In 2022 nam het gemiddelde aardgasverbruik per woning met 270 kubieke meter af tot 980 kubieke meter, een daling van 21,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze landelijke daling in het gemiddelde jaarverbruik van particuliere woningen komt voor circa de helft door het warmere weer in 2022. Ook zuiniger stookgedrag van huishoudens en aardgasbesparende maatregelen in (nieuwbouw)woningen spelen mee.

Het aardgasverbruik daalde het meest in de gemeente Zoeterwoude, waar huishoudens gemiddeld ruim een kwart minder stookten dan een jaar eerder. In de Noord-Hollandse gemeenten Wormerland, Texel en Oostzaan en in het Zuid-Hollandse Maassluis, Waddinxveen, Hoeksche Waard en Bodegraven-Reeuwijk was de afname iets minder dan een kwart.

Grootste afname aardgasverbruik bij twee-onder-een-kapwoning

Het gasverbruik van een vrijstaande woning is gemiddeld tweeënhalf keer zo groot als dat van een appartement. In 2022 nam het gasverbruik van een vrijstaande woning het meest af, met 480 kubieke meter (-22,3 procent). Bij twee-onder-een-kapwoningen was de procentuele daling vergelijkbaar (-22,4 procent). De kleinste daling was bij appartementen (- 20,2 procent). Onder woningbezitters nam het verbruik sterker af (- 22,4 procent) dan onder huurders (- 20,6 procent).


Gemeenten met relatief veel vrijstaande woningen hebben een hoger gemiddeld aardgasverbruik dan gemeenten met veel appartementen of tussenwoningen. Daarbij speelt de grootte van de woning mee. Appartementen zijn vaak kleiner en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. En zo is het gemiddelde gasverbruik in gemeenten met veel grote (vrijstaande) woningen in bijvoorbeeld Wassenaar, Bloemendaal en Laren hoger dan in andere gemeenten. In het noorden en oosten en ook delen van Oost-Brabant en Limburg ligt het gemiddeld gasverbruik per woning het hoogst. In deze delen van het land staan naar verhouding veel woningen met een grote woonoppervlakte van boven de 150 vierkante meter.

Aardgasverbruik buiten de stad het hoogst

Het gemiddelde aardgasverbruik van particuliere woningen liep in 2022 uiteen van 380 kubieke meter in Almere tot 1 760 kubieke meter in Rozendaal (Gelderland). Gemeenten met een laag aardgasverbruik liggen vaak in gebieden met een uitgebreid stadsverwarmingsnet, zoals Almere, Purmerend en Nieuwegein. Verder geldt over het algemeen dat het gemiddelde aardgasverbruik lager is in stedelijke gemeenten zoals Groningen en Leeuwarden, dan daarbuiten. Zo verbruikten woningen in niet-stedelijke gemeenten anderhalf keer zo veel aardgas als in zeer sterk stedelijke gemeenten.

Gerelateerd nieuws

Een andere kijk op de economie: het welzijn van mensen en natuur op de eerste plaats

De wereld verandert snel en datzelfde geldt voor de manier waarop we denken over de economie. Nu de klimaatverandering intensiveert, de biodiversiteit terugloopt en de ongelijkheid verdiept, is de vraag: kunnen onze economische systemen zich aanpassen? Bij Wageningen University & Research stellen drie vooruitstrevende economen de traditionele modellen op de proef en onderzoeken nieuwe benaderingen van het economisch denken. Zij pleiten voor nieuwe inzichten, theorieën en, het belangrijkst, voor nieuwe meetmethoden die in de besluitvormingsprocessen prioriteit geven aan het welzijn van mensen en de natuur.

Klimaat

Een glimp van de toekomst

Een meerlaagse blik op het energiesysteem is goud waard. Lokale energiesystemen zijn van belang om te kunnen blijven wonen, werken en verplaatsen. Op Goeree-Overflakkee is er een nieuw wijkje dat lokaal vraag, aanbod en conversie in balans houdt.

Klimaat

Klimaattransitie: van planning naar implementatie

Voor een financiële instelling is het opstellen van een klimaattransitieplan één ding; het implementeren ervan is iets heel anders. PwC-experts Sophie de Vries en Gerrit Ledderhof bespreken de cruciale rol van banken en verzekeringsmaatschappijen, de belangrijkste uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd en praktische oplossingen. 'Het is heel belangrijk mensen aan te moedigen nieuwe vaardigheden en kennis te ontwikkelen met betrekking tot klimaat en duurzaamheid.'

Klimaat

‘Duurzaamheid gaat verder dan wet- en regelgeving: het is een strategische én economische kans’

De recent aangekondigde ESG Omnibus biedt versoepeling en uitstel van de duurzaamheidsrapportage. Volgens Femke Helgers, Director ESG & Sustainability Strategy bij PwC, is dit een belangrijke kans om duurzaamheid stevig in de bedrijfsstrategie te verankeren. In plaats van lui achterover hangen, zou dit een gelegenheid moeten zijn om duurzaamheid proactief te integreren als strategisch fundament.