Vele duizenden energieprojecten worden geraakt. Bijna allemaal lopen ze (forse) vertraging op. Een derde van de bedrijven geeft aan dat projecten zelfs worden stilgelegd. De kosten worden in de helft van de gevallen hoger. Ook bij projecten ter versterking van het elektriciteitsnet zit veel ‘stikstofpijn’, terwijl deze juist een randvoorwaarde zijn voor ontwikkelingen in de hele samenleving.

Betaalbare energie voor nieuwbouwwijken, bedrijven en burgers

Laat de energietransitie en de verzwaring van energienetten volop doorgaan. Dan kunnen nieuwe woonwijken weer aangesloten worden op het net, kunnen bedrijven uitbreiden en kan emissieloos vervoer doorgroeien. Bovendien ontstaan nieuwe verdienmodellen voor boeren, die schone energie kunnen gaan oogsten, bijvoorbeeld groen gas. Dan kunnen we binnen de EU meer en meer onze eigen broek ophouden wat betreft energie. Dat is geen overbodige luxe in de huidige internationale chaos. Ook blijft de energierekening voor burgers en bedrijven stabiel en betaalbaar. Laten we er daarom voor zorgen dat de stikstofregels geen spaken in het wiel steken.

Tijdens de bouw wordt er een fractie van de stikstof uitgestoten, ten opzichte van de uitstootvermindering gedurende de levensduur van het project. Bovendien kunnen de projecten die nu door stikstofregels gestopt of vertraagd zijn, ook een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen voorkomen.

Mislopen van investeringen in groene groei

Er zijn forse investeringskosten gemoeid met de projecten die door stikstofbelemmeringen niet doorgaan. Deze investeringen in groene groei lopen we nu mis. Bedrijven spreken over tientallen of honderden miljoenen euro’s per bedrijf.

In december sprak de Raad van State uit dat ‘intern salderen’ (het tegen elkaar wegstrepen van stikstof-mee- en tegenvallers binnen een project) voortaan vergunningplichtig is en scherpte ze de motiveringseisen aan. Het stof van deze uitspraak moet nog neerdalen, maar zeventig procent van de bedrijven schat in dat het hierdoor veel complexer wordt om duurzame energieprojecten van de grond te krijgen.

Oplossingsrichtingen

De NVDE ondersteunt het versnellingspakket van VNO-NCW, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Bouwend Nederland, dat een structurele oplossing biedt om de stikstofdepositie in Nederland fors te verminderen. Daarnaast roept de NVDE, net als de onderzochte bedrijven, op tot een vrijstelling van stikstofregels voor duurzame energie(infra)projecten. Dit is niet meer dan logisch omdat de uitstoot tijdens de bouw te verwaarlozen is, ten opzichte van de reductie van stikstof tijdens de levensduur van projecten. Ook moeten energie(infra)projecten voorrang krijgen in de verdeling van de stikstofdepositieruimte bij de stikstofbanken.

Emissievrij bouwen

De sector wacht intussen niet af, maar gaat zelf aan de slag om de stikstofbelemmeringen te beperken. Van de ondervraagde bedrijven ziet bijna de helft het stimuleren van emissieloze voertuigen en materieel, waar nodig ondersteund met subsidies, als een belangrijke oplossing. Zo’n veertig procent past al emissievrije voertuigen of materieel toe. De NVDE vindt dit bemoedigend, al realiseren wij ons dat technische oplossingen niet overal kunnen worden toegepast. Het is van belang dat de subsidie voor emissievrij bouwen met voldoende budget beschikbaar blijft.

Gerelateerd nieuws

Akkerbouw en veehouderij: regels hinderen samenwerken

Effectieve samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders kan een bijdrage leveren aan kringlooplandbouw en milieudoelen zoals het verbeteren van biodiversiteit. Bijvoorbeeld door land uit te wisselen tussen akkerbouwer en veehouder. Maar de praktijk is weerbarstig, zegt Femke Meulman, onderzoeker Transitie en Innovatie: “ Agrarisch ondernemers ervaren dat veel wet- en regelgeving gericht is op individuele en sectorale bedrijfsvoering, met focus op het maximaliseren van winst op korte termijn. Dit staat samenwerking vaak in de weg.” Wat moet er gebeuren om die struikelblokken weg te nemen?

Hoe corruptie wereldwijd de klimaataanpak ondermijnt

Overheden en internationale organisaties besteden jaarlijks miljarden aan klimaatmaatregelen, maar volgens schattingen van de VN is dit slechts een fractie van het benodigde geld. Bovendien zijn zowel de ontwikkeling en uitvoering van klimaatbeleid kwetsbaar voor corruptie. Ook op andere manieren draagt corruptie bij aan de klimaatcrisis en ondermijnt het de klimaataanpak.

Waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn

Op het eerste gezicht lijken energiegemeenschappen en (smart) energiehubs twee verschillende concepten. Ze hebben echter gemeenschappelijke kenmerken en bewegen steeds meer naar elkaar toe als reactie op de toenemende schaarste aan energie en netcapaciteit. Beide bieden een innovatieve benadering van het omgaan met energievoorziening en -gebruik, maar ze verschillen in hun structuur en doelgroep. Beide verdienen aandacht vanuit beleid als slimme oplossing in de strijd tegen netcongestie. In dit artikel worden de verschillen en overeenkomsten tussen deze concepten uiteengezet en wordt uitgelegd waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn.

Klimaat

Hoosbuien, hitte en droogte: veehouders moeten zich aanpassen aan weersextremen

Langdurige droogte, hitte en extreme neerslag: boeren krijgen steeds vaker te maken met weersextremen en zullen zich moeten aanpassen aan een veranderend klimaat. Wageningen University & Research ontwikkelt en deelt praktische innovaties en kennis om de veehouderij klimaatbestendig te maken.

Klimaat