Betrouwbare en actuele data

Walter van Dijk, wethouder van de gemeente Zeist: 'Het maken van beleid, het nemen van besluiten en het verlenen van overheidsdiensten vraagt in toenemende mate om betrouwbare en actuele data. De groeiende behoefte aan data betekent dat we steeds meer gegevens met elkaar uitwisselen. Als overheid en bestuurders dragen wij de verantwoordelijkheid om de veiligheid en privacy van onze inwoners te waarborgen. Het rijksbreed vaststellen van de FSC-standaard is een belangrijke stap voorwaarts in de aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken.'

Koppelingen binnen het datalandschap 

Overheden hebben gegevens nodig om hun taken te kunnen uitvoeren. Deze gegevens worden zowel binnen als buiten de eigen organisatie verzameld. Om gegevens tussen organisaties en systemen te kunnen uitwisselen, zijn de afgelopen jaren veel datakoppelingen gerealiseerd. De manier waarop deze koppelingen zijn gelegd, is onvoldoende schaalbaar.

Edward van Gelderen, werkzaam als product owner bij VNG Realisatie legt uit: 'Het aantal koppelingen binnen het datalandschap zal de komende jaren exponentieel gaan stijgen. De vorige standaard liet veel ruimte voor eigen interpretatie over, waardoor koppelingen sterk van elkaar verschillen. Dat is niet wenselijk en met het oog op de enorme groei onbeheersbaar. Om onszelf werk en problemen in de toekomst te besparen, is dit bij uitstek hét moment voor standaardisering.'

FSC-standaard biedt een oplossing

De FSC-standaard biedt hier een oplossing voor. Van Gelderen: 'Met FSC kan eenvoudig en beheersbaar worden aangesloten op verschillende databronnen, en omgekeerd kunnen verschillende bronnen beschikbaar worden gemaakt voor grote aantallen gebruikers. Ook kunnen gemaakte afspraken over de gegevensuitwisseling technisch worden afgedwongen, en is de uitwisseling volledig transparant. Dat maakt het uitwisselen van gegevens veilig en beheersbaar, óók wanneer het aantal gegevensbronnen én gebruikers toeneemt.'

Deze nieuwe standaard helpt de overheid (en organisaties daarbuiten) om effectiever samen te werken. De standaard is ontwikkeld in opdracht van de VNG en faciliteert de common ground-principes 'eenmalig vastleggen, meervoudig gebruiken' en de toepassing van API-standaarden voor gegevensuitwisseling.

Gerelateerd nieuws

AI-geletterdheid in de organisatie: van strategie naar praktijk

Vanaf 2 februari 2025 moeten organisaties zorgen dat hun werknemers AI-geletterd zijn. Dit is een verplichting vanuit de AI Act. In de wet staat niet beschreven welke maatregelen er precies genomen moeten worden. De mate van kennis hangt af van de wijze waarop AI binnen de organisatie wordt toegepast. In dit artikel geeft compliance-specialist DMCC, gespecialiseerd in privacy en klantcontact, handvatten om hiermee een start te maken.

AIVD waarschuwt voor geavanceerde cyberaanvallen via 'zwakke' plekken

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in zijn jaarverslag over 2024 voor een toename van geavanceerde cyberdreigingen tegen Nederland. Zowel statelijke actoren als criminele netwerken vormen een groeiend risico voor de nationale veiligheid, economie en democratie.

Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?

Beschik jij al over de vaardigheid van ‘prompten’? In deze blog legt Alexandra Boot uit waarom ‘prompt engineering’ niet langer mag ontbreken op je cv. Ontdek hoe AI de sector transformeert en welke risico’s en kansen daarbij horen.

Omgeving

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy