Door CSRD: aangescherpte transparantieregels voor duurzaamheidsinformatie in jaarverslag 

Per 1 januari 2024 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Grote beursgenoteerde ondernemingen (OOB’s) moeten transparant zijn over netzerodoelstellingen en laten zien hoe ze klimaatneutraal worden. De AFM deed verkennend onderzoek naar hoe 27 geselecteerde beursgenoteerde ondernemingen over hun netzerodoelstellingen rapporteren.

AFM verwacht transparante toelichtingen over onzekerheden en uitdagingen

Er zijn veel uitdagingen en onzekerheden om de netzerodoelstellingen te halen, zoals technologische en financiële uitdagingen en ook fysieke en transitierisico’s door klimaatverandering. De AFM verwacht transparante toelichtingen over de onzekerheden en uitdagingen die de onderneming onderkent, dit vraag lef. De AFM ondersteunt hierbij in het rapport met aanbevelingen, goede voorbeelden en een self-assesment. 

Wees transparant over inzet van carbon capture en storage (CCS), offset-projecten en carbon credits

Naast emissiereducties gebruiken ondernemingen ook carbon capture en storage, offset-projecten en carbon credits om tot net zero te komen. Deze methodes worden gebruikt om emissies die niet gereduceerd (kunnen) worden op te vangen of te compenseren. Het is belangrijk om kritisch te zijn op het inzetten van vrijwillige carbon credits en carbon-offset-projecten. IOSCO en de AFM plaatsten eerder vraagtekens over de kwaliteit van vrijwillige carbon credits. 

Datakwaliteit duurzaamheidsgegevens belangrijk aandachtspunt

Het proces van verzamelen, verwerken en beheren van duurzaamheidsgegevens bevindt zich bij veel ondernemingen in een ontwikkelingsfase naar hogere volwassenheidsniveaus van datakwaliteit. Het transparant toelichten over datakwaliteit is een belangrijk aandachtspunt.

Bekijk hier het rapport van de AFM ‘Transparante netzerodoelstellingen vragen om lef’

Gerelateerd nieuws

Vernieuwde klokkenluiderswet moet voor betere bescherming zorgen

Melders van misstanden, oftewel ‘klokkenluiders’ verdienen bescherming, maar hoe effectief is die bescherming nu écht geregeld? De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk), die in februari 2023 in werking trad, had als doel om melders van misstanden beter te beschermen. Toch blijkt uit recente rapporten dat er nog flink wat haken en ogen zitten aan het toezicht- en handhavingsstelsel. Zo kunnen sancties nog niet worden opgelegd aan werkgevers die de wet overtreden en zijn er vragen over de juridische uitvoerbaarheid van de huidige regels. Terwijl NGO’s als Transparency International kritiek leveren, werkt het kabinet achter de schermen aan nieuwe wetsvoorstellen om deze knelpunten op te lossen. Maar is dat genoeg om klokkenluiders de bescherming te bieden die ze verdienen?

Hoe ga je als privacy professional om met risico’s?

In de vakantie had ik de gelegenheid om het boek De Privacy Paradox te lezen. Het boek houdt de privacy professional een kritische spiegel voor over de wijze waarop de AVG wordt uitgevoerd en hoe met privacyrisico’s wordt omgegaan. Vanuit een andere invalshoek liet Martin van Staveren in een essay in het FD zijn licht schijnen op de wijze waarop in de maatschappij met risico’s wordt om gegaan.

Data & Privacy

Sterk bestuur bepaalt bedrijfswinstgevendheid na COVID-19

Onderzoek van de University of Toronto en de Sharif University of Technology in Teheran werpt nieuw licht op de factoren die financiële prestaties van bedrijven beïnvloeden. In het bijzonder wordt onderzocht hoe ESG-scores en bestuursstructuur bijdragen aan de winstgevendheid, vooral in de periode na de COVID-19-pandemie.

IAMA nuttig hulpmiddel voor gesprek over mensenrechten

Verantwoord omgaan met algoritmes vraagt om inzicht in de impact op mensenrechten. De Universiteit Utrecht ontwikkelde daarvoor in opdracht van het ministerie van BZK het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA). Samen met het Rijks ICT Gilde voerden ze een pilot uit bij 15 overheidsorganisaties. In het rapport IAMA in actie delen ze de geleerde lessen.

Data & Privacy