren als ‘levend lab’ voor het project: Groningen, Nijmegen, Eindhoven, Tilburg en Bronckhorst. ‘Maar uiteindelijk zijn de uitkomsten van het onderzoek natuurlijk ook op andere locaties toepasbaar’, zegt Gold. ‘Dit gaat over de beste manieren om samen met elkaar transities door te voeren en hoe je de samenleving daarbij betrekt als een gewaardeerde partner.’

Beste methoden voor samenwerking

Vanuit Leiden zijn het LIACS (Wessel Kraaij) en het Citizen Science Lab (Margaret Gold) betrokken bij EmPowerEd. Daarbij richten de onderzoekers zich op het betrekken van burgers bij de ontwikkeling van PED’s, en het samenstellen van een toolbox met effectieve methoden om samenwerking te bevorderen.

‘Die toolbox’, legt Margaret Gold uit, ‘moet een verzameling worden van de beste methodieken om gezamenlijk aan de slag te gaan en de ontwikkeling van PED’s verder te brengen. Denk aan methodes voor co-creatie, dialoogmethodes, workshopvormen. Die beste methoden gaan we in de komende jaren onderzoeken. Ook een belangrijk onderdeel van de toolbox, en dat is waar Wessel met het LIACS aan bijdraagt, is de rol van data en Data Science bij het onderbouwen van actie, beleid en beheer - zowel bij het monitoren van de technische oplossingen voor duurzame warmtewinning, maar ook citizen science data om de behoeften en doelstellingen van bewoners te bereiken.

Een eerste stap in het project is het in kaart brengen van bestaande public engagement- en citizen science-activiteiten op het gebied van energietransitie. Gold: ‘Daarna gaan we op zoek naar de beste methodieken om samenwerking tot stand te brengen. Daarbij willen we vooral aandacht geven aan mensen die tot nu toe minder goed bereikt worden. Bijvoorbeeld individuen die nog niet geïnteresseerd zijn in energietransitie vanwege financiële beperkingen. Of huurders, die zelf geen verantwoordelijkheid dragen voor een pand en voor transitiemaatregelen.’

EmPowerEd staat onder leiding van prof. Floor van Alkemade (TUe). Het project is het resultaat is van een samenwerking tussen Universiteit Leiden en TNO, onder de naam Better Together.

Gerelateerd nieuws

Waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn

Op het eerste gezicht lijken energiegemeenschappen en (smart) energiehubs twee verschillende concepten. Ze hebben echter gemeenschappelijke kenmerken en bewegen steeds meer naar elkaar toe als reactie op de toenemende schaarste aan energie en netcapaciteit. Beide bieden een innovatieve benadering van het omgaan met energievoorziening en -gebruik, maar ze verschillen in hun structuur en doelgroep. Beide verdienen aandacht vanuit beleid als slimme oplossing in de strijd tegen netcongestie. In dit artikel worden de verschillen en overeenkomsten tussen deze concepten uiteengezet en wordt uitgelegd waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn.

Klimaat

Laat duurzame energieprojecten bijdragen aan oplossen stikstofcrisis

De stikstofcrisis belemmert driekwart van de bedrijven die werken aan duurzame energieprojecten, zo blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Bijvoorbeeld de broodnodige uitbreiding van het elektriciteitsnet loopt vertraging op. ‘De uitstoot van stikstof tijdens de bouw is een fractie van de uitstoot die deze projecten tijdens hun levensduur vermijden,’ zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE. ‘Dus geef duurzame energie de kans om mee te helpen om Nederland van het stikstofslot te halen.’

Klimaat

Hoosbuien, hitte en droogte: veehouders moeten zich aanpassen aan weersextremen

Langdurige droogte, hitte en extreme neerslag: boeren krijgen steeds vaker te maken met weersextremen en zullen zich moeten aanpassen aan een veranderend klimaat. Wageningen University & Research ontwikkelt en deelt praktische innovaties en kennis om de veehouderij klimaatbestendig te maken.

Klimaat

Grondstoffenschaarste maakt circulaire economie noodzakelijk

Net als CEO’s wereldwijd zien ook Nederlandse CEO’s geopolitieke conflicten als een zeer grote bedreiging voor hun bedrijf, zo blijkt uit PwC's 28e CEO Survey. Een terechte zorg. Vooral als het gaat om de beschikbaarheid van (kritieke) grondstoffen is Nederland zeer kwetsbaar. Een krachtige manier om die kwetsbaarheid te beperken, is een meer circulaire economie. De overheid moet een sterke rol pakken om dit te realiseren, menen econoom Jan Willem Velthuijsen en duurzaamheidsexperts Jenny Bruin en Liza van der Neut.

Klimaat